Pénziránytű online workshop - Fókuszban a fenntarthatóság és a digitalizáció

2023. április 12.
 

Digitális értékelés, kriptoeszközök, fenntartható gazdálkodás, digitális csapdák a Pénziránytű tavaszi online szakmai és módszertani workshopján.

Ismét három délutánon keresztül várjuk szeretettel a pénzügyi tudatosság fejlesztése iránt elkötelezett általános- és középiskolai pedagógusokat. Az online térben zajló szakmai és módszertani rendezvényen a hamarosan megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Témahétre és a digitalizáció egyre erősödő kihívásaira fókuszálunk.

Programajánló

Április 18-i nyitóelőadásunkon büszkén számolunk be újdonságainkról, többek között a Fenntarthatósági Témahéten is remekül használható, megújult Zöldiránytű applikációnkról és a hozzá kapcsolódó nyereményjátékunkról. Bemutatjuk a kisiskolásoknak készített társasjátékunkat, az Erdei lakomát és természetesen szót ejtünk arról is, hogy jelennek majd meg a mindennapi pénzügyek az új állampolgári ismeretek tankönyvekben.

Bemutatónkat követő módszertani szekciónkban Dr. Főző Attila László és Jánossy Zsolt digitális oktatási szakértők segítségével a digitális eszközök, technológiák értékelésbe történő bevonásának lehetőségei kerülnek terítékre.

Április 19-én, a Tanárklubunk keretében a fintech világ egyik legizgalmasabb területére tehetnek interaktív kirándulást azok a pedagógusok, akik szeretnének egy kis bepillantást nyerni a diákokat – s persze a pénzügyi világot is – lázban tartó kriptoeszközök és blokklánc technológiák világába. Kiderül, mi az a blokklánc, melyek a felhasználási területei, de beszélgetünk arról is, milyen típusai különböztethetők meg a kriptoeszközöknek, mire kell odafigyelni használatukkor és fény derül arra is, hogy mik azok az NFT-k.

Az április 20-i szakmai napunkon szakértő vendégelőadóink rögzített előadások keretében kalauzolnak el minket a digitalizálódó pénzügyi világ kihívásainak és a fenntartható pénzügyek világába.

Dr. Urbán Viktor fintech és blockchain szakértő a Szuverén digitális polgárok és a jövő pénzügyei című előadásában rámutat majd, hogy a technológiai fejlődés olyan szolgáltatások alapját képezi, amelyek egyszerre teremtenek soha nem látott mozgásteret és nem ismert, új kockázatokat a polgárok számára. A pénzügyi eszközök területén különösen nagy a tét, hiszen a kisebb hibák, visszaélések is kézzelfogható kárt eredményezhetnek. Az előadásból kiderül az is, hogy a jövő digitális polgárai hogyan válhatnak öntudatos, tájékozott és döntésképes ügyfelekké a legújabb pénzügyi technológiák nyújtotta lehetőségek segítségével.

Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője a Sötét mintázatok és egyéb csapdák a digitális térben című előadásában nemcsak azt mutatja meg, milyen csalárd módszerekkel igyekeznek befolyásolni minket az online térben, hanem szemléletes gyakorlati példákon keresztül ismerhetjük meg azt is, hogyan védekezhetünk a csapdák ellen, illetve milyen helyzetekben nem kell elfogadnunk a szolgáltató által szinte ránk kényszerített választási lehetőségeket.

Sódar Gabriella, a Kék Bolygó Alapítvány klímavédelmi igazgatóhelyettese Digitalizáció és fenntarthatóság című előadásában bemutatja, hol tart az emberiség a bioszféra átalakításában és hogyan tudunk összefogással és megfelelő cselekvési stratégiákkal valóban fenntartható megoldásokat találni. Kiderül az is, hogyan támogatja a digitalizáció a fenntartható fejlődést és olyan érdekességek is szóba kerülnek, mekkora egy okostelefon karbonlábnyoma és mit is takar az e-szemét fogalma.

Dr. habil. Baranyi Aranka, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi karának egyetemi docense A fenntarthatóság érvényesülése a pénzügyekben című előadásában a nemzetközi és hazai „zöld események” sorát veszi górcső alá, kitérve a fenntartható finanszírozás kérdésköreire, bemutatva a zöld pénzügyi termékeket, köztük például a legújabb, svéd fejlesztésű karbonlábnyomfigyelő hitelkártya konstrukciót.

Az előadásokat nem csak pedagógusoknak, hanem általános- és középiskolás diákjaiknak is szeretettel ajánljuk. A workshop részletes programja IDE KATTINTVA érhető el.

Ingyenes részvétel és regisztráció

A workshop előadásain és foglalkozásain történő részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken érnek el: REGISZTRÁCIÓ

Regisztrálni április 13., csütörtök éjfélig lehet. Az egyes programok YouTube és Zoom elérhetőségeiről minden regisztrálót e-mailben értesítünk a workshop előtt.

Tartalmas programjainkon túl a workshop nyitóelőadásán, szekciófoglalkozásain, illetve a Tanárklubon való részvétellel értékes pontokat is gyűjthetnek az érdeklődők a Kiemelt Pénziránytű Iskola címért folytatott aktivitási versenyben!

Szeretettel várunk minden kedves általános- és középiskolai pedagógust!