Új fejlesztések, sok-sok játék az idei tanévünk mérlege

2022. december 21.
 

570 ezer ingyenes kiadvánnyal, kibővített iskolahálózattal, új bázisiskolai és versenylehetőségekkel, valamint friss digitális fejlesztésekkel zárjuk a 2022-es évet. Nagyon köszönjük, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk, hogy a diákok pénzügyi tudatossága tovább fejlődhessen. Önök nélkül, nélkületek, kedves Kollégák mindez nem valósulhatott volna meg!

Ebben a tanévben már több mint 570 ezer kiadványunk segíti a diákok pénzügyi nevelését, melyeket idén is ingyenesen juttattunk el az iskolákba. A középiskolásoknak szóló, Iránytű a pénzügyekhez c. akkreditált tankönyvünk mellett most már a Küldetések a pénz világában c. általános iskolai tankönyvünk legújabb kiadása is látványos kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) megoldásokkal teszi még izgalmasabbá a mindennapi pénzügyi nevelést. Mindehhez pedig elkészült 20 új, tantárgyanként és korosztályonként rendszerezett animáció, melyek a tankönyv ábráin keresztül és Pénzbook YouTube-csatornánkon is megtekinthetők. Ebben a tanévben már a határon túli iskolákba is eljutottak kiadványaink.

A pénzügyi nevelő munkában stratégiai szövetségeseink a tanárok, akiknek oktató munkáját akkreditált ingyenes szakmai és módszertani képzésekkel is támogattuk. Az OH és IKK által is akkreditált Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben 40 órás blended képzés mellett az aktuális PÉNZ7 témájára is hangoló, IKK akkreditált Pénziránytű Online Digitális Akadémiánk idén is nagyon népszerű volt. Az új fejlesztésű, a szakképzésben oktatók négyévenkénti továbbképzési kötelezettségébe beszámítható Középiskolások pénzügyei c. 10 órás blended képzésünk alkalmaira is többszörös túljelentkezést regisztrálhattunk. Érdemes figyelni kommunikációs csatornáinkat, mert képzéseink 2023-ban tovább folytatódnak, sőt, az új fejlesztéseinkhez kapcsolódva friss képzésekkel is jelentkezünk majd.

Iskolahálózatunkat megnyitottuk az általános iskolák előtt is. Tagintézményeinknek pedig ebben a tanévben is olyan pályázati lehetőségeket biztosítunk, melyekkel kiterjeszthetik pénzügyi nevelő munkájukat. Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyünkben most már hagyományosan az egész évben aktív iskolahálózati tagjaink nyerhetik el a Kiemelt Pénziránytű Iskola címet és a következő tanévben már 350 ezer Ft iskolánkénti támogatást. A szeptember óta zajló versenyben jelenleg a következő iskolák gyűjtötték eddig a legtöbb pontot:
• Budapesti Gazdasági SZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum
• Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola
• Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

A verseny egészen május 12-ig tart, addig nagyon sok értékes pont szerezhető még az általunk kínált lehetőségekkel.

A Pénziránytű Tanári Díj pályázatunkra 2023. január 18-ig várjuk az általános- és középiskolai tanárok jelentkezését, s most akár 500.000 Ft támogatásban is részesülhetnek a pedagógusok. A pályázatra szakmai workshopunk keretében és a Tanárklubon is felkészülhettek az érdeklődő tanárok. Diákoknak szóló Alkotópályázatunk keretében pedig „A pénz múltja, jelene és jövője” témában mélyedhetnek el három korosztály képviselői az alsó tagozatosoktól egészen a 14. évfolyamig. Az akár órai beadandó- vagy házi feladatként, esetleg a meghosszabbított szünetben elkészített alkotásokat 2023. január 12-ig várjuk értékes nyereményekért és a Kiemelt Pénziránytű Iskola aktivitáspontokért.

A mindennapi pénzügyek digitális élményeken keresztül is közelebb vihetők a diákokhoz. Decemberben, a Logikai fejtörők hetén a Logirintus ingyenes pénzügyi matekos kalandpályáin utazhattak vissza az időben az 5-12. osztályos diákok. A MoneyGo szabadtéri kincsvadász túránkra továbbra is rendelhetők iskolahálózatunk tagjai számára az ingyenes kuponok. Emellett 6 bázisiskolánkban január végétől kipróbálhatók lesznek a MoneyTours kalandtúra állomásai is.

Ősszel újra elindultak Bázisiskolai foglalkozásaink immár 9 helyszínen és kibővült tematikus kínálattal. A március 15-én nyílt Pénzmúzeumba is foglalhatók bázisiskolai foglalkozások a 7-12. osztályosoknak, a legkisebbek pedig a Suska és Zsozsó a Hőssuliban társasjátékot is kipróbálhatják a Pénzmúzeumban. Az óvodások és kisiskolások pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó Suska és Zsozsó társasjátékgyűjteményt a Pénziránytű Iskolahálózat tagjai és az érdeklődő óvodák ingyenesen megrendelhetik.

Diákoknak szóló vetélkedőink a széles rétegeket megszólító kvízversenyektől a legtehetségesebb diákok magas színvonalú tudásversenyéig széles palettán mozog. Több mint 9000 diák versenyzett az értékes nyereményekért a Forint Hősök Tere éves játékán. Decemberben pedig kiderült, kik hozták a legügyesebb pénzügyi döntéseket a MoneySim ViaDal országos szimulációs versenyben. A nagysikerű PénzOkos Kupa, BankCode és Részvényfutam versenyeink 2023-ban ismét várják majd a pénzügyek iránt érdeklődő tehetséges diákokat. BankCode versenyünkre ebben a tanévben kibővült oktatóvideó sorozat segítségével is felkészülhetnek a diákcsapatok.

Több mint 1000 iskola 170.000 diákja vett részt az idei PÉNZ7-en. Reméljük, hogy hasonlóan nagy érdeklődés mellett zajlik majd a 2023. március 6-10. között megrendezésre kerülő Pénzügyi és vállalkozói témahét is, melynek pénzügyi témája a korszerű pénzkezelés és a digitális biztonság lesz. A három korosztály számára készült óratervek mellett ismét izgalmas projekttervvel, mintaóra felvételekkel, webináriummal és a szakmai háttérinformációk megismerését szolgáló e-learning tananyaggal is készültünk. A hagyományoknak megfelelően ebben a tanévben az első 500 pénzügyi témára regisztráló iskolának nyomtatva is ingyenesen eljuttatjuk a tananyagokat.

Pénzügyi tudatosság fejlesztő munkánkat reprezentatív kutatásaink is segítik. Az OECD módszertanon alapuló országos felmérés mellett a közel 50 ezer válaszadó által kitöltött személyiségtesztek adatait is feldolgoztuk. Ebben az évben pedig a középiskolai pénzügyi nevelő munka eredményéről és a kívánatos fejlesztési irányokról nyújt majd átfogó képet középiskolai felmérésünk.

Köszönjük szépen, hogy ebben az évben is velünk tartottak! Az év végére kellemes ünnepeket, jó pihenést és pénzügyileg tudatos, boldog új évet kívánunk!