Új személyiségteszt segíti a pénzügyi tudatosságot

2021. október 27.
 

A néhány perc alatt kitölthető kérdéssorok megmutatják, mennyire vagyunk beosztóak.

Többek között a pandémia hatására napjainkban egyre több szó esik a pénzügyi ismeretek fontosságáról. Vajon azzal tisztában vagyunk, mit is jelent, hogy valaki gondosan kezeli a családi kasszát? A Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjeit eddig 35 ezer felnőtt és általános iskolás diák kitöltötte. Most elkészült a középiskolás korosztály számára fejlesztett változat is. A teszteredmények arról árulkodnak, hogy a pénzügyi nevelésben részesülő diákok már tudatosabbak, mint a szüleik.

A pénzügyi tudatosság fejleszthető

Nagymamáink mesterien kezelték a pénzt, nagyon kevésből is mindig félre tudtak tenni, gondosan megtervezték, mire van a családnak szüksége, nem költöttek feleslegesen. Igaz, őket nem csábították lépten-nyomon fogyasztásra ösztönző reklámok, sokszor a szegénység, a szűkölködés tanította meg nekik a pénz beosztásának tudományát. Ma már a fogyasztói társadalom óriási pazarlást generál, hódít a fast-fashion, az élelmiszerek jelentős része a kukában végzi. Elhalványultak a régi családi minták, sokszor azt sem tudjuk, hol ronthattuk el, mi lehet az oka annak, hogy még a többől is csak kevesebb marad a hó végén.

A pénzügyi tudatosság azonban tanulható, fejleszthető, s mint az élet oly sok területén, itt is az önismeret segíthet minket a legjobban abban, mire érdemes odafigyelni, ha tudatosan akarjuk intézni mindennapi pénzügyeinket. Ehhez nyújtanak segítséget a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjei, melyek most már három korosztály számára érhetőek el.

A néhány perc alatt kitölthető tesztek megmutatják például, hogy mennyire tudunk takarékoskodni, árérzékenyek, beosztók, mértéktartóak vagyunk-e. Arra is választ kaphatunk pénzügyi személyiségprofilunk értékelésekor, hogy a pénzügyi magatartásuk mely elemei teljesítenek kiválóan, s mire kell a jövőben odafigyelnünk mindennapi pénzügyi döntéseink során.

A felnőtteknek készült tesztekre eddig már több, mint 20 ezer kitöltés érkezett, a gyerekek tesztjének segítségével pedig már 15 ezer általános iskolás diák kaphatott képet pénzügyi személyiségéről. A középiskolások számára frissen készült teszt pedig a fiatalok élethelyzetére szabott összetevőkkel is kiegészült és kitér a korszerű pénzkezelésre, az innovatív pénzügyi megoldások használatára is.

Beosztjuk a pénzt, de a mértéktartással küzdünk a legtöbben

A Pénziránytű Alapítvány saját fejlesztésű pénzügyi személyiségtesztjei nemzetközi és hazai kutatások eredményein alapulnak. Az eddigi több mint 35 ezer kitöltött teszt eredményei azt mutatják, hogy tapasztalatszerzéssel, illetve tanulással elérhető, hogy a hétköznapi pénzügyek területén jobban vizsgázzunk. Nem csoda, hogy a diákok pénzügyi tudatosság terén mindkét korcsoportban lekörözték a felnőtteket.

A teszteredmények alapján a felnőttek legjobban a pénz beosztása, a gyerekek pedig a takarékoskodás dimenzióiban teljesítettek. A pénzügyi tudatosság szempontjából pedig mindkettő elengedhetetlen. Akik jó eredményt érnek el ezeken a területeken, addig nyújtózkodnak, amíg a takarójuk ér, megtervezik és követik a bevételeik és kiadásaik alakulását, és kézben tartják pénzügyeiket.

Amivel mindhárom korosztályban egyaránt küzdünk, az a mértéktartás képessége. Ennek elsajátításához érett személyiségre, önbizalomra és jó sok gyakorlásra van szükség. A mostani fogyasztói társadalomban rengeteg kísértésnek, csábításnak vagyunk kitéve. A reklámok, a polcok, kirakatok kívánatos elrendezése, mind arra csábítanak, hogy vásároljunk. A mértéktartó és fegyelmezett ember csak azt vásárolja meg, amire szüksége van, és belefér a költségvetésébe. Nem csoda, hogy ez a gyerekeknek megy a legnehezebben, közülük csak minden második tartozik a mértéktartók közé. A középiskolások eredménye már valamivel biztatóbb, de a felnőttek közel kétharmada már mértéktartónak mondhatja magát.

A pénzügyi önismeret segíthet, hogy jobban bánjunk a pénzzel, rámutat erősségeinkre és arra is, milyen területen kell jobban odafigyelnünk a hétköznapi pénzügyi döntéseink során.  Az általános iskolás gyerekeknek, a középiskolásoknak és a felnőttek részére készült pénzügyi személyiségtesztek ingyenesen érhetők el a Pénziránytű Alapítvány honlapján: https://penziranytu.hu/penzugyi-szemelyisegtesztek