Pénzügyileg tudatos tanévet kívánunk!

2023. szeptember 7.
 

Egyre több iskola ismeri fel, hogy az oktatási intézményeknek kiemelt szerep jut a tanulók pénzügyi tudásának megalapozásában. Köszönjük, hogy már több mint 530 általános- és középiskola csatlakozott a Pénziránytű Iskolahálózathoz. Ebben a tanévben is friss tananyagokkal, új és hagyományos, közkedvelt programokkal várjuk a pénzügyi nevelésre nyitott iskolákat és pedagógusaikat.

A Pénziránytű Iskolahálózat célja a pénzügyi nevelés iránt nyitott oktatási intézmények összefogása, a tudásmegosztás biztosítása. A hálózathoz való csatlakozás minden hazai oktatási intézmény számára ingyenes, és számos előnyt, lehetőséget biztosít a pénzügyi nevelésre nyitott iskoláknak.

Az elmúlt évek gyakorlatát követve aktuális programkínálatunkat az előző tanévi iskolahálózati beszámolók visszajelzéseinek figyelembevételével állítottuk össze.

Új és friss tananyagok

Az idei évben megújult és újabb 5 évre tankönyvi engedélyt kapott a 7-8. évfolyamos diákoknak szóló Küldetések a pénz világában című tankönyvünk és a hozzá tartozó munkafüzet. A Küldetések a pénz világában tankönyv mellett a középiskolás korosztály számára ajánlott Iránytű a pénzügyekhez tankönyv is frissített formában, AR – azaz kiterjesztett valóság – megoldásokkal érhető el. Ingyenes tankönyveinket megrendelhetik még a szeptemberi pótrendelés időszakában is a KELLO-tól.

A praktikus pénzügyi ismeretek az idei tanévtől a 8. és 12. évfolyamon önálló tantárgyként megjelenő Állampolgári ismeretek kerettantervének részét képezik. A tantárgy pénzügyi témaköreinek tanításához, tanulásához, illetve 12. évfolyamon akár a választható érettségi tantárgyra való felkészüléshez szeretnénk segítséget nyújtani az Állampolgárok pénzügyei című tematikus munkafüzetekkel, melyek már megérkeztek az iskolákba.
Tankönyveinket és munkafüzeteinket letölthető formában honlapunkon is megtalálják.

A tanévkezdésre frissítettük e-learning tananyainkat: a technikumi tanulók számára a Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgy tanulásához, oktatásához kiválóan használható Pénzügyi ismeretek e-learning tananyag a kerettantervvel összehangoltan újult meg, az Iránytű a pénzügyekhez e-learning tananyagaink frissítése pedig a tanév során folyamatos, de a tanévkezdésre az I. féléves tananyag új változata már rendelkezésre áll. E-learning portálunkon a korábbiak mellett már elérhető a 2024. évi PÉNZ7 Hitelezés témájának tanári felkészítő anyaga is.

Az AR tankönyveinkben és a Pénzbook YouTube-csatornánkon is megtekinthető kisfilmjeink, oktatóvideóink és animációink a pénzügyi világ változásaihoz igazodva ráncfelvarráson estek át, a szükséges helyeken tartalmukat aktualizáltuk.

Kibővült kínálat a bázisiskolákban

Pénziránytű Bázisiskola Programunk keretében országosan 9 helyszínen – Debrecenben, Dunaújvárosban, Győrben, Kisújszálláson, Szegeden, Veszprémben, Kaposváron, valamint Budapesten két bázisiskolában – várjuk a 7-12. osztályos diákcsoportokat. A Pénzügyi Tudás Otthona termekben szeptembertől újra elérhetők a Korszerű pénzkezelés, a Pénzügyi tervezés, költségvetés, A Pénzügyi intézményrendszer és a tőzsde, valamint októbertől újdonságként Az állam gazdasági szerepe témaköröket feldolgozó általános-, illetve középiskolai osztályoknak szóló 45 vagy 90 perces ingyenes foglalkozásaink. Emellett hat bázisiskolában a MoneyTours pénzügyi kalandjáték is színesíti pénzügyi ismeretterjesztést.

Pályázatok, versenyek, képzések, élményprogramok

Hagyományosan népszerű pályázatainkra, versenyeinkre továbbra is számíthatnak az általános- és középiskolák, tanárok és diákok egyaránt. Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyünk idén is jelentkezik. A címet és a 400 ezer forintos támogatási összeget aktivitási pontgyűjtés keretében, a 2023/2024-es tanév során a Pénziránytű Alapítvány vetélkedőin, pályázatain, programjain legaktívabb iskolák nyerhetik el. Ismét meghirdetjük a Tanári Díj, és a diákoknak szóló Alkotópályázatunkat, jelentkezik a BankCode verseny, a Részvényfutam, valamint a BankVelem PénzOkos Kupa is.

A nyár folyamán frissített, aktualizált MoneySim ingyenes pénzügyi szimulációs játékunkban idén is játékosan szembesülhetnek pénzügyi döntéseik következményeivel a 9-14. évfolyamos diákok, a szimuláció használatára épülő MoneySim ViaDal versenyen az ősz végén újra kipróbálhatják pénzügyi döntési képességeiket a diákok.

Az idei tanévben is számíthatnak a friss tematikával rendelkező tanárképzéseinkre, a nagy népszerűségnek örvendő workshopjainkra és a Pénziránytű Tanárklub foglalkozásokra. Őszi programsorozatunk várhatóan 2023. november 14-16. között kerül megrendezésre az online térben.

Folytatódik együttműködésünk a Medve Matek csapatával, a nagy érdeklődésnek örvendő Logirintus (online pénzügyi pályák) és PénzFutam szabadtéri játékok várhatóan ebben a tanévben is kalandra hívják a tanulókat.

Aktuális programjaink tervezett éves eseménynaptárát ITT érhetik el.

Könnyed tanévkezdést és eredményes, pénzügyileg tudatos tanévet kívánunk!