Zöld pénzügyek 2020 kisfilm pályázat tagiskoláinknak

2019. november 27.
 

KREATÍV ÉS ZÖLD

A fenntartható fejlődés támogatása, a tudatos, környezetkímélő magatartás az élet minden területére, így pénzügyi döntéseinkre is kiterjedhet. Ennek a szemléletnek a megvalósítását ösztönzi idei kisfilmpályázatunk.

Sok kicsi sokra megy, tartja a régi, bölcs mondás. Ma már nem kérdőjelezhető meg, hogy bolygónk jövője rajtunk és a jövő generációk ökotudatos, apró és meghatározó döntésein múlik.Természetesen a gazdaság és a társadalom minden szereplőjének, így a pénzügyi szektornak is erőfeszítéseket kell tennie, hogy hatékonyan csökkenthessük ökológiai lábnyomunkat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. A program keretében az MNB számos intézkedéssel ösztönzi a magyarországi pénzügyi intézmények, illetve az általuk kínált termékek környezettudatosabbá, zöldebbé tételét is. Ehhez a kezdeményezéshez kíván csatlakozni a Pénziránytű Alapítvány azzal, hogy felhívja a tanárok és diákok figyelmét, hogy a háztartások mindennapi pénzügyi döntései hogyan járulhatnak hozzá az ökotudatos életmódhoz.

A 2019/2020-as tanévre meghirdetett Zöld pénzügyek 2020 kisfilm pályázatunkat a fenntarthatóság jegyében három lehetséges téma köré rendeztük. A pályázó diákcsoportok szabadon választhatnak a zöld bankolás, készpénzkímélő megoldások, a családi zöld beruházások és a hosszú távú, környezettudatos megtakarítás és hitelfelvétel családi döntéseinek oktatási célú megjelenítése között.

Az elmúlt években egyre színvonalasabb, szakmailag és technikailag is igényes pályamunkák érkeztek hozzánk, s bízunk benne, hogy a jövőorientált és ökotudatos Z generáció számára nemcsak tanulságos, de egyben kreatív, élvezetes feladatot is jelent majd a kisfilmek elkészítése.

A pályázatot középiskolai hálózatunk tagjai, illetve a legkésőbb a pályázati határidőig a Pénziránytű Iskolahálózathoz csatlakozó intézmények számára hirdetjük meg, s a minimum másfél, maximum 3 perces, élőszereplős vagy animációs pályamunkákat 2020. február 4-ig küldhetik meg nekünk. Az 5 fős, 9-14. évfolyamos diákokból és tanáraikból álló csapatok tagjai értékes GoPro sportkamerákat nyerhetnek ötletes, szakmailag helytálló kisfilmjeikkel.

A pályázat részleteit itt tekintheti meg: https://penziranytu.hu/kisfilmpalyazat2020
Ha az iskola még nem tagja középiskolai hálózatunknak, itt csatlakozhat: https://www.penziranytu.hu/igazgato/register