Így pályázhatnak eredményesen a csapatok a Digitális Alkotó Pályázaton

2022. április 11.
 

"A mindennapok pénzügyi hősei" témában 2022. május 10-ig várjuk középiskolai hálózatunk csapatainak Tik Tok videóit. A pályázat nagyon jó alkalmat teremt arra is, hogy tanárként megismerjük diákjaink egyik kedvenc közösségi média csatornáját. Most megmutatjuk azt is, mire érdemes figyelni a pályamunkák elkészítésénél.   

Digitális Alkotó Pályázatunk abban támogatja a tanárokat, hogy a középiskolások számára izgalmas felületen nyújt lehetőséget egyrészt a tevékenykedtető alkotómunkára, másrészt a mindennapi pénzügyekre is ráirányítja a figyelmet. A tavaszi workshopunk keretében megrendezett Tanárklubon szakértő vendégeinkkel arról beszélgettünk, miért érdemes, és hogyan lehet beépíteni a közösségi média tartalmakat az oktató munkába. Többek között arról is szó esett, hogyan tudnak a vállalkozó kedvű középiskolás tanár-diák csapatok eredményesen pályázni Digitális Alkotó Pályázatunk „Mindennapok pénzügyi hősei” TikTok-videó kategóriájában.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a pályázatok értékelése három körben zajlik majd. A Pénziránytű Alapítvány szakértői a pályázatban közzétett tartalmi, szakmai és technikai szempontokat mérlegelve kiválasztanak maximum 10 videót, melyet külső szakértőkből álló zsűri is értékel. A szakmai pontszámok mellett azonban az előzsűrizett pályaműveket megversenyeztetjük Pénzbook TikTok-csatornánkon is. A végső sorrend kialakításában így nagy szerepe lesz a TikTok közönségének, ugyanis a pályaművekre érkezett lájkszám és a szakmai zsűri pontjai egyenlő súllyal szerepelnek majd az értékelésnél. 

Felmérések szerint ma közel 1,5 millió magyar fiatal követi kedvenceit a TikTok-csatornán. Bár a TikTok felületén nagyon sok, elsősorban szórakoztató, gyakran polgárpukkasztó tartalom is megjelenik, egyre több a hasznos, érdekes, ugyanakkor a fiatalok igényére szabott videó is. A pályázat során tehát nagyon fontos, hogy a TikTok platformjába illő, figyelemfelkeltő, szórakozva oktató ötlettel álljanak elő a csapatok. A plakát kategóriában például Széchenyit, Kossuthot, Popovics Sándort választották a csapatok a történelem pénzügyi hőseinek, de vajon kik a jelen és a mindennapok pénzügyi hősei? - Akik költségvetést készítve kijönnek a havi fizetésükből? Akik nem vesznek fel hitelt, vagy akik okosan vesznek fel? Akik diákmunkával megdolgoznak az egyetemi tandíjért vagy akik egy jó szakmába „fektetnek” és Diákhitelt vesznek fel? Akik tudják, hogy infláció idején mibe érdemes fektetni a megtakarításukat, netán erőn felül támogatják családjukat, vagy a rászorulókat? Lehetnek a mindennapok pénzügyi hősei is szakemberek, sikeres vállalkozók, vagy olyan pedagógusok, akik mindent megtesznek diákjaik pénzügyi neveléséért? A csapatok eresszék el bátran a fantáziájukat!

Az ötlet megjelenítésekor érdemes hatni több érzékszervre: rövid, frappáns mondatok, pörgős dialógusok, de jól követhető, olvasható információk jelenjenek meg úgy, hogy ne kelljen megállítani a videót azért, hogy a tartalom értelmezhető legyen. Az AHA-élményt egy megnézésnek is szállítania kell.

A platformon aktív diákok sokat tehetnek azért, hogy csapatuk, iskolájuk pályázatát népszerűsítsék. Érdemes tudni, hogy a TikTok a megosztásokat figyeli, minél többen kommentelnek és osztják meg a tartalmat, annál több emberhez eljuttatja a TikTok algoritmus a kisfilmet.

A pályázathoz inspirációnak is érdemes megnézni a Pénzbook TikTok-csatornánk tartalmait. A TikTok megtekintéséhez nincs szükség regisztrációra. Arra biztatjuk a pénzügyi nevelésre és az újdonságokra is nyitott pedagógusokat, mutassák meg diákjaiknak a pályázati lehetőséget, egyben ismerkedjenek meg a fiatalok egyik kedvenc közösségi média platformjával! A Digitális Alkotó Pályázattal kapcsolatos részletekért pedig kérjük, keresse fel honlapunkat: https://www.penziranytu.hu/digalkotopalyazat2022