Márciusban a pénzügyi nevelés szórakoztató és izgalmas lesz

2022. február 16.
 

Rendhagyó tanórák, digitális projekt, pénzügyi szimuláció, izgalmas versenyek, a tőzsdei kereskedés kockázatmentes kipróbálása - csak néhány a március 7-én induló PÉNZ7 idei kínálatából. A szakmai önkéntesek és a szervezők felkészítő munkájának segítségével pedig pénzügyi előképzettség nélkül minden tanár bátran csatlakozhat a témahéthez, hogy megtartsa a 3-12. évfolyamos diákjainak a pénzügyi és vállalkozói tanórákat.

A március 7-11. között zajló PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét idei pénzügyi témája a pénzügyi tervezés és megtakarítás lesz. A Pénziránytű Alapítvány fejlesztette tananyagok segítségével a diákok pénzügyi tervező akadályversenyen vehetnek részt, játszhatnak bankosat, de megtervezhetnek egy testvériskolai találkozót is. Egy hatórás projekt keretében a középiskolások saját digitális társasjátékot is készíthetnek. A MoneySim pénzügyi szimuláció segítségével pedig különböző karakterek bőrébe bújva játékosan szembesülhetnek pénzügyi döntéseik következményeivel a 9-14. évfolyamos diákok. A szimuláció használatára minta óraterv is készült, így a rendhagyó tanórák, a projekt és a szimuláció beépítésével nemcsak néhány óra, hanem akár több pénzügyi projektnap is szervezhető a témahéten.

A vállalkozói tananyag iránt érdeklődők a Junior Achievement Alapítvány jóvoltából az InnoVÁL(L) témarész keretében ismerkedhetnek meg a kisvállalkozás indításának feladataival, a közösségi média marketinggel, vagy a hatékony vezetés kulisszatitkaival.


Multiplatformos online felkészülési lehetőség


A PÉNZ7-re regisztrált pedagógusok már elérhetik a tanórák segédanyagait a PÉNZ7 oldalon, a témahétre felkészítő e-learning tananyagot a Pénziránytű Alapítvány e-learning portálján, megnézhetnek mintaóra felvételeket a Pénziránytű YouTube csatornáján, s most indulnak szokásos felkészítő webináriumaink is. Február 22-én az általános iskolai, míg február 24-én a középiskolás tananyagok segítségével mutatjuk meg, hogyan érdemes megtartani a pénzügyi tervezés, megtakarítás téma tanóráit. A pedagógusok és pénzügyi önkéntesek számára online, Zoom platformon megrendezésre kerülő felkészítő alkalmak ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni február 20-ig ezen a linken lehet:  https://online-kerdoiv.com/index/v/h/2022penz7webin


A PÉNZ7 izgalmas kísérőeseményekkel teszi még szórakoztatóbbá a pénzügyi nevelést.


A BankVelem PénzOkos Kupa színvonalas országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A március 1-jén induló versenyen 5-6. és a 7-8. osztályos diákcsapatok mérhetik össze tudásukat. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni a 3 online forduló végéig, 2022. április 6-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A középiskolások számára a BankCode versenyt a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány negyedik alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós országos pénzügyi csapatversenyre az első forduló végéig, 2022. február 25-ig regisztrálhatnak a 3 fős diákcsapatok egy felkészítő tanár támogatásával. A csapatok gimnáziumi és technikumi (szakképzési) ágon versenyeznek egészen az áprilisi szuperdöntőig. A felkészülést a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, Zöldiránytű applikációja, webináriumai és e-learning anyagai segítik. Minden versennyel kapcsolatos információt megtalál a http://bankcode.hu oldalon, ahol a csapatok a korábbi évek online tesztsorainak segítségével is gyakorolhatnak. 

A Magyar Bankszövetség online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kvíz életkortól függetlenül lehetőséget ad az érdeklődők számára, hogy próbára tegyék a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségüket. A játékosok 2022. március 21-25. között jelentkezhetnek a digitális biztonság témaköréhez kapcsolódó edukációs játékokra, melyekről bővebb információ a PÉNZ7 oldalon olvasható.

A középiskolások és tanáraik számára 2022-ben már hatodik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. Az összesen 18 kereskedési napot felölelő játék során a 9-14. osztályos diákok, valamint a tanárok és a szülők BÉT Prémium kategóriájában jegyzett 21 részvénnyel valós idejű árfolyamok mellett, 2 millió forintos virtuális tőke segítségével tudnak kereskedni. Ezen felül kvíz kérdésekre adott helyes válaszokkal is növelhetik profitjukat, amelyekhez a játék oldaláról elérhető oktatási háttéranyagok is segítséget nyújtanak. Jelentkezni márciustól a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken lehet.

A Pénzügyminisztérium Okosan a pénzzel! programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre! címmel középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára. A többször is kitölthető online teszt során 16 pénzügyi kérdésre kell válaszolni a játékosoknak. Az első 100 legjobb eredményt elérő diák jut tovább a 2022. március 25-én a Pénzügyminisztériumban megrendezésre kerülő középdöntőbe, ahol még aznap izgalmas vetélkedő során dől el, ki lesz a Zsetonok Bajnoka. A vetélkedő további részletei a www.zset-on.hu  oldalon olvashatók.

A Junior Achievement Magyarország Innovációs napja során a vállalkozó kedvű középiskolás csapatok lehetőséget kapnak arra, hogy egy valós társadalmi vagy üzleti kihívásra saját megoldást találjanak. A csapatmunka során a kreatív gondolkodás és a problémamegoldó képesség fejlesztésén túl gyakorlati tapasztalatot, hiteles információkat szerezhetnek az elismert szakemberekből álló önkéntesek segítségével is. Az innovációs napokra regisztrálni a https://bit.ly/innonapreg linken lehet.

A PÉNZ7-hez csatlakozni még most sem késő, regisztrálni március 11-ig, a PÉNZ7 zárónapjáig ezen a linken lehet: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2021.cshtml