Gondolatok, tippek az őszi szünetre

2016. október 25.
 

Közeleg az őszi szünet ideje. Rá is fér a gyerekekre a pihenés: a borongós idő, az iskolai feladatok, különórák és a rövidülő nappalok hatására elfáradnak a kis- és nagydiákok. A szülők pedig törhetik a fejüket, milyen programokat találjanak ki a csemetéknek, amelyek tartalmasak, ugyanakkor megfizethetőek. Ebben próbálunk segíteni.

Az őszi szabadnapok jellemzően Mindenszentek (november 1.) és Halottak napja (november 2.) környékére esnek. Ilyenkor útra kel a fél ország, a temetők körül a megelőző hétvégén nagy a tülekedés, a feszültség – s ez, ha nem vigyázunk, rányomhatja bélyegét a közös emlékezésre. Érdemes lehet éppen ezért fontolóra venni: vajon biztosan a hosszú hétvégén induljunk útnak? Hiszen virágot vinni, mécsest gyújtani – emlékezni – bármikor lehet. Ha meg tudjuk szervezni, célszerű lehet akár egy héttel az ünnepnapok előtt felkeresni szeretteink sírját. A virág, mécses a temetőknél ez idő tájt a legdrágább, ezért, ha megfontoltak vagyunk, időben gondoskodunk az emlékezés kellékeiről is. Ezáltal is mintát adunk a gyerekeknek: a tervezés, előre gondolkodás és a sírok korai felkeresése eredményeképpen nyugodtabban, békésebben tölthetünk időt elhunytjainkkal. Az ünnepnapon pedig – elkerülve a tömeget – otthon, elcsendesedve, gyertyát gyújtva, fényképeket nézegetve emlékezhetünk azokra, akik már nincsenek velünk. Itt is igaz a kevesebb több elve: nem a virágok, gyertyák értéke, kavalkádja számít igazán, hanem az, ha a gyerekekkel együtt, közösen elevenítjük fel a régi időket, emlékeket.

A kulcsszó: együtt!

A szünidő további részének programjait jellemzően az időjárás vezérli. Ha nem kegyes hozzánk, ne keseredjünk el! Számos otthoni programot szervezhetünk minimális költséggel. Ha már unjuk a régi társasjátékokat, kölcsönözzünk, próbáljunk ki újakat! A bolti ár tíz százalékáért akár több napra is belefeledkezhetünk egy-egy új játékba. Érdemes elővenni a diavetítőt is, varázsa van! A diafilmek ugyanakkor elég drágák – ezer forintnál is többe kerül egy-egy tekercs –, ezért célszerű baráti családokkal csereberélni, illetve körülnézni a környékbeli könyvtárakban: sok helyen diák is kölcsönözhetőek.
Egyáltalán: ha eddig nem volt könyvtártag a család, most itt a remek alkalom, iratkozzunk be! Olcsón minőségi kultúrához jutni így lehet a legjobban – ezt jó, ha látják a gyerekek! Párszáz forintért juthatunk könyvhöz, dvd-hez, cd-hez, ráadásul sok helyen igen színvonalas programokat is szerveznek.
Élménnyé varázsolható a közös főzőcskézés is, csupán egy kis előre gondolkodás szükséges hozzá. Ha olyan receptet választunk, amelynek elkészítésébe már akár az ovisok, kisiskolások is be tudnak segíteni, ráadásul szeretik is (tipikusan ilyen lehet a gyümölcsleves vagy a paprikás krumpli, nem beszélve mondjuk a kókuszgolyóról vagy a palacsintáról), akkor az ebédkészítés is vidámmá tehető. A főzést megelőző közös piacozás pedig a pénzügyi tudatosságra nevelés magasiskolája: az ár-összehasonlítás, a minőség ellenőrzése, a visszajáró ellenőrzése – ezek mindegyike olyan alapkészség, amelyekre a kicsik – ha türelemmel, magyarázva „adjuk elő” – nagyon fogékonyak!

Kötelező körök

Nemcsak a főzés az egyetlen kötelező házimunka: a kinőtt (például nyári) holmik kiselejtezésére ugyancsak lelkifurdalás nélkül szánjunk időt! Ha eladjuk, mutassuk meg a gyerekeknek, miképpen használjuk az ehhez kapcsolódó online felületeket. Mi alapján találjuk ki az adott tárgy értékét? Milyen szempontok szerint hirdetjük meg? Mi hogyan vásárolunk online használtcikkeket? Mit mérlegelünk? Ha pedig segélyszervezetnek adjuk a használt holminkat, vigyük magunkkal gyermekeinket! Mondjuk el, miért nem kérünk érte pénzt, és kérdezzük meg közösen, hogyan jut majd el adományunk a rászorulókhoz!

Számoljunk!

Persze a gyerekkor az önfeledt mozgás ideje is, s erre a kicsiknek rendkívül nagy szükségük van. Egy vidám kirándulás (együtt csomagolhatunk uzsonnát, tölthetünk termoszt), egy egész délelőttös játszóterezés, görkorizás, egy érdekes kiállítás vagy vendégeskedés költsége minimális mondjuk egy családi mozizáshoz vagy „plázázáshoz” képest. És többet adhat! A múzeumok egy része családoknak (gyerekeknek két felnőtt kísérővel) bizonyos napokon ingyenesek, és a természetjárások sem kerülnek sokba. (A fővárosra vonatkozó tippjeinket kigyűjtve cikkünk alatt olvashatják, emellett az ország számos pontján hasonló lehetőségekre bukkanhatunk).
Összességében a szünidő megtervezésekor az élményre, a meghitt és vidám, „ráérős” közös programokra fókuszáljunk. Költségeinket jó előre tervezzük meg, így biztosan nem csúszunk ki a keretből. Számításainkat, dilemmáinkat, a rendelkezésre álló összeget bátran tárjuk fel a gyerekek előtt, vonjuk be őket is a döntésekbe. Így válnak majd felelősségteljes, pénzügyeikben jártas, igényes felnőtté.

Mikor, melyik múzeumba mehet ingyen a család Budapesten?

Tűzoltó Múzeum – minden nap ingyenes
Rendőrmúzeum – minden nap ingyenes
Magyar Természettudományi Múzeum – minden hónap első vasárnapján ingyenes
Néprajzi Múzeum – minden hónap első vasárnapján ingyenes
Óbudai Múzeum – minden hónap első szombatján ingyenes
Iparművészeti Múzeum – minden hónap harmadik szombatján ingyenes
Magyar Nemzeti Múzeum – minden hónap harmadik szombatján ingyenes
Magyar Nemzeti Galéria – minden hónap harmadik szombatján ingyenes
Budapesti Történeti Múzeum – minden hónap utolsó szombatján ingyenes
Petőfi Irodalmi Múzeum – minden hónap utolsó szombatján ingyenes
Aquincumi Múzeum – minden hónap utolsó szombatján ingyenes
Hadtörténeti Múzeum – minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes
Ludwig Múzeum – minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes

Szabadtéri programajánló

Hajógyári sziget, csúszdapark (Jó időben biciklivel érdemes jönni, a legkisebbeknek is van egy kis külön játszótér, közvetlenül a kamaszok által is kedvelt nagy csúszdák mellett)
Sas-hegy (Természetvédelmi terület, még jégkorszaki növénymaradványokat is találhatunk. Babakocsival is ideális terep).
Hármashatár-hegy (Oroszlán-szikla, felette az Oroszlán barlanggal; emellett idén tavasszal új, nyolcszögletű kilátó is nyílt a hegy tetején.)
Budai Arborétum (A Gellérthegy lábánál, az ország egy leggazdagabb arborétuma. Ingyenes.)