Nyakunkon a fűtési szezon!

2015. október 6.
 

A gesztenyék potyogása és a fák alatt felgyűlő színes levelek minden évben megbízhatóan jelzik: hamarosan bekopog az otthonokba az ősz, s vele a fűtési idény. Bár ma már számtalan olyan lakáskorszerűsítési trükk létezik, melyekkel jelentősen lefaragható otthonunk fűtési energiaigénye, az épület felújításával, a külső burkolat, esetleg az összes nyílászáró cseréjével járó költségcsökkentési megoldásokat nem mindenki engedheti meg magának. A számla végösszege azonban egyszerűbb, filléres eszközökkel is leszorítható – ehhez mindössze odafigyelésre és pár jótanács figyelembevételére van szükség.

 
 
 
 1. A dupla ablakok közé érdemes valamilyen hőfogó szivacsot vagy ablakpárnát tenni, mert ezzel növelhetjük az ablak szigetelőképességét. A rések, illesztési hézagok betömésére próbálkozhatunk a barkácsáruházakban kapható, felragasztható gumicsíkokkal is, ezek nagy előnye, hogy – az ablakpárnákkal szemben – nem akadályozzák a szellőztetést.
 2. A korszerűtlen, régi ajtóknál legtöbbször alul fúj be a szél, ezt azonban kivédhetjük, ha az ajtó elé egy hosszú, földig érő függönyt akasztunk, vagy ha az aljára ajtóseprűt erősítünk fel.
 3. A vastag sötétítőfüggöny az ablakok előtt is hatásos, ezért célszerű ezeket télen behúzva tartani. Figyeljünk oda azonban arra, hogy a függöny soha ne takarja el a – legtöbbször ablakok alatt elhelyezett – fűtőtesteket, mert ezzel akár 50 százalékkal is ronthatjuk azok hatékonyságát.
 4. A különböző drapériák, falvédők sokat javíthatnak a lakás szigetelésén és a hőérzetünket is javítja, ha nem „süt” a falakból a hideg.
 5. Szellőztetni legfeljebb öt percig érdemes, ilyenkor viszont törekedjünk a hatékonyságra, hiszen ha lehűlnek a falak, sokkal nehezebb lesz újra felfűteni a lakást. Egy alapos kereszthuzat öt perc alatt tökéletesen felfrissíti a benti levegőt.
 6. Ha a fűtési rendszer megengedi, csavarjuk le a ritkán használt, vagy kevésbé fontos helyiségek radiátorait. Az előszoba és a vendégszoba mellett érdemes megfontolni a konyha lezárását is, hiszen utóbbit a sütés-főzés hője egyébként is felmelegíti, mikor ott tartózkodunk. Néhány ezer forintból vásárolhatunk radiátorokra szerelhető digitális termosztátot, melyeken előre beprogramozhatjuk, mikor legyen fűtés az adott helyiségben.
 7. Figyeljünk oda arra, hogy legyenek légtelenítve a fűtőtestek, mert a levegős rendszer nemcsak zajos, de akár 15 százalékkal romolhat a hatékonysága is.
 8. Amíg világos van, érdemes beengedni a napfényt a lakásba, mert nem csak a komfortérzetünket javítja, de még fűti is a megvilágított helyiséget. Sokat számít a falak színe is: ha meleg színeket választunk, alacsonyabb hőmérséklet mellett is kellemesen érezhetjük magunkat.
 9. Célszerű 50 százalék körül tartani a lakás páratartalmát. A szárazabb levegőt hűvösebbnek érzékeljük, ezért a fűtési szezonban nem árt gyakran párologtatni.
 10. A nagy belmagasságú lakásokban könnyen rétegzetté válhat a levegő hőmérséklete, ami amellett, hogy kellemetlen, egészségügyi szempontból is kockázatos. Ha úgy érezzük, hogy a lábfejünk majd’ lefagy, miközben a felsőtestünknek melege van, érdemes egy ventillátorral néha megkeverni kicsit a lakás levegőjét.
 11. 10+1. A lakást nehezebb szigetelni, mint magunkat! Ha csak egy fokkal alacsonyabbra állítjuk fűtést, az akár 6-7 százalékos energia-megtakarítást jelenthet havi szinten, tehát télen érdemes otthon is vastagabban ötözködni.