A pénzügyi tudatosság fejlesztése most is sokat érhet

2022. június 8.
 

A Pénziránytű Iskolahálózat 2015-ben indult útjára a pénzügyi nevelést fontosnak tartó középiskolák és kollégiumok számára. Az iskolahálózati tagság előnyeit 2022-től az általános iskolák is élvezhetik, ráadásul az első száz csatlakozó általános iskolát a Pénziránytű Alapítvány 100.000 Ft-os támogatásban részesíti.

Napjaink komoly kockázatokat rejtő, sokszor kiszámíthatatlan gazdasági környezetében megkerülhetetlenné vált a pénzügyi alapismeretek szakmailag megalapozott iskolai oktatása. A Nat. elsősorban tantárgyakba integráltan kínál erre lehetőséget, a Pénziránytű Alapítvány pedig minden segítséget biztosít az intézmények és pedagógusok számára, hogy a mindennapi pénzügyek elsajátításához szükséges gyakorlati ismeretekkel is felvértezve kerüljenek ki az iskolapadból diákjaik.

A Pénziránytű Alapítvány tartalmai, képzési lehetőségei ingyenesen állnak az érdeklődő iskolák, tanárok és diákok rendelkezésére. Az Alapítvány nyújtotta pénzügyi-gazdasági oktatási lehetőségeket kihasználva minden magyar általános- és középiskola, valamint kollégium számára elérhetővé válnak a Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő oktatási anyagok, mindemellett intézményi, tanári és diák pályázati lehetőségekkel is hozzájárulunk a tanulók pénzügyi kultúrájának hatékony fejlesztéséhez.

A Pénziránytű Iskolahálózathoz minden magyar általános iskola és középfokú oktatási intézmény ingyenesen csatlakozhat, amennyiben vállalja, hogy a helyi adottságoknak leginkább megfelelően beépíti tanrendjébe a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatását. Az általános iskolák 2022. júniusától csatlakozhatnak az iskolahálózathoz, melynek programjai számukra a 2022/2023. tanév szeptemberétől indulnak.

Érdemes minél hamarabb regisztrálni, mert az első 100 csatlakozó általános iskola 100.000 Ft alapítványi támogatásban részesül.

Az újonnan regisztráló iskoláktól mindössze annyit kérünk, hogy a 2022/23-as tanév végétől az Alapítvány által összeállított, 10-15 perc alatt kitölthető kérdőív keretében évente számoljanak majd be a pénzügyi nevelés adott tanévben megvalósult aktivitásairól.

Az iskolahálózathoz az intézményvezető regisztrációját követően az iskola, illetve kollégium tanárai is tudnak csatlakozni.

Miért érdemes az Iskolahálózati tagságot választani?

Az Iskolahálózat célja alapvetően, hogy országos tudásversenyekkel, workshopokkal, tanárklubokkal, a jó gyakorlatok megosztásával segítse hozzá az iskolákat egy értékes, közösségi tudásbázis létrehozásához.

Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyünkön a pénzügyi nevelés iránt legelkötelezettebb iskolákat díjazzuk minden évben. A cím elnyeréséhez nem kell mást tenni, mint iskolahálózati tagként minél több Pénziránytű Alapítvány által meghirdetett pályázaton, képzésen, programon, versenyen részt venni, s gyűjteni az aktivitáspontokat. Az idei évben elnyerhető, iskolánként kapható 300.000 Ft támogatási összeg a következő tanévben használható fel, például a pénzügyi neveléssel kapcsolatos tanulmányi kirándulások, tanulói díjak vagy a pénzügyi nevelés érdekében történő eszközbeszerzés céljára.

Pénziránytű Tanári Díj pályázatunkon minden tanévben teret adunk jó gyakorlatuk bemutatására a modern pedagógiai módszerek és a pénzügyi nevelés iránt elkötelezett tanároknak, oktatóknak. A tanári regisztráció előnye amellett, hogy hírleveleinkből első kézből értesülhetnek az aktuális programokról és pályázati lehetőségekről, hogy exkluzív tartalmakhoz férhetnek hozzá a honlapon, például a tanítást segítő ppt-ket, valamint a tanárképzéseinken született kiváló óraterveket tölthetnek le.

A Digitális Alkotó Pályázat kiírásával pedig az Alapítvány célja, hogy az iskolahálózathoz csatlakozott iskolák diákjai digitális és pénzügyi kompetenciáit szélesítse és továbbfejlessze. A pályázaton való részvétellel a tagok értékes pontokat gyűjthetnek a Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyben is.

Az általános iskolák körében eddig is népszerű Pénziránytű-BankVelem program elemei tovább működnek. A programba regisztrált iskolák számára a Játékbank és a Pontbank lehetőségei továbbra is nyitva állnak és a BankVelem PénzOkos Kupa országos versenye is várja a mindennapi pénzügyek iránt elkötelezett, tehetséges diákcsapatokat. Az iskolahálózati tagság előnyeit azonban a jövőben a Pénziránytű Iskolahálózatban tudják kihasználni az intézmények. Fontos, hogy ha minden lehetőséget szeretnének kihasználni az iskolák, akkor mindkét felületen, a Pénziránytű Iskolahálózatba és a Pénziránytű BankVelem programba is regisztrálniuk kell az intézményeknek.