Mindenekelőtt

2015. április 27.
 

Pénzünk tudatos kezelése és egyéb praktikák elsajátítása előtt a legfontosabb megértenünk: pénzünknek értéke van. Becsüljük meg, ne szórjuk feleslegesen!

10-20 forint valóban nem túl sok, de többször 10-20, már igen. Benzinkutaknál, jegypénztáraknál, sőt, sokszor látni még élelmiszer boltokban is, hogy az „aprót” nem kérjük vissza, legyintünk rá, és otthagyjuk. Ne szórjuk feleslegesen!

Hajlamosak vagyunk túl sok borravalót adni. Éttermekben, taxikban felesleges a túlzott borravalózás. Korábbról maradt hazai szokás olykor még olyan szolgáltatások elvégzése után is borravalót adni, ahol magánvállalkozó dolgozott, és határozta meg az árat, mert úgy érezzük, kínos, ha nem adunk, hiszen elégedettek vagyunk a munkájával.
Felesleges – az volt az ára, amit mondtak.

A fentiekre tanulságul szolgálhat egy házaspár esete, akiknek az ilyen rossz szokásait öt éven keresztül folyamatosan nyomon követték és feljegyezték, és a végén kiszámították, hogy mennyi pénzt hagytak volna elveszni hasonlóan - azaz feleslegesen. Ketten együtt öt év alatt hozzávetőleg 340 ezer forintot dobtak volna ki az ablakon. E helyett ebből a pénzből elrepültek egy hétre nyaralni…

Mindenekelőtt tehát a legfontosabb: a pénz nem játék, becsüljük meg, értéke van!