Játékos vetélkedők teszik még izgalmasabbá a ma induló PÉNZ7-et

2024. március 4.
 

Március 4-én, hétfőn szórakozva oktató kísérőeseményekkel és jubileumi tananyagokkal indul a 10. PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét. Március 8-ig, a tematikus hét zárónapjáig lehet regisztrálni az eseményre, de kísérőeseményeihez még hetekig lehet csatlakozni.

A PÉNZ7 keretén belül 2015 óta minden évben egy héten keresztül a mindennapi pénzügyi ismeretek kerülnek a témahétre regisztrált iskolák fókuszába. Tematikus tanórákat tartanak, szakmai önkénteseket hívnak meg az órákra, de a témahét zárását követően még heteken keresztül izgalmas és szórakoztató kísérő eseményeken vehetnek részt a diákok és tanáraik, hogy a pénzügyek és a vállalkozások világa minél közelebb kerülhessen a fiatalokhoz.

PénzFutam, Részvényfutam, PénzOKos Kupa - csak néhány a pénzügyi tudatosság szórakozva oktató lehetőségei közül, amelyek kiegészítik a tematikus tanórákat, s amelyek a PÉNZ7-et követően is elérhetőek az érdeklődők számára.

A PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahéthez is kapcsolódva 2024. március 4-28. között újra játszható az ingyenes PénzFutam élményjáték. A szórakoztató szabadtéri kaland közben a csapatok állomások között vándorolva találkoznak izgalmas pénzügyi-matematikai feladványokkal. Az ország több mint 250 pontján elérhető szabadtéri kaland három nehézségi szinten, megújult pénzügyi-logikai feladatokkal várja a 4-14. évfolyamos diákcsapatokat és tanáraikat akár matematika, földrajz vagy természetismeret, állampolgári ismeretek, technika és tervezés vagy osztályfőnöki óra keretében. A játék március 28-i zárását követően sorsolás útján nehézségi szintenként a 3-3 legalább ezüst rangot elérő csapat tagjai és felkészítő/kísérő tanáruk fejenként 12.000 Ft értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

A Részvényfutam keretén belül a tőzsde izgalmas világát próbálhatják ki a 7-14. évfolyamos diákok, tanáraik és szüleik. Március 28-ig fejenként 2 millió forint virtuális tőke segítségével valós időben, valós árfolyamok mellett kereskedhetnek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) prémium kategóriában jegyzett részvényekkel. Döntéseik mellett tőkéjüket napi három kvízkérdésre adott helyes válasszal is növelhetik a résztvevők. Azon diákversenyzők, akik a játék végén a legmagasabb értékű portfólióval rendelkeznek Lenovo táblagéppel, okosórával és JBL fülhallgatóval gazdagodnak. Emellett minden héten, az adott játékhét alatt a legnagyobb portfóliónövekedést elérő játékos egy-egy vezeték nélküli okostelefon töltőt nyer. A BÉT értékes nyereményei mellett a Pénziránytű Alapítvány különdíjakat ajánl fel iskolahálózata legjobban szereplő diákjai, tanárai, valamint a legaktívabb tagiskolák számára.

Szintén a PÉNZ7-hez kapcsolódva indul a tizedik PénzOkos Kupa. az általános iskolák felső tagozatos diákjai (külön az 5-6. és 7-8. évfolyamosok) több fordulóban mérhetik össze tudásukat. Az idei verseny március 4-én indul, az online fordulók azonban egészen április 5-ig kitölthetőek. A legügyesebb diákok és persze tanáraik is – ahogy az összes többi játékban és versenyben – értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Az online világban pénzügyeink intézése közben oda kell figyelnünk a lehetséges veszélyre is. Ezek felismerését segíti a PÉNZ7-hez kapcsolódva a Magyar Bankszövetség és partnerei online tudástesztje. A Digitális Szimat Kihíváson életkortól függetlenül 2024. március 4-től tehetik próbára tudásukat az érdeklődők.

A kiberbiztonság mellett a megtakarítások, befektetések, biztosítások világában tesztelhetik pénzügyi jártasságukat a 14–20 éves középiskolások a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésében zajló Nagy Diák Pénzügyes Teszt keretén belül.

A tematikus pénzügyi és vállalkozói témahéthez kapcsolódnak a Junior Achievement Magyarország Innovation Challenge kétnapos (online vagy személyes) versenyei, de bárki megmérettetheti magát az €co, no mi? online kvízjátékban, ahol a végső sikerhez jól átgondolt stratégiát is fel kell állítani, valamint ügyesen kell felhasználni a játékban elnyerhető bónuszokat és extrákat.

A PÉNZ7 aktuális információi és a kísérőesemények részletei a PÉNZ7 hivatalos oldalán érhetők el. A témahéthez egészen március 8-ig, a zárónapig lehet csatlakozni: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2023.cshtml