Planet Budapest 2021 – a jövő kiállítása

2021. december 1.
 

November 29. és december 5. között zajlik a visegrádi országok közös, fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye. A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó célja, hogy felhívja különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, egyben rávilágítson arra, hogy ezek a folyamatok még visszafordíthatók.

A rendezvény négy tematikus eseménycsoport köré épül. Nemzetközi szervezetek, kormányzati képviselők, a tudományos világ és az üzleti szféra kihívásokra adott válaszai, innovációi mellett a nagyközönség érdeklődését felkeltő élményprogramok is várják a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központba kilátogató családokat és diákcsoportokat. Az expó ismeretterjesztő élményközpontja segítségével a résztvevők átélhetnek egy lehetséges jövőt, felfedezhetik, hogy milyen lesz a holnap lakása, iskolája, városa. A látogatók megismerhetik a felelős fogyasztás alapjait és a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésének fontosságát is.

A Planet Budapest keretében december 1-jén rendezik meg a Magyar Nemzeti Bank Zöld Pénzügyi Konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései az ENSZ novemberi klímakonferenciájának (COP26) pénzügyi következményeiről, a klímaváltozáson túlmutató környezeti anomáliákról, valamint a társadalmi- és környezettudatos befektetések környezetvédelmi szerepéről szólnak. A konferencián átadásra kerülnek a Zöld pénzügyi tudományos díjak is, melyekkel az MNB a kiemelkedő zöld pénzügyi kutatási teljesítményt nyújtó szakemberek iránti megbecsülését fejezi ki.

Az MNB célja, hogy segítse felismerni a családok számára azt, hogy befektetéseikkel közvetve ők is finanszírozhatnak fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, és fogyasztási döntéseikkel nap mint nap hozzájárulnak a hosszú távú fenntarthatóság, valamint a következő generációk életminőségének alakulásához. Ehhez nyújtanak segítséget a Pénzügyi Navigátor családi zöld pénzügyek tájékoztató anyagai is.

A fenntarthatóság iránt érdeklődő középiskolásoknak és pedagógusaiknak pedig jó szívvel ajánljuk a Magyar Nemzeti Bank Zöld Pénzügyi Konferenciáján levetítésre kerülő animációinkat, melyeket Pénzbook YouTube-csatornánkon is elérhetnek:

Családi költségvetés zöld szemléletben
Ökológiai lábnyom

Ingyenesen letölthető Zöldiránytű mobilapplikációnk pedig a tizenévesek mindennapjaihoz nyújt ökotudatos és takarékos megoldási lehetőségeket. Az app iskolai használatát mintaóraterv is segíti.