Sok kicsi sokra megy - MNB kampány a „pénznyelők” lefaragására

2023. október 27.
 

„Sok kicsi sokra megy” címmel indított lakossági kampányt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az október végi Takarékossági Világnap apropójából életre hívott kommunikációs kampány célja a megtakarítások növelése, elsősorban a pénznyelők lefaragásával, amelyhez a Pénziránytű Alapítvány honlapján is találhatunk tippeket.

A takarékoskodni többet jelent a spórolásnál, ez egyfajta szemlélet is. Pénzügyi sikereink döntően mindennapi szokásainkon múlnak, befektetési ismereteink csak 20 százaléknyi szerepet játszanak bennük. De hogyan lehetünk sikeresek mindennapi pénzügyi döntéseinkben? A Pénzügyi Navigátor Sok kicsi sokra megy kampánya útmutatásait érdemes megfontolni!

Tűzzünk ki pénzügyi célokat!

Célszerű folyamatosan követni bevételeink és kiadásaink alakulását, egy évre előre tervezni figyelve a fix nagyobb kiadásokra (pl. iskolakezdés, ünnepek) és felkészülve az esetleges váratlan helyzetekre (pl. elromlik a hűtő). A tervezéssel és elemzéssel nagyobb lehet a rálátásunk saját „pénznyelőinkre” is, ahogyan azt is felül tudjuk vizsgálni, hogyan ütemezzük át vagy épp tervezzük újra költségvetésünket.

Spóroljunk pénzügyi szokásainkon!

Többletmunka és erőfeszítések nélkül is anyagi tartalékot gyűjthet a családunk, ha felülvizsgáljuk telekommunikációs szerződéseinket vagy épp bankszámlacsomagunkat. Mindenből válasszuk azt, amire valóban szükségünk van. Sok apró kiadástól szabadulunk meg, ha például a fizetős sms értesítés helyett banki applikációnk ingyenes push üzeneteiben kérünk tájékoztatást tranzakcióinkról. Ugyanez a szemlélet igaz biztosításainkra is: megfelelő a kötelező gépjármű felelősségbiztosításunk? Ingatlanbiztosításunkat is testreszabottan választottuk? Ne váljon rutinná a biztosítási szerződések meghosszabbítása! Vizsgáljuk felül igényeinket és lehetőségeinket!

Hogyan válhat a hitel megtakarítássá?

Ha céljaink megvalósítására elkerülhetetlen hitelt felvenni, sokat spórolhatunk, ha időt szánunk a számunkra leginkább testhezálló hiteltípus, majd ezen belül a konkrét ajánlat kiválasztására. Hitel és hitel között is jelentős különbségek vannak, többek közt azok „árában” is: mindenképpen célszerű kerülni a kiugróan drága konstrukciókat! A választáskor keressük az MNB által fogyasztóbarátnak minősített hiteltermékeket (pl. Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel). Ne feledjük: hitelünk törlesztőrészletének csökkentésével megtakarításokat is képezhetünk. Hogyan? Tegyük fel, hogy háztartásunk költségvetésébe belefér egy 45.000 forintos havi hiteltörlesztés. Ezt a törlesztőrészletet azonban egy kedvezőbb hitelre történő kiváltással lecsökkenthetjük havi 38.000 forintra, vagyis a családi kasszában marad havi 7.000 forint (éves szinten 84.000 forint). Ezt az összeget megtakarításaink gyarapítására fordíthatjuk.

Tervezzük meg befektetéseinket!

Ha már van megtakarításunk, annak okos befektetéséhez mérlegelnünk kell a hozam, kockázat és pénzünk hozzáférhetőségének (likviditásának) „mágikus háromszögét”. A remélt magasabb hozam ugyanis gyakorta nagyobb kockázattal jár, ha viszont a biztonság vagy/és pénzünk mindenkori gyors elérhetősége a fő szempont, akkor lehet, hogy csak kevesebbet fialhat megtakarításunk.

Csábító, de kockázatos ajánlatok

A tökéletes megoldást keresve legyünk óvatosak a gyanúsan kecsegtető befektetési lehetőségekkel, ajánlatokkal! A visszautasíthatatlan ajánlatok mögött sokszor csalók állnak, akik csak arra az alkalomra várnak, hogy megszerezhessék személyes-, vagy épp banki adatainkat, hozzáférhessenek megtakarított pénzünkhöz.

Zöld pénzügyi tippek

A megtakarítások során pedig arról sem feledkezzünk meg, hogy a környezettudatosság anyagi előnyökkel jár! A Sok kicsi sokra megy kampány 9+1 zöld tippel segít megtalálni az összefüggést a mindennapi szokásaink átalakítása, valamint a fenntarthatóság és a spórolás között.