Így lesz álomból valóság – erre gyűjtenek kicsik és nagyok

2024. január 24.
 

Közel ezer diák jelentkezett Alkotópályázatunkra, amelynek keretében a fiatalok megmutathatták, mire vágynak, miről álmodoznak, és meg kellett tervezniük azt is, milyen eszközökkel tudják kitűzött pénzügyi céljaikat megvalósítani. A január egyébként is a nagy fogadalmak időszaka, nézzük, mire vágynak kicsik és nagyobbak, és vajon milyen módon szeretnék elérni céljaikat!

Új év – új élet. Az „újba” vetett hit, az év kezdete egyben a fogadalmak időszaka is. Ugyanakkor azzal szinte biztosan mindenki szembesült, hogy megfogadni valamit egy dolog, megvalósítani azonban nem feltétlenül egyszerű. „Álomból valóság – Így érhetjük el pénzügyi céljainkat” című Alkotópályázatunk abban nyújtott kapaszkodót a fiatal generációk számára, hogy végiggondolják álmaikat, a pénzügyi tervezés segítségével álmaikból pénzügyi célokat formáljanak, és megkeressék a cél elérésének módját is.

Álomból valóság

Pályázatunkra több mint 900 pályamű érkezett. Közel ezer diák tette meg az első lépéseket vágyai/céljai megfogalmazása és azok elérése felé. Az, hogy kiknek a pályázatát találta a legjobbnak a szakmai zsűri, már elérhető a pályázat hivatalos oldalán: https://penziranytu.hu/alkotopalyazat20232024

A pályaműveket három korcsoportban vártuk: az alsó tagozatosok mellett díjaztuk a felsős diákokat, valamint nyerteseket hirdettünk a középiskolás korosztályban és a legaktívabb pedagógusok között is.

Tűzoltó leszek és katona…

A beérkezett pályaművekben megfogalmazott célokat vizsgálva elsőre talán meglepő lehet, hogy a legkisebbek pályaorientációs célokat jelöltek meg a leggyakrabban: a diákok közel negyede helyezte a vágyott életpályát alkotása középpontjába. A jelenség mögött minden bizonnyal az állhat, hogy kisiskolás korban fogalmazódik meg legtöbbször a gyermekekben a vágyott hivatás, a „ha nagy leszek, rendőr/tűzoltó/orvos stb.” leszek. A második helyre – már jóval kisebb meglepetést okozva - a vágyott kiskedvencek, háziállatok kerültek. A harmadik hely viszont igencsak figyelemreméltó, egyben azt is jelzi, hogy nagy szükség van a tudatos pénzügyi nevelésre már ebben a korosztályban is: a pályázók több mint 11 százaléka a „gazdagságot” jelölte meg általános célként, megelőzve ezzel a holtversenyben 4-5. helyen végző elektronikai cikkek és utazás kategóriákat is.

A kiskamaszok utaznának

Az 5-8. évfolyamos diákok által benyújtott pályázatokból az derül ki, hogy alig néhány év alatt jelentősen változhatnak vágyaink. A legtöbben közülük – 26,1 százalékuk –utazást tűzött ki célul. A második helyen, közel 20 százalékkal saját jármű – akár autó, motor, vagy kerékpár – vált vágyott céllá, míg a harmadik helyre a sikeres, kényelmes élet, a „felnőttlét” került. A dobogó képzeletbeli fokáról éppen lecsúszó pályaorientációt az elektronikai cikkek követték a felsősök esetében, míg a kicsik által hangsúlyosan megfogalmazott gazdagságot csak a pályázók kicsivel több, mint 3 százaléka jelölte meg. Valószínűleg a gazdagság bűvös kulcsszava finomodott sikeres, kényelmes felnőttlétté az élet valódi célját és lehetőségeit már érettebben látó korosztályban.

A tinik vágyai a fogyasztói társadalmat mintázzák

A középiskolások által benyújtott pályázatokból egyértelműen a fiatal felnőttek körében is jellemző trend rajzolódik ki: a jármű (21,2 százalék), az utazás (19 százalék) és az elektronikai cikkek (14,2 százalék) végeztek a dobogón. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a negyedik helyen 11,5 százalékkal a karriercél áll, illetve szorosan kapcsolódik hozzá a 7,1 százalékuk által megjelölt továbbtanulás.

Hogyan lesz álomból valóság?

Óriási öröm volt látni, hogy már a legkisebbek is takarékos tippek és a szorgalmas munkával megkeresett pénz segítségével valósítanák meg vágyaikat. Az 5-8. évfolyamos korosztálynál a családi teendők és a diákmunka mellett megjelent az otthon már nem használt holmik eladása, sőt a megtakarított pénz okos befektetése is. A középiskolások pedig mindezeken túl költségvetést is készítettek a lehetséges pénzügyi források és a szükséges kiadások pontos megjelölésével, időtervvel fűszerezve.

Gratulálunk minden résztvevőnek, a gondosan tervező, céltudatos fiataloknak és a pályázat nyerteseinek! Reméljük, hogy céljaik, vágyaik megvalósításához is hozzájárulhatott a Pénziránytű Alkotópályázat.