A Pénzmúzeumban kiderült, kik az idei PénzOkosok

2022. június 3.
 

Május 31-én a Pénzmúzeumban került sor az általános iskolásoknak szervezett nyolcadik BankVelem PénzOkos Kupa döntőjére. A színvonalas országos pénzügyi tanulmányi verseny szervesen illeszkedik a Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. által működtetett Pénziránytű-BankVelem komplex edukációs programba. Az általános iskolások PÉNZ7-en indult vetélkedősorozatának fővédnöke idén is Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt.

A közel 400 induló csapat közül a legjobb 9 mérkőzhetett meg a PénzOkos Kupa országos döntőjében. A Pénziránytű Alapítvány szakmai és anyagi támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló versenyen a három online fordulót követő regionális elődöntők során derült ki, melyek az ország legjobb 7-8. osztályos diákcsapatai, akik meghívást kaphatnak a Pénzmúzeumban rendezett országos döntőre.

A személyes jelenléttel megrendezett döntőben változatos, a pénzügyi ismereteket és azok gyakorlati alkalmazását is próbára tévő feladatok várták a lelkes, de nagyon fegyelmezett csapatokat. Kísérő tanáraik közül többen már rutinosak pénzügyi versenyek területén, évek óta készítenek fel nagyon jó eredménnyel csapatokat. A felkészülést minden iskolában a helyi lehetőségekre szabva oldják meg. Több pedagógus rendszeresen beépíti a pénzügyi, gazdasági ismereteket a matematika, a történelem órákba, de a kísérő tanárok között volt, aki kémia órán is foglalkozik pénzügyi ismeretekkel. Sok intézményben szakköri keretek között oktatják a diákokat, de volt csapat, ahol egy elkötelezett szülő vállalta a fiatalok felkészítését.

A gyerekek tudását magasrangú zsűri értékelte: Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett a zsűritagok között köszönthettük Sütő Ágnest, a Magyar Bankszövetség Kommunikációs főtitkár-helyettesét, Fábián Gergelyt, a Pénzmúzeum ügyvezető igazgatóját, valamint a versenyszervező képviseletében Matolcsy Miklóst, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

A 8. PénzOkos Kupát végül a budapesti Szent István Gimnázium Hetedicash csapata nyerte meg. Az első helyezett nemcsak az ország pénzügyileg legjobban képzett általános iskolás diákcsapataként ünnepelheti magát, hanem minden tagja nyert egy Lenovo Tab M10 FHD Plus tabletet a Pénziránytű Alapítvány támogatásának köszönhetően.

A második helyen a mányi Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségű Általános Iskola Valuta Váltók csapata végzett, nyereményük fejenként egy Xiaomi Redmi Note 9 Pro okostelefon, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Oko-sokk_v5.2 csapata állhatott fel, így ők fejenként egy Samsung Galaxy M02 mobiltelefonnal lettek gazdagabbak.

A felkészítő tanárok és a döntőbe jutott, de helyezést nem szerző diákok is értékes nyereményekkel térhettek haza. A versenyre a legtöbb csapatot regisztráló Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola alapítványa pedig 100.000 Ft-os támogatásban részesült. Az eredményhirdetést követően, a nap méltó zárásaként a csapatok végigjárhatták a Pénzmúzeum izgalmas interaktív tárlatait is.

A közel fél éven keresztül tartó BankVelem PénzOkos Kupán országszerte több, mint kétezer általános iskolás korú diák vett részt. A versenyre két korosztályban nevezhettek a felső tagozatos diákok. Az 5-6. osztályos diákok a BankVelem PénzOkos Kupa Junior kategóriában, a 7-8. osztályos diákok pedig a május 31-én zárult versenyen mérkőztek meg. A Junior kategóriában a 308 induló csapatból a 10 legjobb került a Pénzmúzeumban szervezett országos döntőbe, ahol a Gödöllői Török Ignác Gimnázium Pénzológusok csapata nyerte el az első helyezést.