Játékos mobilapp fejleszti a családok pénzügyi tudatosságát

2020. augusztus 18.
 

A Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett Pénzügyi Hősképző alkalmazás hétköznapi pénzügyi kihívások, küldetések révén segít elsajátítani a tudatos, megfontolt pénzügyi magatartás legfontosabb elemeit. A mobilapp és az alkalmazás kerettörténetéül szolgáló könyv az életben leggyakrabban előforduló családi pénzügyi döntési helyzeteket szimulálja, így hozzájárul, hogy gyermekeink majd valós döntési helyzetben is megtalálják a számukra legoptimálisabb megoldást.

Az életszínvonal növekedése, valamint a túlfogyasztásra buzdító környezet a családok számára nagy kihívást jelent lehetőségeik, vágyaik és pénztárcájuk gondos összeegyeztetésében. A megfontolt, beosztáson és spóroláson alapuló nagyszülői családi minták kezdenek megkopni, a háztartások döntéseiben gyakran nem a tervezésé, hanem a kényelemé és az azonnali fogyasztásé a főszerep. Fellendülés, jólét, bőség idején látszólag nincs is ezzel semmi gond, de sajnos adódhatnak olyan helyzetek, – mint aktuálisan a koronavírus járvány – mikor a családoknak csökkennek bevételeik vagy jelentősen megugranak költségeik. Pénzügyi tudatosságra, megfontolt, előrelátó tervezésre, a hétköznapi pénzügyekben való magabiztos eligazodásra mindig szükség van, s érdemes az alapokat már gyerekként elsajátítani. A szülők és a tanárok számára ebben az oktató, nevelő munkában tud játékos, élvezetes segítséget nyújtani az applikáció.

A Pénzügyi Hősképző mobilalkalmazás egy diákoknak szóló, komplex pénzügyi tudatosság program része. A Pénziránytű Alapítvány egyik akkreditált tankönyve, a Küldetések a pénz világában kerettörténetére épülő alkalmazás a könyvben szereplő családok pénzügyi kihívásait kelti életre. A Hősképzőbe olyan gyerekek „kapnak meghívást”, akik készen állnak arra, hogy a felvételhez szükséges pénzügyi feladatokat megoldják. Őket segíti Mentor, a Szuperhősképző Intézet tanára és a négy különleges társ, Pí, Sztoria, Humusz és Bit. A küldetések a családi költségvetés, a hitelek és megtakarítások, a gazdasági kockázatok és a pénzpiaci folyamatok világába kalauzolják el a Hősjelölteket. A könyvben is szereplő családok hétköznapi pénzügyi döntési helyzeteinek megoldásával szerezhetnek a játékosok küldetéspontokat a programban. Az alkalmazás tanulságos kihívásain keresztül a fiatalok megismerhetik az alapvető pénzügyi fogalmakat, megtanulhatják hogyan érdemes gazdálkodni, milyen szempontok szerint lehet meghozni egy pénzügyi döntést.

A Pénzügyi Hősképző alkalmazás egyben szervesen kapcsolódik a Pénziránytű-BankVelem pénzügyi oktató programhoz, mely játékos környezetben segít fejleszteni a gyerekek pénzügyi ismereteit, mérhetővé teszi a megszerzett tudást, s hozzájárul az online bankolás legfontosabb lépéseinek gyakorlati elsajátításához.

A szórakozva tanulást támogató, ingyenes alkalmazást szívesen ajánljuk a családok figyelmébe, de az app küldetései és a Küldetések a pénz világában tankönyv hasznos segítséget jelentenek a pedagógusok munkájában is. Az új Nemzeti Alaptanterv kiemelten kezeli a pénzügyi tudatosság témakörét, s a pedagógiai célok elérésének kiváló eszköze lehet a szórakoztató, de szakmailag magas színvonalú akkreditált könyv és a modern kor követelményeinek, egyben a digitális oktatás feltételeinek is tökéletesen megfelelő mobilalkalmazás.