Zsebpénz és nyári szünet

2021. június 29.
 

Haverok, buli, nyár. Már alig vártad? - Erre figyelj, hogy a nyáron arra jusson pénzed, ami valóban megéri! 

Megkezdődött a nyári szünet, s a diákként lényegesen több szabadidő áll rendelkezésedre, mint tanév közben. Természetesen lehet, hogy diákmunkával, nyári gyakorlattal vagy akár edzőtáborban töltöd időd egy részét.


A megnövekedett szabadidő azonban azt is jelenti, hogy még több csábító költekezési lehetőségnek kell ellenállnod a nyár beköszöntével.


Nagyfokú tudatosságra van szükség ilyenkor, hogy képes legyél a diákmunkával megkeresett pénz, vagy az évközben összegyűjtött zsebpénz beosztására, megfontolt elköltésére, vagy akár megtakarítására. Mit tegyél, hogy a nyár végére ne maradjon teljesen üres a malacpersely, vagy ha pénzed korszerűen kezelő fiatal vagy, akkor a bankszámlád?

Bárhonnan is származik jövedelmed, fontos egy alapvető szabályt betartani: ne költsd el a teljes bevételed, hanem legalább 10 %-át takarítsd meg! Ha erre idejekorán sikerül rászoknod, akkor felnőttként is biztosabb pénzügyi alapokkal rendelkezel majd.

Érdemes már a nyár elején végig gondolni, mennyi pénz áll majd a rendelkezésedre, s milyen terveid vannak a vakáció idejére. Ha megtervezed, mennyit szeretnél költeni bulira, barátokkal való találkozásra, utazásra, esetleg egy vágyott laptop vagy telefon megvételére, áttekinthetőbb lesz a nyári költségvetés. Valószínűleg nem jut majd mindenre a vágyaidnak megfelelően, itt érdemes elgondolkodni, rangsorolni a célokat és s felcímkézni a rendelkezésre álló jövedelmeket.

Ha több napos kiruccanást terveztek a barátaiddal, érdemes napi költségvetést készíteni, összedobni a kajapénzt, s figyelni, hogy ne lépd túl a napi költségvetést, hogy a nyaralás végére ne kelljen a szülőket hívni, hogy utalják már el a hazaútra valót.

Te is már alig vártad, hogy kiszabadulj végre, hogy szabadon mehess bulizni, beülhessetek valahova egy italra a haverokkal? – A több hónapos bezártság után ez természetes. Arra számíts azonban, hogy több-kevesebb mértékben megemelkedtek az árak, s jóval mélyebben kell a zsebedbe nyúlni, mint korábban számítottál rá.


Hallottál már a haszonáldozatról? Nagyon egyszerűen ez azt jelenti, hogy a ma elköltött pénzt már semmi másra nem tudod a jövőben elkölteni.


Ha belegondolsz, minden nap egy üdítő a sarki büfében, jaj csak párszáz forint, de ezek a forintok soha nem vándorolnak vissza a zsebedbe. Ha összegyűjtöd, lehet, egy jó kis nyárvégi utazás, vagy egy vágyott okoskütyü is kijön a megtakarított pénzedből. Ha az üdítő árára úgy gondolsz majd, hogy ez egy pici szelet az új telódból, talán könnyebb lesz lemondani az egyébként felesleges kiadásokról.

Élvezd a nyarat, a szabadságot, de mindig légy tudatos, hogy a te kezedben maradjon az irányítás a pénzügyeidben is!