Mi kerüljön a fa alá?

2015. december 9.

Nem az ajándék a fontos – ismételgeti mindenki a téli ünnepek közeledtével, a bevásárlóközpontokat közben mégis minden évben rajokban lepik el az ajándékvásárlók, s az üzletek a szentestei zárásig még az üres polcokat is eladják. Az ünnepekre való felkészülés így sokak számára elsősorban komoly anyagi megterhelést és idegeskedést jelent – pedig mindennek egészen másról kéne szólnia.

 

Valószínűleg nem nehéz belátni, hogy az utolsó pillanatban, sebtében intézett bevásárlások érik el legkevésbé a céljukat, hiszen olyan ajándékot, ami igazán személyes, s aminek a másik fél valóban őszintén örül, nem lehet csak úgy lekapni a polcról és beszórni a bevásárlókocsiba. Bár a karácsonnyal kapcsolatban ritkán beszélünk az árakról, azt se szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ha az ajándék kitalálására és felkutatására szánt időt megspóroljuk, a lustaságot valószínűleg a pénztárnál fogják megfizettetni velünk.

Az utolsó pillanatban drágán vásárolt, ráadásul nem is igazán találó bevásárlóközpontos kacatok helyett tehát valószínűleg mindenki jobban jár, ha átgondoltan választunk, esetleg saját kezünkkel készítünk eredeti, személyes ajándékokat. De maradjunk a realitások talaján: mivel az állandó napi rohanás mellett valószínűleg kevesen fordítanak időt kézműves ajándéktárgyak barkácsolására, gondoljuk át, hogyan úszhatjuk meg a karácsonnyal együtt járó anyagi csődöt!

 

Mint minden nagyobb kiadás esetében, itt is az előzetes felkészüléssel és a költés megtervezésével érhetjük el a legjobb eredményt. Bár bizonyos „slágertermékeket” karácsony környékén leáraznak az üzletek, a teljes bevásárlás szempontjából szinte biztosan jobban járunk, ha előre gondolkodunk. Ha akár már hónapokkal korábban eldöntjük, milyen termékeket szeretnénk majd megvásárolni, időben elkezdhetünk félretenni erre a célra. Néhány hónap alatt könnyedén megtakaríthatjuk a karácsonyi ajándékok árát, így ez a kiadás nem teljes egészében a decemberi hónapot terheli. Az anyagi felkészüléssel elkerülhetjük, hogy a túlköltekezés miatt áruhitelt kelljen felvennünk, s a karácsony árát még az újévben is fizetnünk kelljen. A pénzügyek nyelvén fogalmazva: mindenki számára több hasznot hajt, ha az ajándékozásba inkább időt és fantáziát fektetünk, mint pénzt.