Jövő a jelenben –Pénziránytű őszi workshop

2022. október 26.
 

Már indul a regisztráció hagyományos őszi online worshopunkra, ahol november 14-16- között három délutánon keresztül várjuk szeretettel a pénzügyi tudatosság fejlesztése iránt elkötelezett általános- és középiskolai pedagógusokat.

A workshopon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Ne maradjon le róla, szóljon kollégáinak is, regisztráljon most, de legkésőbb november 9-ig: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/reg-ws2022november

Miért érdemes idén is részt vennie online workshopunkon?

Az ingyenes és izgalmas szakmai és módszertani információk, jó gyakorlatok mellett minden eddiginél gazdagabb pályázatok és új versenylehetőségek is bemutatásra kerülnek, melyeken való sikeres részvételhez újabb muníciót kaphatnak a pedagógusok. Emellett a workshop nyitóelőadásán és szekciófoglalkozásain, valamint a Tanárklubon való részvétellel értékes aktivitáspontokat gyűjthetnek a résztvevők a Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyünkben.

Nézzük a három nap gazdag kínálatát!

Nyitó napunkon terveinket, aktuális, minden eddiginél vonzóbb pályázati lehetőségeinket és folyamatosan bővülő ingyenes programkínálatunkat mutatjuk be.

A bevezetőt követően két szekcióban várjuk a pedagógusokat. MoneySim szimulációnk látványos, könnyen kezelhető, a középiskolai tanórákra bevihető gyakorlatias eszköz, melynek fejlesztésekor mindent megtettünk, hogy felhasználó- és diákbarát megoldást adjunk a pedagógusok kezébe. Most megmutatjuk, milyen egyszerűen kezelhető a felület és bízunk benne, hogy felszabadult „Aha-élménnyel” távoznak a szimulációt kipróbáló tanárok. Tipp: érdemes előzetesen regisztrálni a felületen itt: https://www.moneysim.hu/regisztracio

A héten indul Pénziránytű Alkotópályázatunk is, melyhez hétfői másik szekciónkban kihagyhatatlan segítséget kapnak azok a pedagógusok, akik kreatív eszközzel gazdagítanák tanóráikat. A diákoknak is megmutatható infografika - és plakátkészítő digitális alkalmazások megismerésével sikeresebben indulhatnak diákjaik az Alkotópályázaton miközben „A pénz múltja, jelene és jövője” témában mélyedhetnek el.

Keddi napunkon a projektpedagógia iránt érdeklődő tanárokat várjuk szeretettel. Tanárklubunk szakértő vendégei segítségével áttekintjük mindazt, amit érdemes tudni a projektpedagógia hatékony használatához. Az első lépésekkel barátkozóknak bemutatunk kész digitális projektet, de akik már saját projekt tervezésében szeretnének gyakorlatot szerezni, betekintést nyerhetnek a 2023-as PÉNZ7 korszerű pénzkezelés témában készülő mintaprojektjének munkálataiba is. Azok a pedagógusok pedig, akik szívesen vennének részt Pénziránytű Tanári Díj pályázatunkon, igen értékes tapasztalatokkal lehetnek majd gazdagabbak, hiszen azt is eláruljuk, mi a titka a legjobban sikerült projekteknek. A Tanárklub részletes programtervéről hamarosan itt találnak információkat: https://penziranytu.hu/tanarklub

Szerdai napunkon pedig ismét izgalmas szakmai utazásra invitáljuk a résztvevőket. Sajtos Péter, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs politika és szabályozási főosztályának vezetője a Diákszéf új lehetőségeit mutatja majd be előadásában. A pénzügyi és digitalizációs ismeretek megléte minden korosztályban fontos, érdemes ugyanakkor minél fiatalabb korban támogatni ezek elsajátítását. Az MNB Digitális Diákszéf a modern technológiák lehetőségeit kihasználó megtakarítási és pénzügyi ismeretterjesztő ingyenes mobilapplikáció, célzottan a fiatalabb, 8-14 éves korosztályok és családjuk számára. Az egyre népszerűbb applikáció a jövőben számos funkcióval fog kibővülni, a tervek szerint valódi pénzt magába foglaló tranzakciók lebonyolítására is alkalmas lesz.

Kóczián Balázs, az MNB Digitális jegybankpénz főosztályának vezetője a pénz múltjáról, jelenéről és jövőjéről tart majd a Pénziránytű Alkotópályázat iránt érdeklődők számára is nagyon hasznos előadást. Az emberiség történetét végigkísérte a pénz, aminek formája a történelemmel együtt folyton változott. Míg az ókor során még különböző tárgyak (pl. búza) töltötte be a pénz szerepét, addig később az aranyból – vagy más nemesfémekből vert – érmék terjedtek el. A gazdaságok növekedésével összhangban emelkedő értékű tranzakciók fokozatosan szükségessé tették a papírpénzek megjelenését, a technológiai fejlődéssel pedig lehetővé váltak a bankkártyás, később a telefonos fizetések, de ma már akár okosóránk segítségével is fizethetünk. A pénz evolúciójának következő lépése a digitális készpénz – a digitális jegybankpénz megjelenése lehet, ami a világon egyre több helyen bukkan már fel.

Dr. Pál Zsolt, a Miskolci Egyetem docense pedig értékes információkkal szolgál a mindennapjainkban megjelenő digitális biztonsági kérdésekről. A digitális biztonság nem informatikai, sokkal inkább pszichológiai kérdés. A ránk leselkedő veszélyek nem elsősorban a kibertérben való jelenlétünkből, hanem a gondolkodásmódunkból fakadnak. Az előadás igyekszik átformálni az online és az offline veszélyekhez való hozzáállást, aminek során bemutatásra kerül néhány elterjedt csalástípus és számos konkrét, azonnal alkalmazható biztonsági tipp is elhangzik.

Szeretettel várunk minden általános- és középiskolai pedagógust őszi szakmai és módszertani fórumunkon!