Már lehet regisztrálni a PÉNZ7-re

2023. november 15.
 

A pénzügyi és vállalkozói tudatosságot interaktív eszközökkel fejlesztő PÉNZ7 rendezvénysorozatot 2024. március 4-8. között rendezik meg, immár a tizedik alkalommal. A jubileumi eseménysorozat megvalósításáról szóló együttműködési megállapodást múlt héten írták alá szervezők. A jubileumi témahéten való részvételre ettől a héttől kezdve egészen a PÉNZ7 végéig regisztrálhatnak az iskolák és a pedagógusok.

A pénzügyi kultúra fejlesztésének legszélesebb kört vonzó eseménysorozatára 2024. március 4-8. között immár 10. alkalommal kerül majd sor. A PÉNZ7 pénzügyi tananyagait a kezdetektől a Pénziránytű Alapítvány fejleszti.

Okosan a hitelekről tananyagok és Jubileumi PÉNZ7 foglalkozástervek

A jubileumra tekintettel ebben a tanévben több témát is feldolgozásra javaslunk a PÉNZ7 tanórákra, és egy külön jubileumi óratervvel is készültünk. A „Pénzügyi életleckék” témakör keretében a korábbi családi költségvetés, pénzügyi tervezés és korszerű pénzkezelés tananyagai mellett idén a hitelek témakörét dolgozhatják fel a PÉNZ7-re regisztráló pedagógusok. A tanárok különböző tananyagcsomagok közül választhatnak, attól függően, hány témában tartanak foglalkozást, de ezen csomagok mindegyikének része a korosztályos jubileumi PÉNZ7 foglalkozásterv és az Okosan a hitelekről tananyag.

A 2023/2024-es tanévben kiemelt hitelezés témakört a felsősöknek és középiskolásoknak dolgoztuk ki, emellett módszertanilag korszerű, a középiskolás korosztálynak szóló projektszemléletű tananyaggal is támogatjuk a téma bevezetését.

A Jubileumi foglalkozástervek pedig mind a négy korosztálynak, így a 3-4. évfolyamosok számára is elérhetők. A Jubileumi PÉNZ7 foglalkozástervben életpályánk pénzügyeihez kapcsolódó, az adott korosztály számára releváns beszélgetési témákkal készültünk, valamint ezek feldolgozását segítő interaktív játékokra, feladatokra és kiegészítő programokra tettünk javaslatot. A foglalkozás kiváló felvezetője lehet a hitelezésről szóló, illetve akár a korábbi tananyagokat feldolgozó rendhagyó tanórá(k)nak.

Emellett idén is a PÉNZ7 részét képezi a vállalkozói kompetenciafejlesztő témakör is, melynek témája: Gondolkozz és Vállalkozz!

A PÉNZ7 programjait ebben a tanévben is tovább színesíti, hogy a diákok kapcsolódó versenyeken, pályázatokon is részt vehetnek, de arra is lehetőség van, hogy az iskolák szakértő pénzügyi önkénteseket, illetve vállalkozások működtetésében jártas szakembereket, vállalkozókat fogadjanak. Fontos lesz majd a pénzügyi önkéntes felkérésekor, hogy tisztázásra kerüljön, hogy a Jubileumi foglalkozásterv életpályánk pénzügyei, vagy az Okosan a hitelekről témakörében számítanak-e az önkéntes tanórai támogatására.

Minden tanévben új regisztrációra van szükség

Az iskolák, illetve a pedagógusok online már regisztrálhatnak a témahétre, megjelölve azt is, milyen korosztályok (3-4., 5-6., 7-8. évfolyamok vagy  középiskolások) számára, mely témákban (pénzügyi és/vagy vállalkozói) terveznek rendhagyó tanórákat.

A PÉNZ7-en kétféle regisztrációt különböztetnek meg a szervezők: kapcsolattartó tanári és óratartó pedagógusi regisztrációt. Egy iskolához legfeljebb egy kapcsolattartó tanári regisztráció tartozhat. A kapcsolattartó tanár az iskolából először regisztráló tanár - a jelentkezéskor neki kell megadni, hogy az iskolában mely korosztály(ok)nak, összességében várhatóan hány órában és hány diáknak terveznek órát tartani, így fontos, hogy a regisztráció előtt a kapcsolattartó tanár vegye fel a kapcsolatot a programban részt venni szándékozó kollégáival!

A kapcsolattartó regisztrációja után óratartó pedagógusi regisztrációt fogad a rendszer. Minden pedagógusnak egyénileg is meg kell adni, hogy hány órát fog diákjainak korcsoportonként megtartani, és ekkor lehet megjelölni, hogy ezekre az órákra kérik-e pénzügyi vagy vállalkozói önkéntes együttműködését.

Regisztrálni a PÉNZ7 oldalán, egészen a témahét zárónapjáig ezen a linken lehet: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2023.cshtml

FONTOS! A PÉNZ7 részvételhez minden évben új regisztráció szükséges. Tehát az nem elegendő, ha a korábbi években már regisztrált az intézmény a témahétre.

Ha iskolája már az idei tanévben is regisztrált a PÉNZ7 programjába, akkor kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az iskola kapcsolattartó tanárával! (A regisztrált kapcsolattartó adatait a rendszer automatikusan megjeleníti a regisztráló tanárok számára.)

Felkészülési lehetőségek, ingyenes nyomtatott tananyagok az első 500 iskolának

A PÉNZ7 2024 tananyagok a regisztrált pedagógusoknak lesznek elérhetőek. A PÉNZ7 zárónapjáig csak a regisztrált tanárok férhetnek hozzá az órák anyagát adó óratervekhez és tanári útmutatókhoz, melyek ingyenesen letölthetők lesznek előreláthatólag februártól a PÉNZ7 hivatalos oldaláról: https://www.penz7.hu/

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pénzügyi témára elsőként regisztráló 500 iskolának idén is ingyenesen elküldjük a pénzügyi tananyagokat nyomtatva is.

Az Okosan a hitelekről tanórák megtartásához a Pénziránytű e-learning-portálon már elérhető szakmai felkészítő tananyag, és idén is számíthatnak a Pénziránytű Alapítvány informatív webináriumaira és a mintaóra felvételekre.

Pénzügyi, illetve digitális oktatási módszertani témákban segíti az előzetes felkészülést a Pénziránytű Online Digitális Akadémia képzésünk, melyről részletesen a https://penziranytu.hu/penziranytu-online-digitalis-akademia oldalon tájékozódhatnak.

A jógyakorlatok megosztása érdekében a Pénziránytű Tanári Díj keretében a PÉNZ7 pénzügyi témájában készített foglalkozás- vagy projekttervvel 2024. január 8-ig akár 600.000 Ft támogatás elnyeréséért is pályázhatnak az általános- és középiskolai pedagógusok: https://penziranytu.hu/penziranytu-tanari-dij-20232024

Sok szeretettel várjuk a pénzügyi és vállalkozói tudatosságot interaktív eszközökkel fejlesztő rendezvénysorozathoz csatlakozó iskolákat és pedagógusokat! Legyenek idén is részesei a nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elérő kezdeményezésnek! A magyar PÉNZ7 program a kezdetektől fogva résztvevője a mintegy 35 országban egy időben zajló European Money Week, 2016 óta pedig a Global Money Week kezdeményezésnek is. Magyarországon tavaly 1100 iskola több mint 145 ezer diákja vett részt a program eseményein.

A 10. PÉNZ7 megvalósításáról szóló együttműködési dokumentumokat a Belügyminisztérium projektgazdaként, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány együttműködő szakmai partnerekként írták alá.

címkék: