A jövő pénzügyi döntéseire már felkészültek a PénzOkos Kupa verseny legjobbjai

2024. május 29.
 

A PÉNZ7 egyik kísérő eseményeként került megrendezésre a PénzOkos Kupa pénzügyi tudásverseny, melynek Kárpát-medencei nagydöntőjét május 28-án tartották a Pénzmúzeumban. Az általános iskolások egyik legrangosabb határainkon is átnyúló országos versenyén összesen  közel 2400 diák pénzügyi tudása fejlődhetett.

A PénzOkos Kupára két korosztályban nevezhettek a felső tagozatos diákok. A 7-8. osztályosok tizedik éve zajló versenye mellett az 5-6. évfolyamos csapatok néhány hete már megmérkőztek a PénzOkos Kupa Junior kategóriában. Az Alapértékek Nonprofit Kft. szervezésében és a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló megmérettetés célja a széleskörű pénzügyi ismeretterjesztés és a tehetséggondozás. A PénzOkos Kupa versenyek fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A felkészülést mindkét ágon a Pénziránytű Alapítvány Küldetések a pénz világában című AR (kiterjesztett valóság megoldással színesített) tankönyve segítette.
A 7-8. osztályosok május 28-án megrendezett döntőjében az összesen 474 nevező csapatból a legjobb nyolc mérhette össze tudását gyakorlatias pénzügyi feladatok megoldásával. A hat fordulóból álló versenyen a hagyományoknak megfelelően háromfős csapatok indulhattak. Az idén első alkalommal a határontúli magyar nyelvű iskolák részvételével is megvalósuló Kárpát-medencei nagydöntőbe a három magyarországi régió (kelet-, közép- és nyugat-) és a határon túli országok 2-2 legeredményesebb csapata jutott be. A diákok megtakarítással, befektetéssel, családi költségvetéssel, hitelekkel és bankjegyismerettel kapcsolatos kvízfeladatok, számítási példák megoldásával, kreatív gondolkodásukat és pénzügyi, logikai valamint érvelési képességeiket is próbára tevő játékos feladatokon keresztül bizonyíthatták tudásukat.
A 10. BankVelem PénzOkos Kupa 2024-es versenyén a Gödöllői Török Ignác Gimnázium „Pénzológusok” csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A győztes diákok, Bányász Alex, Bányász Marcell és Szabó Levente megérdemelten vihettek haza egy-egy Adrenalin Feldobox csomagot és egy-egy sportkamerát. Felkészítő tanáruk Ábrahám-Huszár Éva 40 000 Ft-os Emag utalványt nyert.
A tanárnő büszkén számolt be arról, hogy csapata két évvel ezelőtt már megnyerte a PénzOkos Kupa Junior versenyt. Diákjai nagyon elkötelezettek a pénzügyi tudatosság területén, szívesen foglalkoznak ezzel a hagyományos tantárgyaktól eltérő, a mindennapi életükre is hatást gyakorló témával. A csapat elmondta, hogy otthon is bevonják őket a család pénzügyi döntéseibe, így nagyon örülnek, hogy tanárnőjük az iskolában is segíti a diákokat a pénzügyi ismeretek elsajátításában. Szívesen versenyeznek, felosztották egymás között a témaköröket, de azért a csapatmunkában még látják, hogy van fejlődni valójuk. A kreatív kihívásokat jobban kedvelik, itt a döntőben az érvelős feladat közben érezték a legjobban magukat.
A verseny 2. helyezettje a Szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola „Törzsvendégek” csapata lett, Tózsa-Tamás Rózsa nagyon alaposan felkészítette tanítványait, így a csapat minden tagja egy Kaland Feldobox csomagot és egy Instax mini 12 fényképezőgépet nyert, míg tanáruk 40 000 Ft-os Emag utalvánnyal gazdagodott.
A bronzéremért kemény küzdelem dúlt a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium és a körmendi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola csapatai között. A hajrában végül a Pozsonyból érkezett „Scrap Metal” tagjai állhattak fel a dobogó harmadik fokára. Gratulálunk felkészítő tanáruknak, Barczi Anikónak! A harmadik helyezett csapat nyereménye fejenként egy Családi móka Feldobox csomag és egy JBL T510 fejhallgató, míg tanáruk munkáját szintén 40 000 Ft-os Emag utalvánnyal köszönték meg a szervezők. Emellett a döntő nem dobogós résztvevői és felkészítő tanáraik is vásárlási utalványban részesültek.
A PénzOkos Kupa 7-8. osztályos kategóriájában a legtöbb csapatot a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola regisztrálta, munkája elismeréseként az intézmény 100 000 Ft alapítványi támogatásban részesült a Pénziránytű Alapítvány jóvoltából.
Az ünnepélyes díjátadót követően a versenyző diákok és tanáraik megtekinthették a különleges élményt nyújtó Pénzmúzeumot. Gratulálunk a nyerteseknek, egyben nagyon köszönjük minden résztvevő csapat és felkészítő tanáraik munkáját és várunk szeretettel mindenkit a jövő évi versenyeken is!