Teltház az őszi workshopon

2019. október 30.
 

Nem maradt üres szék a Pénziránytű Alapítvány középiskolai workshopján. Több mint 100 elkötelezett pedagógus volt idén is kíváncsi a pénzügyi nevelés legújabb eredményeire és lehetőségeire.

Hatalmas érdeklődés övezte az Alapítvány hagyományos őszi workshopját, melynek ezúttal is méltó helyszínt adott a Magyar Nemzeti Bank épülete. A teltházas rendezvényt Hergár Eszter, az Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, megköszönve a pénzügyi nevelés iránt elkötelezett pedagógusok munkáját és a partner szervezetek szakmai támogatását. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár bemutatta a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó nemzeti stratégia elsősorban tanulókra koncentráló első két évének eredményeit, s a következő évek legfontosabb célkitűzéseit. 2021-ben hazánk részt vesz a pénzügyi tudatosság témájú PISA felmérésen, így az oktatási intézmények számára jó lehetőség, egyben kihívás is ezen a téren eredményeket felmutatni. Ebben a munkában a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, kiadványai, e-learning anyagai, játékai és tesztjei nagyon sokat segítenek. Az Alapítvány előző évi munkájáról, a legújabb fejlesztésekről és az idei tanév terveiről Merényi Zsuzsanna, az Alapítvány oktatási igazgatója számolt be az érdeklődőknek.

A 2020-as PÉNZ7 témájához két előadás is kapcsolódott. Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kommunikációs vezetőjétől remek ízelítőt kaphattunk a biztosítások piaci helyzetéről és a biztosítási téma oktatásban való megjelenési lehetőségeiről. Szota Szabolcs insurtech szakértő, a Kész a pénz című, hiánypótló FinTech szakkönyv szerzőjének élvezetes előadása fókuszában pedig a biztosítások és pénzügyi biztonság technológiai trendjei álltak.
A kiváló előadókat és a rendkívül érdekes témákat követően a délelőtt legünnepélyesebb eseményeként Marton Zoltán, az Alapítvány megbízott ügyvezetője adta át az idei Kiemelt Pénziránytű Iskola díjakat, melyeket már arany, ezüst és bronz-fokozatban vehettek át a pénzügyi nevelés iránt legnyitottabb intézmények képviselői.

A délutáni szekciófoglalkozások három témára koncentráltak. Ebben a tanévben a nyolc Kiemelt Pénziránytű Iskola kap lehetőséget arra, hogy helyszínt biztosítson az előző három évben már nagy sikerrel megrendezett Pénzre váltható tudás projektnapoknak. A projektnapok keretében a pénzügyileg felkészült diákok akár 300.000 Ft-ot is nyerhetnek iskolájuknak, ha jól tudnak válaszolni a mindennapi pénzügyeiket érintő kvízkérdésekre. A projektnapok interaktív tanóráira való felkészülést segítette Bernáth Julianna, az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese. A Budapesti Innovatív Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola adott helyet a másik két szekciónak, ahol az információs és kommunikációs technológiák iránt fogékony pedagógusok Oláhné Nádasdi Zsuzsanna, a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium mesterpedagógusa segítségével mélyíthették el IKT tudásukat, míg a projektoktatás gyakorlata iránt érdeklődők Lendvai Györgyivel, az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettesével tapasztalhatták meg, milyen hatékony és élvezetes lehet a projektorientált oktatás.

Köszönjük előadóinknak a rendkívül színvonalas és aktuális előadásokat, a résztvevő pedagógusoknak és intézményvezetőknek nyitottságukat, bizalmukat és az óriási erőfeszítéseket, mellyel hozzájárulnak diákjaik pénzügyi neveléséhez, egyben szívből gratulálunk a Kiemelt Pénziránytű Iskoláknak!

A rendezvényről készült képgaléria itt tekinthető meg: https://penziranytu.hu/workshop-191018