Pénzügyekről játékosan

2023. február 15.
 

Népszerű és gyakorlatias versenyek, kvízjátékok, országosan több mint 160 helyszínen játszható PénzFutam pénzügyi kalandpályák a szabadban. Csak néhány a PÉNZ7 izgalmas kísérőeseményeiből. A PÉNZ7 nemcsak egy tanóra... A pénzügyi és vállalkozói témahét színes kísérőeseményei még szórakoztatóbbá tehetik a tanórákba építhető mindennapi pénzügyi élményeket, és persze nemcsak a PÉNZ7 ideje alatt.

A március 6-10. között zajló PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét idei pénzügyi témája a korszerű pénzkezelés és digitális biztonság, vállalkozói témája a „Gondolkozz és vállalkozz” lesz. A pénzügyi tananyagokat a Pénziránytű Alapítvány, a vállalkozói tananyagokat a JAM Alapítvány készíti évek óta. A szakmai önkéntesek és a szervezők felkészítő munkájának segítségével pénzügyi előképzettség nélkül is minden tanár bátran csatlakozhat a témahéthez, hogy megtartsa diákjainak a pénzügyi és vállalkozói tanórákat: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2022.cshtml

A PÉNZ7-re regisztrált pedagógusok már elérhetik a tanórák segédanyagait és a mintaórafelvételeket a PÉNZ7 oldalon, a témahétre felkészítő e-learning tananyagot a Pénziránytű Alapítvány e-learning portálján, és indulnak szokásos felkészítő webináriumaink is.

Február 20-án az általános iskolai, míg február 22-én a középiskolás tananyagok segítségével mutatjuk meg, hogyan érdemes megtartani a korszerű pénzkezelés és digitális biztonság téma tanóráit. A pedagógusok és pénzügyi önkéntesek számára online, Zoom platformon megrendezésre kerülő felkészítő alkalmak ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. A mindkét napon 16:00 órakor kezdődő online webináriumokra jelentkezni február 19-ig ezen a linken lehet: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/penz7webin2023

Szabaduljunk ki a tanteremből – indul a PénzFutam

Március 8-31. között a 4-14. évfolyamos diákok a PénzFutam szabadtéri játék keretében is megismerkedhetnek a pénzügyi alapokkal. Az ország több mint 160 pontján játszható csapatjáték során a szabadban, könnyen megközelíthető helyszíneken, állomásról állomásra járva oldhatnak meg érdekes pénzügyi feladványokat a játékosok. Minden helyszínen három korosztálynak szánt, eltérő nehézségi szintű pályák várják a csapatokat.
Egy egyszerű tanári regisztrációt követően akár az egész osztály részt vehet 3-4 fős csapatokban a 45 perces szabadtéri kalandban. A játékhoz való csatlakozást február 27-én webináriummal is segítjük, melyre február 23-ig ITT jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok. A PénzFutam játékról a https://penziranytu.hu/penzfutam oldalon olvashatnak bővebben.

A versenyek izgalma idén is színesíti a PÉNZ7-et

A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A március 6-án induló verseny az 5-6. és a 7-8. osztályosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz 2023. április 3-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A BankCode versenyt a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum ötödik alkalommal hirdette meg. A már zajló négyfordulós tanulmányi versenyen a középiskolás diákcsapatok gyakorlatias, kreatív mindennapi pénzügyi feladatok segítségével mérhetik össze tudásukat: www.bankcode.hu

2023. március 6-31. között már hetedik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A verseny újdonsága, hogy már 7. évfolyamtól be lehet kapcsolódni a megmérettetésbe. A 7-14. évfolyamos versenyzők mellett tanáraik és a szülők is próbára tehetik befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel. Jelentkezni a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken a játék végéig lehet.

A Magyar Bankszövetség és partnerei online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kihívás életkortól függetlenül lehetőséget ad mindenki számára, hogy próbára tegye a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségét: PÉNZ7 kvízek

A Junior Achievement Magyarország Innovation Challenge 2 napos versenyein 4-8 fős középiskolai csapatok mérik össze tudásukat. A diákok egy valós társadalmi vagy üzleti problémára keresnek megoldást marketing, pénzügyi és menedzsment területen jártas szakemberek támogatásával. Az Innovation Challenge időpontjai és a regisztrációs lehetőségek a https://ejam.hu/hu/innovacios-nap/ linken érhetők el.

A Pénziránytű Bázisiskolák és a Pénzmúzeum is készül a PÉNZ7-re

A Pénziránytű Alapítvány szakemberei a Pénzmúzeumban is tartanak rendhagyó PÉNZ7 tanórákat. Kihelyezett, Pénziránytű Bázisiskolai foglalkozásra is sor kerül a múzeumban a PÉNZ7 hetében, és a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett MoneyTours Kalandjáték kipróbálására is lesz lehetősége a diákoknak.

A Pénziránytű Bázisiskolákban is működő MoneyTours játék során a résztvevő csapatoknak egy osztálykirándulást kell megtervezniük. A játék fő célja, hogy az online és táblás játékokat tartalmazó állomások feladványainak megoldásán keresztül, a szabadulószobaszerű izgalmak átélése mellett a tervezés szempontjait átlássák a fiatalok. Az öt Pénziránytű Bázisiskolában elérhető MoneyTours kalandjáték segítségével a tanulás ez alkalommal is élménnyé válik: https://penziranytu.hu/moneytours