4. A külföld szerepe

Ha végignézzük, milyen országokból származnak ruhadarabjaink, mindennapos használati tárgyaink (mobiltelefonunk, táskánk, CD lejátszónk, számítógépünk stb.) meglepően gazdag térkép rajzolódik ki. Olasz, kínai, koreai, svéd, tajvani, francia, szlovák termékek serege vesz körül minket. Ha magyar terméket találunk, akkor se feledkezzünk meg arról, hogy a termelés során felhasznált alapanyagok, energia, gép is származhat külföldről. Ezernyi szállal kötődünk a nemzetközi gazdasághoz.

Mind a háztartások, mind a vállalatok, illetve az állam is vásárol külföldről (import = termékek, szolgáltatások behozatala) és elad külföldre (export = termékek, szolgáltatások kivitele).

A termelési tényezők piaca is kapcsolódik a külföldhöz: gépeket, technológiát, munkaerőt is hozhatnak be, illetve vihetnek külföldre a vállalatok és a háztartások is. Ezzel egyidejűleg, vagy akár ezektől függetlenül jövedelmek is mozognak, valutát viszünk magunkkal síelésünkre, hazaköltöző nagynénink itt élvezi német nyugdíját, vagy a Romániában működő magyar cég profitját hazautalják.