Pénznyelők

Avagy hogyan állj ellen a fölösleges kiadásoknak?

 

Gyakorta megesik, hogy nem tudjuk, mire megy el a pénzünk. Olyan költségeink vannak, amelyeket egy kis idő ráfordításával csökkenthetnénk, vagy akár ki is iktathatnánk az életünkből. Például, ha jobban odafigyelünk, egy olcsóbb telefon/TV/internet, stb., szolgáltatási csomagba kerülhetünk, vagy lemondhatunk olyan szolgáltatásokat, melyekre már nincs szükségünk. Lehetséges az is, hogy egyre-másra elcsábulunk utcai árusok portékái láttán, vagy megbánjuk, hogy túl nagy összeget adtunk egy kéregetőnek, esetleg egész egyszerűen nem figyelünk oda, hogy a boltokban helyesen számolták-e ki a visszajárót.

A következő rövid feladat ahhoz nyújt segítséget, hogy beazonosítsuk saját „pénznyelőinket”, és a jövőben ellen tudjunk állni a csábításnak, illetve jobban odafigyeljünk az elkerülhető kiadásainkra.

Vegyük tehát sorra azokat a tipikus kiadásokat, melyek talán régóta nyomasztanak bennünket, esetleg fölöslegesek. Az alábbi lista segíthet ebben. Egyszerűen csak pipáld ki azt a három állítást, melyek legjobban jellemzőek Rád.

 
Ha felveszed a harcot valamennyi pénznyelőddel, havonta összesen  , évente  ,
és tíz év alatt pedig akár  -ot is megtakaríthatsz.

Tudnod kell, hogy a pénznyelők egyik legfontosabb tulajdonsága az álcázóképesség. Épp azért veszélyesek, mert alkalmazkodnak áldozatuk életmódjához, ízléséhez és fogyasztási szokásaihoz, így szinte lehetetlen pontos leírást adni róluk. Mint láthatod, mi összegyűjtöttük néhányat a legelterjedtebbek közül, de könnyen lehet, hogy a leírás nem illeszthető pontosan a Te személyes pénznyelőidre is.

Ha szeretnéd kiszámolni, pontosan mekkora kárt okoznak saját pénznyelőid, használd az alábbi kalkulátort:

Pénznyelő neve*Gyakoriság* Mennyit emészt föl alkalmanként? (Ft)_Havonta (Ft)Évente (Ft)10 évente (Ft)

Megtaláltad és célba vetted a személyes pénznyelőidet.

Ha sikerül ezeket kiiktatnod, havonta -ot, évente -ot, tíz év alatt pedig -ot takaríthatsz meg.

Sok sikert a küzdelemhez!