Kisfilmpályázatunk is segít zöldebbé tenni a családi pénzügyeket

2020. január 22.
 

Február 4-ig várjuk a középiskolai diákcsapatok 3 perces kisfilmjeit „Zöld pénzügyek 2020” kisfilmpályázatunkra. Az iskolahálózatunk tagintézményei számára kiírt pályázattal a Magyar Nemzeti Bank „Zöld programjának” megismertetését és az ökotudatos gazdálkodás pénzügyi lehetőségeinek népszerűsítését célozzuk. Cikkünkben szeretnénk rámutatni a zöld gondolkodással kapcsolatos lehetőségekre és felhívni a figyelmet, hogyan segítheti ökológiai lábnyomunk csökkentését, ha pénzügyeinkben is a pénztárcánkat kímélő, egyben a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokat választjuk.

A zöld gondolkodás egész életünket áthathatja, így pénzügyi döntéseink során is van ökotudatos választásunk. A legkézenfekvőbb megoldás a készpénzkímélő fizetési módok preferálása. Több mint 6.000 milliárd forintnyi készpénzállománnyal rendelkezik a magyar lakosság, s ez nemzetgazdasági szinten, évente majd 450 milliárd forintunkba kerül. A készpénzkímélő fizetési módokkal nemcsak kényelmesebbé, biztonságosabbá, hanem a megfelelő számlacsomag választásával, vagy egy kedvező bankkártya konstrukcióval akár olcsóbbá is tehetjük pénzforgalmunkat, s egyben csökkenthetjük vele ökológiai lábnyomunkat. Mindehhez pedig nincs szükség másra, csak egy jól választott elektronikus fizetési módra, akár egy, a fiatalok között is népszerű mobil appra, vagy a szülők által könnyen felügyelhető prepaid kártyára, s persze némi tudatos, előrelátó szemléletre, hogy a kártyánkon, számlánkon lévő pénzt ugyanúgy be kell osztanunk, mint a készpénzt.

A papíralapú dokumentáció minden területen növeli a környezeti terhelést. Felejtsük el a sárga csekket, a papíron kapott bankszámlakivonatot és a postai kommunikációt. Minden szolgáltatást elérhetünk már e-bankon keresztül, s vásárlásainkat intézhetjük online is. Sok terméket megkaphatunk webáruházi rendelés segítségével és a papír alapú számlát felválthatja az e-számla. Ugyanakkor a termék otthonunkba juttatása olcsóbbá és kevésbé környezetterhelővé tehető, ha a tengerentúlról érkező termékek helyett helyi termelők portékáját vásároljuk. A logisztikai szempontokhoz tartozik, hogy a közlekedés során választhatjuk a tömegközlekedést, vagy az energiatakarékos és egészséges közlekedési megoldásokat, mint amilyen a kerékpár.

Érdemes a család energiafelhasználását is optimalizálni. Pénztárcánkat is kíméli, ha energia- és víztakarékos megoldásokat választunk. Egy új háztartási gép esetén már néhány év alatt megtérül a befektetésünk, ha magasabb energiatakarékossági jellemzőkkel bíró eszközt vásárolunk. Érdemes kiszámolni, mennyit spórolunk, s mennyivel csökkenhet ökológiai lábnyomunk. Természetesen a családban használt eszközöket nem kell mindig a legújabb divatnak megfelelően cserélgetni. Ha inkább a tartósság szerint választunk, netán a néhány éves terméket időben megjavíttatjuk, sokat tudunk pénztárcánkért és a zöld szempontokért is tenni. A megújuló energia beruházásokat ma már az állam is támogatja. Érdemes végiggondolni egy napelem, napkollektor, hőszivattyú telepítését. Már olyan pénzügyi megoldások is léteznek, ahol minimális önerő befizetése mellett, 0 %-os kamattal vehetünk fel hitelt olyan beruházásra, mely bizonyítottan emeli házunk, lakásunk energetikai besorolási értékét. A futamidő okos megválasztásával havi költségeink sem lesznek magasabbak, mint addigi villany, vagy gázszámlánk, a hitel lejárta után pedig a család kiadásai jelentősen csökkennek a befektetés generálta energiamegtakarítás révén. Ha új ingatlan vásárlását, vagy építését tervezzük, érdemes utánanézni az energiatakarékos megoldásoknak. Ma már számtalan modern technológiai újítás létezik lakóterünk akár passzívházzá alakítására.

Ha a beruházás finanszírozásához hitelintézetet kell keresnünk, érdemes ekkor is figyelembe vennünk a zöld szempontokat. Ma már Magyarországon is terjed a bankszektorban a zöld gondolkodás. Választhatunk olyan bankot, pénzintézetet, mely előtérbe helyezi a fenntartható gazdálkodás fontosságát. Ebben segíthet minket a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben kidolgozott Zöld programja, mely a fenntartható gazdálkodást célzó, 3 pilléren alapuló, komplex rendszert alakított ki annak érdekében, hogy az ökotudatos gondolkodás előtérbe kerülhessen a pénzügyi szektor szereplői körében is.

A Pénziránytű Alapítvány vezetőinek gondozásában készült cikkben további információkat olvashat az MNB Zöld programjáról: https://penziranytu.hu/sites/default/files/egyszeru_oldal/vg200116.png.

Az MNB Zöld programja elérhető a jegybank honlapján: https://www.mnb.hu/letoltes/zold-penzugyek-konzultacios-dokumentum.pdf

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk, érdemes ellátogatni a http://www.labnyom.wwf.hu/hu/index oldalra, ahol egy gyorsteszt segítségével bárki megtudhatja, hogy ha a Földön mindenki úgy élne, mint ő, az milyen megterhelést jelentene bolygónk számára. Meglepően magas lett az érték? A Pénziránytű Alapítvány kiadványai, többek között az Iránytű a pénzügyekhez középiskolai tankönyv mindennapi életből vett, családi példáin keresztül is megismerhetjük a tudatos pénzügyi gondolkodás mellett a fenntartható gazdálkodás, a zöld szempontoknak való megfelelés alapvetéseit. Minden pedagógusnak jó szívvel ajánljuk tankönyveinket és kiadványainkat, ha szeretné diákjait a tudatos és fenntartható pénzügyi szemléletre nevelni.

Összefoglalva a fenti gondolatokat fontos, hogy megértsük, a klímavédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatban fokozottan érvényes a „sok kicsi sokra megy” elv. Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy a mi döntéseink csak cseppek a tengerben, nem számítanak! Azt is érdemes belátnunk, hogy nem kell szokásainkat egyik napról a másikra gyökeresen átalakítani. A fokozatosság komfortosabbá teszi az átállást. Elég először csak lemondanunk a műanyag csomagolóanyagokról, újrafelhasználható táskák segítségével bevásárolni, akár kimért és nem előre csomagolt termékeket választani és visszaszorítani a pazarló, felesleges vásárlásokat, egyben olyan kereskedőket választani, akiknél megoldható a készpénzkímélő fizetés. A sok kis lépés hosszútávon sokat jelent.
A mai fiatalok elkötelezettek a nagy ügyek iránt, és érdekeltek abban, hogy a Föld még 50-100 év múlva, sőt hosszabb távon élhető maradjon. Segítsük, támogassuk őket, s bízzunk bennük, hogy ők is felelősen, tudatosan gondolkodnak jövőjüket és bolygónk jövőjét illetően! Pénzügyeink zöldebbé tétele is ennek a szemléletnek egy szegmense lehet.