3. Hogyan válasszunk bankot?

A család, ismerősök által ismert bankok köre lehet az egyik lehetséges kiinduló pontja döntésünknek. De az interneten mi magunk is utána tudunk nézni, milyen bankok kínálnak számunkra szükséges szolgáltatást, és milyen feltételekkel.

A bankválasztás lépései

 

A sok, első ránézésre igen hasonló ajánlatból az általunk előzetesen összegyűjtött szempontok szerint kell tudnunk választani. Melyek lehetnek ezek?

Elérhetőség

  • Milyen közel van a bank, mennyire kiterjedt a fiókhálózata és pénzfelvételre alkalmas ATM-hálózata? Milyen a fiókok nyitvatartási ideje?

  • Elérhetők-e a banki szolgáltatások elektronikusan, így pl. interneten, mobiltelefonon vagy call-centeren keresztül? Ha igen, akkor milyen„nyitva tartással”? (Ezek a szolgáltatások biztosítják, hogy a bankügyeink intézéséhez nem kell bemennünk a bankfiókba, és adott esetben a bankon belüli átutalásokat a hét minden napján 24 órában intézhetjük.)

A fenti információk forrása lehet: banki honlapok, bankfiókban és/vagy telefonos banki ügyfélszolgálaton nyújtott tájékoztatás, az MNB és a GIRO Zrt. honlapján (www.mnb.hu, www.giro.hu) közzétett információk.

 

Kínálat
  • Milyen szolgáltatásokat kínálnak az egyes bankok és milyen feltételekkel?

  • Milyen számlacsomagot kínálnak a bankok?

A számlacsomagba gyűjti a bank az ajánlott szolgáltatásait és ennek ellenértékét. A csomagképzés célja, hogy ne kelljen az ügyfeleknek kitalálniuk, milyen szolgáltatásokat igényelnek a számla mellé. A bankok a tipikusnak tartott igényeket próbálják a csomaggal lefedni. Csomagokat kínálnak fiataloknak, családoknak, vállalkozásoknak stb. Ma már a csomagokat számla és kártya kombinációjában kínálják.

A fenti információk forrása lehet: banki honlapok, bankfiókban és/vagy telefonos banki ügyfélszolgálaton nyújtott tájékoztatás, PSZÁF honlapján (www.pszaf.hu) fogyasztók számára elérhető információk (termék-összehasonlító táblázatok).

 

Költségek

A bankok egy részénél a számlák megnyitásához kötelezően el kell helyezni egy előírt minimális összeget (ez a számlanyitási minimum), vagy pedig vállalni kell, hogy havonta rendszeresen meghatározott összegű pénz (jövedelem) érkezik a számlára. A kötelezően elhelyezett összeg a számlanyitást követően a legtöbb esetben a későbbiekben szabadon felhasználható. A bankszámla-vezetés egy szolgáltatás, így értelemszerűen vannak költségei. A számlanyitást követően a számla fenntartásáért rendszeresen (általában havonta, de előfordulhat, hogy negyedévente) számlavezetési díjat fizetünk, függetlenül attól, hogy mekkora pénzforgalmat bonyolítunk le. Emellett fizetünk a bankszámlán keresztül lebonyolított műveletekhez igazodó további költségeket, (ún. forgalmi, vagy tranzakciós díjakat). Ezek többnyire a végrehajtott műveletek összegével arányosak. Így fizetünk például a korábban már említett átutalásért vagy csoportos beszedési megbízásért. A bankok általában külön felszámolják a bankkártya költséget (pl: éves díjat, készpénzfelvétel díját) és további szolgáltatásokért is kérhetnek pénzt a számlavezető bankok (pl. az internetes vagy mobilra érkező számlainformációnak is költsége van).

A banki termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos költségeket és felszámított díjakat minden bankban ún. kondíciós listákon kötelező nyilvánosan az ügyfelek rendelkezésére bocsátani. Sok esetben az interneten is elérhetők a szükséges információk, így pl. a banki honlapokon, illetve a PSZÁF honlapján. Az utóbbin termék-összehasonlító táblázatok is találhatók, amelyek megkönnyítik a banki termékek közötti eligazodást (www.pszaf.hu).

A kondíciós listákon túlmenően a bankok által nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó általános szerződési feltételeket üzletszabályzat tartalmazza. A díjakon és költségeken kívül egyéb fontos tudnivalókról is tájékoztatni kell az ügyfelet. Ezek közé tartozik például, hogy a bank milyen határidővel teljesíti az ügyfelek által megadott fizetési megbízásokat, vagy melyek az esetleges ügyfélpanaszok bejelentésének, illetve az ezekhez kapcsolódó jogorvoslati eljárás igénybevételének lehetőségei és szabályai.

Ha átmenetileg szabad pénzünket a számlánkon akarjuk lekötni, akkor érdemes a kamatfeltételeket is megnézni.