Számoljunk a számlával!

2016. szeptember 4.
 

A tizenéves diákok sokszor szüleiknél is felkészültebbek a legújabb technológiákkal kapcsolatban. A nyári fesztiválokról is ismerhetik az „érintéses” fizetési megoldásokat, és sokan azt is tudják, hogy hamarosan az okostelefonok is virtuális pénztárcákká változnak. Arra azonban kevesebben gondolnak, hogy az új, okos megoldások mögött gyakran hagyományos bankszámlák állnak. Egy jól átgondolt számlaválasztás jelentősen megkönnyítheti személyes pénzügyeink intézését, különösen, ha elektronikus csatornákat használunk.

A számlanyitás egyike a fiatalok első önálló pénzügyi döntésének. Mivel a munka világában ma már szinte lehetetlen kizárólag készpénzt használni, előbb-utóbb mindenkinek választania kell egy számlavezető bankot. Az alapvető banki szolgáltatásoknak számtalan előnyük van az otthon tartott készpénzzel szemben (például bankkártyával szinte bármikor, bárhol hozzáférhetünk a pénzünkhöz, amit így nem kell magunkkal hordanunk), de korántsem mindegy, hogy ezért mekkora árat fizetünk.

A különböző bankok által kínált folyószámlák éves költségei közt – az eltérő kondíciók miatt – akár több tízezres nagyságrendű különbségek is lehetnek, ezért érdemes alaposan végiggondolni, miért és melyik szolgáltatást, szolgáltatót választjuk. Fiatalok számára a legtöbb pénzintézet kínál kedvező feltételek mellett igénybe vehető számlacsomagot. Célszerű azonban a különböző ajánlatokat összehasonlítani, és azt is megnézni, mi történik akkor, ha a számlatulajdonos eléri a kedvezményes ajánlat felső korhatárát. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy az évek óta legfeljebb párszáz forintos számlavezetési költségek az új csomagban a korábbi szint többszörösére emelkednek.

A bankok gyakran hirdetnek egy-egy számlacsomagot olyan többletszolgáltatásokkal, melyek vonzónak tűnnek, de egyáltalán nem biztos, hogy tényleg szükségünk van rájuk. Kifejezetten ajánlott fenntartásokkal kezelni az olyan akciókat, melyek keretében a számlanyitás mellé a bank kedvezményes, például az első évben ingyenes kártyát, esetleg hitelkeretet biztosít. Általánosan igaz, hogy a folyószámlákhoz tartozó extra szolgáltatások többségét a számlatulajdonosok nem használják ki, ezért „kezdőként” érdemes egyszerűbb csomagot választani.

Mivel ma már a felsőoktatási beiratkozáshoz is rendelkeznie kell bankszámlával a jövendőbeli hallgatóknak, ezért a frissen végzett, beiratkozás előtt álló diákok számára különösen ajánljuk a számlaválasztás témájáról szóló alábbi egyperces filmet:

Az érdeklődők ezen a weboldalon további hasznos pénzügyi tájékoztató videókat is megtekinthetnek:
https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/dontenem-kell/navigator-filmek/filmek-a-penzugyi-tudatossagrol