Műszaki újraélesztés

2015. június 10.
 

Bár a legfiatalabb generációk már nem is emlékeznek rá, a szülők pontosan tudják, hogy egy TV-készülék régebben évtizedekig működőképes volt – és ha a padlásról előkerülne egy, valószínűleg még most is használható lenne. Ezzel szemben a hatékony, modern sajnos többnyire igen hamar elromlanak. Félreértés ne essék: a régi berendezések is meghibásodtak, ám míg azok javításához sokszor elég volt egy csavarhúzó, ma még a legegyszerűbbnek tűnő problémák miatt is teljes cserét javasol a szerviz. Bele kell-e törődnünk, hogy napjainkban a műszaki cikkek, háztartási eszközök napjai a garanciaidő leteltével meg vannak számlálva, vagy tehetünk valamit a jelenség ellen?A szakemberek szerint sokszor az alkatrészhiány jelenti a legnagyobb problémát, ugyanis a főként Távol-Keleten gyártott berendezésekhez a kis szervizek nem tudnak olcsón alkatrészt rendelni.

A problémát tovább nehezíti, hogy a gyártók gyakran komplett blokkokban szerelik be a készülékek elemeit, melyek így csak egyben cserélhetők.Mivel az alkatrész a munkadíjjal együtt megközelíti egy új berendezés árát, a legtöbben ilyenkor bosszankodva elindulnak a boltba. Vásárlás előtt azonban érdemes szétnézni, ugyanis ha tanulunk a hibánkból, és nem egy távoli gyártó termékét vesszük meg, sokkal jobb eséllyel juthatunk tartós eszközökhöz. A szakemberek szerint az európai vagy hazai gyártók készülékeihez nagyságrendekkel könnyebb és olcsóbb alkatrészt vásárolni, így azokban a kategóriákban, melyekben létezik ilyen termék, érdemes azt választani.Abba sem feltétlenül kell belenyugodnunk, ha a szerviz javíthatatlannak ítél egy készüléket.

 

Több olyan weboldal és blog is létezik, melyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy segítsék a szórakoztató elektronikai és háztartási eszközök otthoni javítását. Egy műszaki érdeklődésű családtag számára akár izgalmas kihívás is lehet kicserélni egy tablet betört érintőkijelzőjét vagy megszerelni a mosogatógép szivattyúját.

Ha már biztosan semmi esély egy berendezés életre lehelésére, még mindig tehetünk azért, hogy ne vesszen teljesen kárba a drágán vásárolt készülékünk. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai például a meghibásodott berendezések alkatrészeiből szerelnek össze működőképes eszközöket, ezáltal olcsó műszaki cikkekhez juttatva a rászoruló családokat. Ha minden ékszíj szakad, a kuka helyett inkább bízzuk rájuk az elektronikai hulladékot.