A pedagógusok is megismerhették az új tankönyvet

2016. június 6.
 

A Pénziránytű Alapítvány 2016. április 28-án, az Iránytű a pénzügyekhez című középiskolai tankönyv ünnepélyes bemutatójának keretein belül részletesen ismertette a szakmai közönséggel a tananyag felépítését, alkalmazási lehetőségeit és céljait. „Bár ez a mű középiskolai tankönyv formájában született meg, de fellapozva rögtön kiderül, hogy a kötetet nemcsak az iskolások, de kortalanul, bárki élvezettel és haszonnal forgathatja” – mondta a programot megnyitó beszédében Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Az elsősorban pedagógusok és intézményvezetők részvételével tartott szakmai könyvbemutatón Windisch László felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank az ország versenyképességének és stabilitásának biztosítása érdekében elkötelezett a pénzügyi kultúra fejlesztése mellett. A jegybank alelnöke szerint az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv segítségével a diákok átfogó képet kaphatnak a gazdaság teljes spektrumáról, az egyéni és családi költségvetések tervezésétől egészen a makrogazdaság működéséig. Hozzátette azt is: a tájékozottabb fogyasztókat nehezebb becsapni, ezért a tankönyv hozzájárul ahhoz, hogy a következő generációk elkerülhessék például a devizahitelekhez hasonló csapdahelyzeteket.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) szakmai elnökhelyettese, Magyar Zita beszédében segített elhelyezni a tankönyvet a magyar oktatási rendszerben: „A köznevelés feladata, hogy beépítse az általános iskolák felső tagozatai, valamint a középfokú iskolák tananyagába a pénzügyi rendszer alapismereteire vonatkozó pénzügyi szabályok oktatását, a banki tranzakciók minimális követelményeinek megismertetését és a fogyasztóvédelmi jogok tanítását” – idézte az Országgyűlés egy 2012-es határozatának szövegét. A KLIK elnökhelyettese szerint rendkívül fontos, hogy a diákok rendelkezzenek a hosszú- és rövidtávú tervezés, illetve döntéshozatal képességével, és képesek legyenek az egyéni és közösségi érdekek összefüggéseinek felismerésére.

A tankönyvet kifejlesztő Pénziránytű Alapítvány ügyvezető igazgatója, Szuromi-Kovács Ágnes kiemelte: az Iránytű a pénzügyekhez című kötet fontos eleme egy átfogó pénzügyi oktatási rendszernek, melyhez a tankönyvön kívül is számos általános és középiskolások részére kidolgozott program kötődik. Az Alapítvány vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatási rendszer középpontjában álló tananyagot számos, szintén ingyenesen elérhető kiegészítő teszi teljessé; így például az Alapítvány weblapjáról letölthető feladatbank, az órák megtartását segítő tanári kézikönyv és az előre elkészített prezentációk.

A – mások mellett – közgazdász pedagógusok képzésével is foglalkozó főiskolai tanár, Hollóné Kacsó Erzsébet a tananyagot értékelve kifejtette: nagy előny, hogy a kötet több szerző közös munkájaként jött létre, hiszen így az alkotók egymást erősítve és kiegészítve, a teljesség igényével dolgozhatták ki a könyv fejezeteit. Az Eszterházy Károly Főiskola tanára szerint – a tankönyv számos pozitív tulajdonsága mellett – az is az alkotók átgondolt koncepcióját dicséri, hogy a tanári kézikönyvben megtalálható például az órák ajánlott felépítésének vázlata is, ezzel jelentősen egyszerűbbé téve a pedagógusok munkáját.

Tekintsék meg a könyvbemutató délutáni programjáról, illetve a pedagógusoknak szóló szekcióülésről készült videofelvételt: