Minden, amit az idei PÉNZ7-ről tudni érdemes

2023. január 19.
 

A pénzügyi tudatosság iskolai fejlesztésének legszélesebb körű programja a PÉNZ7, Pénzügyi és vállalkozói témahét. A Pénziránytű Alapítvány - a pénzügyi tananyagok fejlesztőjeként - ebben a tanévben is nagyon sok segítséget nyújt a rendhagyó pénzügyi tanórák megtartására kész pedagógusoknak. Hogyan vezetheti be diákjait hatékonyan a korszerű pénzkezelés és a digitális biztonság témakörébe? Összefoglaltuk, mi minden várható a következő bő egy hónapban.

A 2023. március 6-10. között megrendezésre kerülő PÉNZ7, Pénzügyi és vállalkozói témahét pénzügyi modulja a Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság témakörét dolgozza fel, vállalkozói témája pedig a „Gondolkozz és vállalkozz!” lesz. A pedagógusok pénzügyi ismeretterjesztő munkáját ebben a tanévben három korosztály számára készült, digitális eszközökkel kiegészített komplett óratervek, tanári útmutató és segédanyagok támogatják. A tananyagok a regisztrált pedagógusok és önkéntes szakemberek számára – várhatóan február elejétől - a PÉNZ7 weboldalán érhetők el, február végén pedig postára kerülnek az ingyenes nyomtatott tananyagok a leggyorsabban regisztrált 500 intézmény számára.

A rendhagyó tanórák pénzügyi tananyagairól

Az idei tanévben is minden korosztálynak digitális tippekkel kiegészített, 45 illetve 90 perces rendhagyó tanóra lehetőségét kínáló óratervekkel készülünk. Az 5-6. osztályosok megismerhetik a fizetési módokat (készpénz, bankkártya, telefonos fizetés), és érveket sorakoztathatnak fel a korszerű fizetés mellett és ellen. Felfedezhetik a bankkártya elemeit, valamint a bankkártyás és egyéb korszerű fizetési megoldásokkal kapcsolatos legfontosabb biztonsági szabályokat.

A 7-8. osztályosoknak szánt óraterv abban segíti a tanulókat, hogy el tudjanak igazodni a korszerű, készpénz nélküli pénzhasználati lehetőségek világában. Cél, hogy tudjanak különbséget tenni az egyes bankkártyatípusok között, sajátítsák el a lakossági folyószámla vezetéséhez és a számlacsomagok közötti választáshoz kapcsolódó alapvető információkat. Emellett fontos, hogy tisztában legyenek az internetes vásárlás folyamatával és fizetési lehetőségeivel.

A középiskolások pedig a korszerű pénzkezelés gyakorlati megközelítésével szakértő mozaik segítségével ismerkednek meg. Számukra egy podcast készítéshez kapcsolódó projekttervet is kínálunk, melynek során 4-6 fős csoportokban saját élethelyzeteikből kiindulva fedezhetik fel a csapatok a korszerű fizetési módokat. A projekt részleteivel már őszi Tanárklubunk keretében is megismerkedhettek az érdeklődők: https://youtu.be/YnqNG0LZSOI.
Mindezek mellett a korábbi évek tananyagai változatlan formában továbbra is elérhetőek.

Szakmai és módszertani felkészülési lehetőségek

Már most lehet készülni a témahétre e-learning portálunk PÉNZ7 tanárfelkészítő tananyagával, hamarosan pedig YouTube-csatornánkon tesszük elérhetővé az idei mintaórafelvételeket. A mintaórákon a pénzügyi önkéntesi bekapcsolódási lehetőségek mellett bemutatjuk, hogyan tarthatók meg a tanórák a nyomtatott segédanyagok segítségével, illetve akár digitális eszközökkel kiegészítve is.

Ebben az évben is számíthatnak felkészítő webináriumainkra, melyeken a tananyagok szakmai és módszertani tartalma mellett kitérünk az önkéntesek bekapcsolódási pontjaira is. Már most érdemes bevésni a naptárba az időpontokat: február 20-án az általános iskolai tanároknak, míg február 22-én a középiskolai pedagógusoknak – és az érdeklődő önkénteseknek - mutatjuk meg, hogyan érdemes megtartani az idei PÉNZ7 tanórákat. A webináriumok regisztrációs lehetőségéről hamarosan a PÉNZ7 honlapján értesülhetnek, de érdemes követni Facebook oldalunkat is.

Pénziránytű Online Digitális Akadémiánk (PODA) pénzügyi modulja is a korszerű pénzkezelés témáját járta körbe ebben a tanévben. Idei utolsó képzésünkre február 2-ig jelentkezhetnek köznevelésben tanító, digitális eszközök megismerésére nyitott általános- és középiskolai pedagógusok: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/poda2023februar. Az intézményvezető döntése alapján a továbbképzési kötelezettségbe is beszámítható PODA utolsó alkalmára február 20-24. között kerül sor.

A témahétre regisztrálni a PÉNZ7 zárónapjáig, március 10-ig lehet. A regisztrációs felület a PÉNZ7 oldalán, ezen a linken érhető el: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2022.cshtml