Út az érettségihez program 2020/2021

2021. július 27.
 

A Tiszabő és térsége hátrányos helyzetű településein élő diákok felzárkóztatására, érettségi- és továbbtanulási lehetőségeik kiterjesztésére indult el az Út az érettségihez program, melynek keretében több éve működik együtt sikeresen a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat. A programban résztvevő tanulók idén is egy olyan balatoni táborban kapcsolódhatnak ki, ahol a nyaralás mellett a pénzügyi- és gazdasági ismereteiket is gyarapíthatják.

Félelmek, komplexusok, szorongás, feszélyezettség, aggodalom jellemzi gyakran még azokat a roma fiatalokat is, akik eljutnak az érettségiig, de azokat is, akik felvételt nyernek valamelyik egyetemre. Nagy szükség van a hátrányos helyzetű településeken élő diákok felzárkóztatására, mentális megerősítésére, érettségi- és továbbtanulási lehetőségeik kiterjesztésére. Fontos, hogy megkapaszkodjanak a munkaerőpiacon, magabiztosabban viselkedjenek a munka világában, amikor esetleg különböző szakmai pozíciókba kerülnek majd – mondták el a program szakmai mentorai, Titi Katalin és Tóvári Dorottya. Az út az érettségihez program célja, hogy olyan alapot és olyan önbizalmat kapjanak a fiatalok, mely növeli nyitottságukat, segíti őket, hogy elmozduljanak a megszokott életükből, érezzék, hogy a világ őket is várja, de ehhez nekik is cselekedni, tanulni, küzdeni kell.

Ebben a munkában nagyon fontos a személyes jelenlét, a folyamatos inspiráció, így a járványhelyzet és az online oktatás kihívásaival is meg kellett küzdenie az elmúlt tanévben a mentoroknak és a fiataloknak is. A diákok laptopokat kaptak, számtalan online találkozást szerveztek számukra a pedagógusok, melyek alkalmával nemcsak a tanulásra fektették a hangsúlyt, de a lelki, mentális egyensúlyukat is próbálták fenntartani. Két fiatal orvost, pszichológust is meghívtak egy-egy online beszélgetésre, akik amellett, hogy elmagyarázták a vírus mibenlétét, felhívták a figyelmet az egészség megóvására.

A nehézségek ellenére négyen tettek sikeres érettségit a tanév végén. A diákok közül többen egyetemre jelentkeztek. Van olyan diák, aki gyermekvédelemmel szeretne foglalkozni, s távlati céljai között szerepel az egyetemen való továbbtanulás. Egy másik diákot a gyógypedagógia és pszichológia érdekli, míg van, aki kereskedelmi és turizmus szakon gondolkodik, s egyikük nyomozó szeretne lenni.

A szaktárgyi tudás fejlesztése és a mentális támogatás mellett a programban jut idő a mindennapi életben szükséges gyakorlati ismeretek átadására is. A ma már elengedhetetlen pénzügyi tudatosságra a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, játékai segítségével készülhetnek fel a fiatalok. Egyiküket olyannyira megérintették a mindennapi pénzügyek, hogy pénzügyi-számviteli ügyintéző szakon tanul tovább.

A program egyik eleme a július végén Balatonföldváron zajló pénzügyismereti tábor, mely során a diákok a családi költségvetés készítésével, a fenntartható gazdálkodással és a vállalkozás alapítás rejtelmeivel is megismerkedhetnek. Az évek óta szervezett balatoni tábor mindig lehetőséget nyújt a kikapcsolódás és szórakozás mellett az éves munka értékelésére, a sikeres érettségik és felvételik megünneplésére, és persze azoknak az okoknak a feltérképezésére, amelyek miatt valakinek nem jó eredményei születtek az adott tanévben.

A mentorok a volt diákok kezét sem engedik el, sorsukat nyomon követik, sőt visszavárják őket. Ők az új példaképek, akik erősitik a többi fiatalt, hogy valóban higgyenek magukban és lássák, hogy a célok kitartó munkával megvalósulhatnak. Ebben segíti őket idén a Balatonföldvárra is meghívott „Roma Hősök Független Színház”, melynek előadásai a hátrányos helyzetben élő emberek leggyakoribb élethelyzeteire és problémáira nyújtanak megoldást.