Szeptembertől már 10 bázisiskolában várjuk a diákcsoportokat

2024. június 12.
 

Alapítványunk kiemelten kezeli a Pénziránytű Bázisiskola programot, melyet a korábban részt vevő iskolák tevékenységének folytatásával, illetve újonnan pályázó iskolák bevonásával tovább szélesítünk a következő tanévekben. A Pénziránytű Bázisiskola címet a sikeres pályázatot benyújtó, iskolahálózatunkban legaktívabb közgazdasági technikumok nyerhették el. Mérlegelésünk eredményeként a következő tanévben országszerte már 10 helyszínen nyílnak meg a Pénzügyi Tudás Otthona tantermek.

A Pénziránytű Bázisiskola program célja

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben hozta létre Bázisiskola Programját, melynek fő célja, hogy a pénzügyi nevelés modern eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegye azáltal, hogy a diákok lakhelyéhez közel is lehetőséget teremt a mindennapi pénzügyi tudáshoz szükséges ismeretek elsajátítására. Bázisiskoláink igényesen kialakított Pénzügyi Tudás Otthona termeiben 45 és 90 perces pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások várják teljesen ingyenesen a 7-12. évfolyamos diákcsoportokat. Az élménypedagógiai módszerekkel és digitális eszközökkel támogatott, rendhagyó tanórákat a bázisiskolák képzett trénerei tartják. A foglalkozások kihelyezett földrajz, matematika, állampolgári ismeretek, vagy akár osztályfőnöki órák keretében is látogathatók. Emellett a bázisiskolák szervezésében valósulnak meg az Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben című, IKK és OH által is akkreditált, 40 órás blended tanárképzéseink.

Szeptembertől már országszerte 10 helyszínen

A Pénziránytű Bázisiskola címre és az azzal járó programtámogatás elnyerésére tavasszal pályázatot hirdettünk iskolahálózatunkban. Olyan közgazdasági technikumok vagy közgazdasági profillal rendelkező és a szakmai tantárgyak oktatására közgazdász tanárt/közgazdászt alkalmazó egyéb középfokú oktatási intézmények jelentkezését vártuk, amelyek legalább 2023. szeptember 1-je óta tagjai a Pénziránytű Iskolahálózatnak, és tagságuk ideje alatt kiemelkedően sokat tettek a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében.

15 iskolából érkezett hozzánk pályázat, s azok szakmai tartalmát, az intézmény iskolahálózati aktivitását és a regionális szempontokat is figyelembe véve végül a következő tanévben 10 intézmény – köztük három új iskola - csatlakozhatott bázisiskoláink köréhez, vagy folytathatja a korábban megkezdett munkát:

• Budapesti Gazdasági SZC Budai Technikum
• Budapesti Gazdasági SZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum
• Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium
• Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum
• Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium
• Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum
• Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda (Kisújszállás)
• Székesfehérvári SZC I.István Technikum
• Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium (Sátoraljaújhely)
• Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a bázisiskolák programba befektetett komoly munkája nem pusztán a támogatásban, anyagi elismerésekben térül meg. Az évek folyamán az intézmények hasznos együttműködésekre, elmélyülő kapcsolatokra tettek szert régiójuk általános- és középiskoláival, sőt a helyi sajtóval is. A fenntartók valamint a szülők felé is komoly presztízst képvisel a pénzügyi nevelés regionális bázisintézményének lenni.

Köszönjük korábbi tagjainknak az eddigi lelkiismeretes munkát, egyben őszintén gratulálunk új bázisiskoláinknak!