Szelídítsünk háztartási gépeket!

2015. szeptember 1.
 

Aki odafigyel a pénzügyeire, számos könnyen megfogható, felesleges kiadástól szabadulhat meg. Ha tudatosak vagyunk a hétköznapi életünk során, és például ellenállunk a boltban a pénznyelő csábításoknak, sokat tehetünk egyenlegünk gyarapításáért, ám a lehetőségeinknek ezzel még nem értünk a végére. Bár a lakásfenntartáshoz kötődő költség-megtakarítások lassabban „érnek be” – hiszen akár hónapok is eltelhetnek, míg kimutathatóvá válnak a számlákon –, a nagyságrendeket tekintve egy átlagos háztartás mégis a rezsiköltségek lefaragásával spórolhat a legtöbbet. Nézzük, mire érdemes odafigyelni!

A rezsi legnagyobb tétele általában a fűtés, mellyel kapcsolatban alapigazság, hogy egy plusz réteg ruha nem kerül semmibe, ám ha a lakást egy fokkal melegebbre fűtöd, az rögtön 6 százalékkal növelheti a fűtésszámlát. Bár speciális szigeteléssel és nyílászárócserével a költségek akár a korábbi szint 40 százalékára is csökkenthetőek, a korszerűsítések sokszor igen komoly beruházásokkal járnak. A befektetett pénz persze előbb-utóbb megtérül, így a felújítás egy kiváló megtakarítási cél is lehet, de ha hirtelen nem áll rendelkezésedre az ehhez szükséges összeg, inkább kezdd az alapoknál: légtelenítsd a radiátorokat, mert a levegős rendszer nemcsak zajos, de a hatékonysága is romlik. Gondoskodj róla, hogy a függöny ne takarja le a fűtőtesteket, mert ez akár 50 százalékkal csökkentheti a teljesítményüket. A szárazabb levegőt hűvösebbnek érezzük, így hidegben érdemes párásítani. A hőérzet szempontjából a falak és a fények színe is sokat számít, ezért a lakásban lehetőség szerint válasszunk meleg színeket. 

 

A háztartási gépek közül az egyik legnagyobb fogyasztó a sütő, melyből az újabb, légkeveréses típusoknál – legyen szó gázos vagy elektromos változatról – használatonként akár 20 százalék energia-megtakarítást is elérhetünk, ha nem melegítjük elő a készüléket. Szintén sokat spórolhatunk, ha a fogás elkészülte előtt 10 perccel lekapcsoljuk a sütőt, hiszen a belül keringetett maradék hő hatására ennyi idő alatt elkészül az étel. A tűzhely használatánál figyeljünk arra, hogy mindig a főzőlap méretéhez illő edényekben főzzünk, mert ha az edény akár csak néhány centiméterrel kisebb a lapnál, könnyen kárba mehet a felhasznált energia harmada. Azt is érdemes észben tartani, hogy vízforralásra vagy ételmelegítésre a főzőlapnál sokkal gyorsabb és takarékosabb megoldás az elektronos vízforraló és a mikrohullámú sütő; 1-3 fő vacsorájának megmelegítéséhez így akár 70 százalékkal kevesebb energia szükséges.

 

Szintén a nagyfogyasztók közé tartozik a hűtőszekrény, mellyel kapcsolatban már a legjobb hely megtalálása is fontos szempont. Ha kisterületű, zárt helyiségbe – például rosszul szellőző kamrába – állítjuk be, jelentősen rontjuk a készülék hatékonyságát, mivel így a működése során keletkező hővel a saját környezetét fűti, nehezítve eredeti funkciójának ellátását. Hasonló problémát szül a hűtőszekrény jegesedése, hiszen a jég hőszigetelő hatása miatt a berendezés nehezebben hűti le a benne tárolt élelmiszereket. Érdemes szem előtt tartani, hogy egy korszerű, „A” kategóriájú hűtő közel 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az elavultabb típusok.

 

Ha lehetőségünk van választani, a mosógépek esetében is ragaszkodjunk az „A” kategóriához, mivel egy „B” kategóriás gép 17, egy „C” pedig 30 százalékkal több áramot fogyaszt, mintha „A”-t vásároltunk volna. Törekedjünk rá, hogy a készülék lehetőleg mindig teljes töltőkapacitáson működjön, mert energiafelhasználás szempontjából így a leggazdaságosabb. Azt is érdemes átgondolni, hogy bár a reklámok az ellenkezőjét sulykolják, korántsem biztos, hogy minden magyar háztartásban muszáj vízlágyítót használni. A kemény víz csak az ország bizonyos térségeiben jellemző – a Dél-Alföldön például egyáltalán nem –, ráadásul a napjainkban leggyakrabban használt, 40 fokos mosási programnál még a kemény vízből sem csapódik ki számottevő mennyiségű vízkő. A mosógépre, és általában minden háztartási eszközre igaz, hogy a leggazdaságosabb felhasználási módot a saját környezetünk, lehetőségeink és szokásaink figyelembevételével érdemes megkeresni. A különböző berendezések helyes használatával nem kényszerítjük magunkat felesleges lemondásokra, de a megszabadulhatunk a felesleges kiadásoktól.