A Pénzügyi Hősök szerint „ez volt a nyár legjobb hete”

2019. szeptember 11.
 

Augusztus elején a Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. Pénzügyi Hősképző élménytáborába juthattak el azok az általános iskolás diákok, akik az Alapítvány által fejlesztett Pénzügyi Hősképző applikáció legeredményesebb, legügyesebb felhasználói voltak.

A Pénzügyi Hősképző alkalmazás az elmúlt évben már komplex pénzügyi tudatosságfejlesztő programmá nőtte ki magát. A Küldetések a pénz világában című, általános iskolásoknak szánt modern tankönyv családtörténeteire és keretjátékára épülő oktató applikáció, a Pénzügyi Hősképző a családi pénzügyeket érintő hétköznapi helyzetek segítségével vezeti be a gyerekeket a pénzügyi döntések világába. Az applikációt az elmúlt tanévben több ezer kisdiák próbálta ki, s a legügyesebbek meghívást kaptak Gárdonyba, egy ötnapos élménytáborba.

A táborban a kisdiákok pénzügyi mentoraik támogatásával mélyedhettek el a pénzügyi és vállalkozói döntések világában. Az öt nap alatt azonban nemcsak a tudás átadása volt a fő cél, hanem hogy a diákok csapatokban játszhassanak, szórakozzanak, alkossanak. A hatékony tanulás nem kell, hogy fárasztó és unalmas legyen, így a gyerekek verseket, dalokat írtak, rap-peltek és némajátékot adtak elő, de tanmese és bábelőadás keretében is megeleveníthették, mit jelent számukra a hitel, a kamat, a készpénz, a családi költségvetés vagy akár a befektetés fogalma. A gyerekek rendkívüli kreativitásuknak és mentoraik munkájának köszönhetően a búcsúesten előadott dalaikban, verseikben, előadásaikban meglepően magabiztosan használták a pénzügyi fogalmakat és összefüggéseket.

A tábor egyik kedvenc programja az élőszereplős Bankopoly óriás társasjáték volt, melyben a csapatok a pénzügyi tudásukat, kockázatvállaló képességüket és szerencséjüket is próbára téve játékosan ismerkedtek meg a bankok, a befektetések és megtakarítások világával. Ahogy teltek a napok, a gyerekek egyre bonyolultabb helyzetekkel találták szembe magukat. A családi költségvetés után az újabb kihívást egy vállalkozás alapítása jelentette, majd megismerhették a tőzsde alapvető működését is azáltal, hogy vállalkozásuk részvényeivel kereskedhettek játékosan.

A mentorok nemcsak szakmai támogatást nyújtottak, folyamatosan gondozták a közösséget is, a vidám csapatépítő, egyben lazító játékok is segítettek a jó hangulatot fokozni. A verseny mellett az együttműködésé volt a főszerep, a gyerekek arról számoltak be, hogy imádták mentoraikat, akik mindig erősségeiket keresték, a teljesítményt folyamatosan elismerték, közösen örültek minden csapat sikerének.

Az oktató és csapatépítő játékok mellett jutott idő strandolásra, fagyizásra, kirándulásra és sportprogramokra is. A csapatmunka erejét és stabilitást nyújtó biztonságát például a sárkányhajó program során is megtapasztalhatták a diákok. A tábor zárásaként a Pénziránytű-BankVelem Program okleveleit és ajándékcsomagjait is átvehették a résztvevők, akik azt üzenik a jövő évi táborozóknak, hogy bátran jelentkezzenek, mert „aki kimarad, az lemarad” élete egyik legjobb élményéről.

A Pénziránytű Alapítvány a következő tanévben is elérhetővé teszi minden iskola, diák és tanár számára a Pénzügyi Hősképző alkalmazást, és érdemes a https://www.pontvelem.hu/bankvelem oldalon figyelni a híreket, mert az applikáció használói az élmény mellett ebben a tanévben is értékes nyereményekhez juthatnak. Az Alapítvány honlapjáról is letölthető tankönyv segít az applikáció pénzügyi problémáinak megoldásában, a legügyesebb, legaktívabb applikáció használó diákok pedig jövő nyáron is részt vehetnek az egyedülálló tapasztalatokat és élményeket jelentő táborban.

A tankönyv innen érhető el: https://penziranytu.hu/kuldetesekapenzvilagaban
Pénzügyi Hősképző applikáció: https://penziranytu.hu/penzugyihoskepzo
A Pénziránytű-Bankvelem programhoz itt lehet csatlakozni: https://penziranytu.hu/penziranytu-bankvelem