Ők már megtanulták, mi a jó pénzügyi döntések titka

2022. december 14.
 

Egy érettségi előtt álló, fiatal zenész bőrébe bújva kellett pénzügyi döntéseket hozni a MoneySim ViaDal pénzügyi tehetségkutató versenyen indult több mint 2100 középiskolásnak. December 13-án a Pénzmúzeumban izgalmas díjátadó keretében derült ki, kik lettek a Pénziránytű Alapítvány idén első alkalommal megrendezett pénzügyi szimulációs versenyének legjobbjai. A legjobb eredményeket elért diákok is úgy gondolják, a pénzügyi döntések megtanulhatók, a pénzügyi tudatosság fejleszthető.

Újabb formabontó elemmel egészült ki a diákok pénzügyi tudatosságra nevelését célzó Pénziránytű Alapítvány eszköztára: a MoneySim ViaDal pénzügyi tehetségkutató versenyen különleges pénzügyi kihívás várta a 9-13. évfolyamos diákokat. A résztvevőknek egy diákzenekar tagjának, „Mani”-nak a bőrébe bújva kellett mindennapi pénzügyi döntéseket hozniuk úgy, hogy jól gazdálkodjanak a rendelkezésre álló pénzügyi eszközökkel, de Mani is jó érezze magát és megvalósíthassa céljait.

Az országos verseny döntőjébe a mindennapi pénzügyi döntések terén az első két fordulóban legügyesebbnek bizonyuló 100 középiskolás került, közülük az első 40 helyezettet díjazta a Pénziránytű Alapítvány. A legjobb döntési kombinációért járó fődíjat, egy MacBook Air készüléket végül Madár Gergely, a budapesti Németh László Gimnázium 11. osztályos diákja nyerte. A második helyezett, ezzel egy iPhone13 boldog tulajdonosa Lukács Gergő, a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum 13. osztályos tanulója, míg a harmadik helyezett Nyikos Kata, a Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium 12. osztályos diákja egy iPad készüléket vihetett haza. Az első 40 helyezettnek járó értékes nyeremények mellett a három legtöbb diákot regisztráló intézmény iskolánként 100.000 forinttal, a hat legtöbb diákot regisztráló pedagógus pedig fejenként 60.000 forinttal lett gazdagabb. A Magyar Zene Háza felajánlásában a 15 legtöbb diákot motiváló pedagógus részt vehet a Magyar Zene Háza Kiemelt Szakmai Napjának eseményein. A MoneySim ViaDal eredményei a díjazott pedagógusok, iskolák és diákok rangsora itt tekinthető meg: https://www.moneysim.hu/viadal_eredmenyek

A díjakat Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója adta át. Hergár Eszter a díjátadón elmondta, hogy a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum is arra törekszik, hogy a fiatalokhoz és a családokhoz közelebb vigye a mindennapi pénzügyeket, mindezt izgalmas, interaktív, szórakoztató módon. A pénzügyi nevelés célja, hogy hosszú távon megteremtse a jóléthez szükséges alapvető ismereteket és készségeket. Az elnök asszony hozzátette, hogy életünk nemcsak a jólét és a pénz körül forog, ugyanilyen fontos a jóllét is, melyhez a művészetek és a zene adhatja talán a legtöbbet. Batta András is az egyensúlyra törekvő, szép élet fontosságára és a zene jótékony hatására hívta fel a figyelmet köszöntő beszédében. A díjátadót követően a díjazottak és kísérőik a Pénzmúzeum izgalmas, interaktív tárlatait is megtekinthették.

A MoneySim ViaDal jól illeszkedik a Pénziránytű Alapítvány szórakozva oktató programjainak sorába. A diákok nagyon élvezték a fiatalos, gyakorlatias kihívást. A legjobb eredményt elérő tanulók elmondták, hogy sokat segített nekik a gyakorlás, a próbajátékok során megtapasztalhatták, hogy nem feltétlenül azok a legjobb döntések, amiket elsőre választottak volna. A pénzügyi tudatosság szerintük is ott kezdődik, hogy végig gondolják lehetőségeiket és mérlegre teszik céljaikat.
Gratulálunk minden résztvevőnek és a díjazott diákoknak, pedagógusoknak és iskoláknak!

Gratulálunk minden résztvevőnek és a díjazott diákoknak, pedagógusoknak és iskoláknak!