OKTÓBER A ZÖLD PÉNZÜGYEK HÓNAPJA

2021. október 13.
 

A diákok érdeklődnek a mindennapi pénzügyek iránt, s nyitottak az ökotudatos gondolkodásra, érdemes ezért ezekről a témákról beszélgetni velük az iskolában is. A Pénziránytű Alapítvány pedig oktatóvideókkal, játékos tesztekkel, kész óratervekkel és a nagysikerű Zöldiránytű mobilapplikációval is támogatja a pedagógusok ismeretterjesztő munkáját.

A fenntarthatóság igénye az élet minden területét áthatja, s természetesen mindennapi pénzügyi döntéseinkben is érvényesülhet a zöld szemlélet. Az attitűdök, szokások, a tudatos magatartás formálása azonban nem megy varázsütésre, ezt a munkát is érdemes minél hamarabb elkezdeni. A Pénziránytű Alapítvány ezért azonnal bevethető, a fiatalok igényére szabott eszközöket kínál a diákjai érdeklődését és pénzügyileg tudatos és fenntartható nevelését szem előtt tartó pedagógusoknak.

A Zöldiránytű app a diákok zöld és takarékos életvezetési tanácsadója

A Z generáció igényeire szabott Zöldiránytű applikáció a középiskolásoknak nyújt támogatást abban, hogy mindennapi döntéseikben egyszerre legyenek ökotudatosak és pénztárcakímélők. Az ingyenesen elérhető alkalmazás a 14-20 éves korosztály hétköznapjaitól egészen a fiatal felnőttkorban elérkező, hosszú távra szóló választási lehetőségekig térképezi fel a diákok élethelyzeteit, s nyújt azonnal bevethető, takarékos és zöld tippeket a fiataloknak.

Az applikáció a tanórákon is eredményesen alkalmazható, s a hatékony pedagógiai munkát egy, az app használatára épülő óraterv is segíti. A Zöld pénzügyek című óraterv – a 2021. évi Fenntarthatósági Témahéttel való együttműködésünk keretében készült további fenntartható gazdálkodás témájú óra- és minta projekttervekkel együtt – elérhető Alapítványunk Tudástárában: https://www.penziranytu.hu/mintaprojektek-oratervek

Oktatóvideók, játékos Kahoot! tesztek, közösségi média:

A tanórák sokszínűségét fokozhatják, s a diákok figyelmét garantáltan megragadják Pénzbook YouTube csatornánk rövid, szemléletes animációi:

Családi költségvetés zöld szemléletben: https://www.youtube.com/watch?v=dh4vJOYSHgI&list=PL09

Ökológiai lábnyom: https://www.youtube.com/watch?v=vi6pTwGGFmk&list=PL09

Hasonlóan használhatók a diákokat célzó Pénzbook Facebook és Instagram oldalaink októberi tartalmai, melyek szórakoztató, meghökkentő, edukatív bejegyzései között is érdemes szétnézni például, ha a diákok figyelmét megragadó illusztrációra van szükség.

Az ismeretek játékos átadására vagy a tanultak ismétlésére pedig izgalmas Kahoot! sorozatunk is rendelkezésre áll, mely a fenntartható gazdálkodás témakörében 2-2 kvízzel várja a felső tagozatos és a középiskolás diákokat: https://penziranytu.hu/kahoot-kvizek

Szakmai információk, élménypedagógiai lehetőségek a fenntarthatóság témakörében:

2021 tavaszi workshopunk szakmai előadóinak előadásai is támogatják a fenntarthatóság, a pénzügyek és a családi költségvetés összefüggéseinek megértését. Az előadások akár órai beszélgetések alapjául szolgálhatnak, de projektmunkához, önálló feladathoz háttérinformációként is segítséget jelentenek:

Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatójának előadása: Mit tehetnek az egyének és a vállalkozások a fenntarthatóságéért?

Sz Pap Judit, az MNB Pénzügyi Ismeretterjesztési Központjának főosztályvezetője: Környezettudatosan a családi kasszáért

A fenntarthatóság és a pénzügyi tudatosság összekapcsolásának élménypedagógiai lehetőségeiről pedig a Kéz a kézben a gazdasági és környezeti fenntarthatóság - az oktatásban is panelbeszélgetés keretében szerezhetnek információkat a pedagógusok: PontVelem Okos Program, Pénziránytű-BankVelem Program, Zöldiránytű mobilapplikáció