Továbbra is ingyenesen rendelhetők tankönyveink

2021. március 24.
 

Hamarosan kezdődik a 2021/2022-es tanév tankönyvrendelési időszaka. A KELLO hivatalos tankönyvrendelési portálján keresztül az intézmények 2021-ben ismételten ingyenesen rendelhetik meg a „Küldetések a pénz világában” általános iskolai tankönyvet és munkafüzetet, valamint az „Iránytű a pénzügyekhez” című középiskolásoknak szóló tankönyvünket.

Az egyének és a családok felelős, megalapozott anyagi döntéshozatala szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy a köznevelés keretei között a pénzügyi ismeretátadás és -szemléletformálás miként valósul meg. A tankönyvrendelési és letöltési adatok alapján kijelenthető, hogy egyre több iskola és pedagógus ismeri fel, hogy diákjaiknak hatalmas előnyt jelent, ha az életre készítik fel őket, aminek kikerülhetetlen része a pénzügyek tudatos kezelése. Ennek köszönhető, hogy ebben a tanévben a Pénziránytű Alapítvány már 430.000 diák iskolai pénzügyi nevelését segítheti az iskolákba ingyenesen eljuttatott tankönyvei és kiadványai révén.

Az Iránytű a pénzügyekhez című középiskolásoknak szóló tankönyvet, valamint a Küldetések a pénz világában című felső tagozatosoknak készült tankönyvet és munkafüzetet erre a tanévre közel 50.000 példányban rendelték meg az iskolák, miközben az előző években már 180 ezer jutott el belőlük az intézményekbe és több, mint 80 ezer alkalommal töltötték le az Alapítvány honlapjáról. A KELLO hivatalos tankönyvrendelési oldalán április elejétől ismét elérhetők lesznek friss kiadású tankönyveink, melyek árát minden esetben a Pénziránytű Alapítvány fedezi, így az iskolák számára teljesen ingyenes.

A két ingyenes tankönyvön és munkafüzeten kívül a matematika, s már a környezetismeret tantárgyakhoz készült munkafüzetek is támogatják a pénzügyi ismeretek iskolai integrációját. Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE-OFI) munkatársaival együttműködésben kidolgozott, 5-8. osztályosok számára készült újgenerációs Matematika munkafüzetekben minden évfolyamon külön fejezet foglalkozik azzal, hogy a tanult matematika ismeretek hogyan hasznosíthatóak a mindennapi pénzügyi döntések világában. Ezeket a munkafüzeteket a 2020/2021-es tanévre 112.000 példányban rendelték meg az intézmények, s reményeink szerint a jövő tanévben is hasonlóan nagy számban kerül a diákok iskolatáskájába.

Ettől a tanévtől már az általános iskola 3. és 4. osztályában is megismerkedhetnek a kisdiákok a tudatos pénzügyi magatartás alapjaival. A pénzügyi fejezettel bővített, újgenerációs, 3. és 4. osztályos matematika és környezetismeret munkafüzeteket az előző tanévben már összesen 65.000 példányban rendelték meg az iskolák. A tananyag zökkenőmentes integrációját 5 órás képzéssel is támogatta az Alapítvány.

A mindennapi pénzügyek elengedhetetlen részét képezik azon gyakorlatias ismereteknek, melyeket már iskoláskorban érdemes bevezetni a gyerekeknek. Az utóbbi évtized válságai pedig ráébresztették a családokat és a szervezeteket a pénzügyi tudatosság fontosságára. A szaktudományos és gyakorlatias ismeretek összekapcsolása nem csak a tananyag megértését segítheti, hanem a diákok motivációját is növeli. Érdemes ezt az erőt a következő tanévben is kihasználni!