Visszatérés az alapokhoz – PÉNZ7 hetedszer

2021. március 9.
 

Családi költségvetésről fenntartható szemléletben, digitális környezetben is

A járványhelyzet ellenére idén is megvalósulhatott a PÉNZ7, sőt kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott le március 1. és március 5. között. A rendezvény pénzügyi témájában visszatért a kezdetekhez. Ebben az évben a témahét pénzügyi fókusza a Tudatos pénzkezelés a családban- családi költségvetés köré összpontosult, míg vállalkozói témája az InnoVál(l) – Vállalkozz okosan! témáját járta körbe.

A pandémiás időszak ellenére is sikeresen zajlott le az idei PÉNZ7: 1122 iskola 171.554 diákja 12.444 tanóra keretében foglalkozhatott a tudatos pénzkezelés és az innovatív vállalkozások témaköreivel. A rendhagyó tanórákon ebben az évben közel 700 pénzügyi és gazdasági önkéntes szakember segítette a pedagógusokat. A PÉNZ7 szervezőinek február végi megállapodása alapján az iskoláknak rugalmasságot biztosítva a PÉNZ7 tanórái nemcsak a március 1-5. héten, hanem a tanév során később is megtarthatóak. A pénzügyi modul tananyagait idén is – mint a kezdetektől mindig - a Pénziránytű Alapítvány fejlesztette.

Ebben az évben a tantermi és az online oktatás lehetőségére is fel kellett készülni. Ennek megoldásaként digitális eszközzel kiegészített tananyagok és előre rögzített online tanórák, előadások is színesítették a kínálatot. A Pénziránytű Alapítvány által négy korosztály számára kidolgozott interaktív oktatási anyagok, tanári útmutatók már regisztráció nélkül is elérhetők az Alapítvány honlapján és a PÉNZ7 oldalán, így a tanórák az év hátralévő részében is megtarthatók. Az élményalapú pénzügyi ismeretszerzést támogató digitális megoldások között a tanároknak és a középiskolás diákoknak lehetőségük nyílt az e-learning portálunkon elérhetővé tett tananyagok használatára is. Ingyenes e-learning portálunkat a PÉNZ7-en kívül is jó szívvel ajánljuk minden pénzügyi tudatosság iránt elkötelezett pedagógusnak.

Az idei PÉNZ7 újdonsága, hogy a pénzügyi és vállalkozói témahét ebben az évben együttműködik a Fenntarthatósági Témahéttel. A közös munka eredményeként a diákok megismerhették hogyan tudnak úgy vigyázni a családi pénztárcára, hogy közben a környezetet is kímélik. Ezt segítik a családi költségvetés kialakítását zöld szemlélettel is támogató további óratervek, mintaprojektek, illetve a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett ingyenes Zöldiránytű mobilalkalmazás is, melyek majd a Fenntarthatósági Témahéten is alkalmazhatóak. A két témahét közös mintaprojekt készítő pályázatának eredményeként pedig 3 tanár Pénziránytű Tanári díjban részesült, míg egy-egy pedagógusnak szakképzési és esélyegyenlőségi különdíjakat is odaítélt az Alapítvány szakmai zsűrije.

A PÉNZ7 eseményeit ebben az évben is versenyek és a játékos, élményalapú, gyakorlatias tudásátadást szolgáló kísérőprogramok színesítették. A Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány közös játéka, a BÉT Részvényfutam során a középiskolai diákok, tanáraik és szüleik tehetik próbára immár ötödször befektetési képességeiket. A 2 millió Ft virtuális tőkével, de valós időben és valódi részvényekkel játszható versenyhez március végéig még lehet csatlakozni. A Részvényfutam mellett az általános iskolások a BankVelem PénzOkos Kupa, míg a középiskolások a BankCode, valamint a ZsetOn országos versenyek segítségével is mélyíthették pénzügyi tudásukat. A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 nyitónapján indult, s még március végéig regisztrálhatnak az általános iskolás csapatok.