Tanártovábbképzés

Tanártovábbképzés
Általános iskolásoknak

2016 őszétől általános iskolai tanárok számára is elindult a pénzügyi gazdasági képzés. A hivatalos akkreditációt elnyert 30 órás program révén az 5-8. osztályokban tanító pedagógusok szakszerű felkészítést kaphatnak a gazdasági és pénzügyi témák oktatásához. A pilot program keretében 2016-ban 46 fő, 2017-ben már 275 pedagógus vett részt a képzéseinken.

A tanártovábbképzés célja, hogy segítse a felsős osztályokban tanító pedagógusokat a Nemzeti Alaptanterv különböző műveltségterületein belül megjelenő gazdasági és pénzügyi neveléssel, valamint az ehhez kötődő készségek fejlesztésével kapcsolatos feladataik ellátásában. Az általános iskolák 5-8. osztályában az Életvitel és gyakorlat, a Földünk és környezetünk, illetve az Ember és társadalom műveltségterület tartalmaz gazdasági és pénzügyi ismereteket – a gyakorlatban azonban ezek gyakran kimaradnak a tanrendből. A Pénziránytű Alapítvány tapasztalatai szerint ennek elsődleges oka az, hogy a szaktanárok nem érzik magukat megfelelően felkészültnek a témakör oktatásához. Az ingyenesen elérhető, kreditértékű továbbképzési program ezt a hiányosságot pótolja, s hozzásegíti a pedagógusokat, hogy magas színvonalon adhassák tovább a hétköznapi életben nélkülözhetetlen ismereteket.

A továbbképzés hangsúlyosan foglalkozik a család és a háztartások gazdálkodásával, így például kitér a családi költségvetés szerepére, a hitelfelvétel és a befektetések témájára, illetve a munkapiaci kapcsolatok működésére. A következő lépcső a nemzetgazdaság szintje: ebben a témakörben a résztvevők a vállalkozások és az állam szerepével ismerkedhetnek meg. Végül a tanfolyam betekintést nyújt a nemzetközi gazdaság összefüggéseibe; elsősorban az Európai Unió működésébe, a fenntarthatóság kérdéskörébe és egyéb globális problémák hátterébe. A 30 órás tanfolyam a pénzügyi-gazdasági ismereteken túl jól használható módszertani ötleteket is nyújt, ezzel is segítve a résztvevő tanárok gyakorlati munkáját.

A "Pénzügyek a hétköznapokban" akkreditált, kreditértékű, 30 órás képzésre a szervezők az http://tovabbkepzes.sulinet.hu/ oldalon várják a jelentkezéseket. A tervezett kurzusok az alábbi táblázatban szerepelnek.

 


Időpont Helyszín   Kapcsolattartó E-mail
2018.06.25-27 h-k-sze Fót Fóti Garay János Általános Iskola,  2151 Fót,
Arany János u. 20-26
Fazakas Orsolya fazakas.orsolya(at)oh.gov.hu
2018.06.25-27 h-k-sze Kakucs Kakucsi Általános Iskola,
2366 Kakucs,
Hősök tere 7.
Fazakas Orsolya fazakas.orsolya(at)oh.gov.hu
2018.08.22-24 sze-cs-p Budapest Budapest, Oktatási Hivatal
1122 Budapest,
Maros u.19-21.
Fazakas Orsolya fazakas.orsolya(at)oh.gov.hu
2018.08.27-29 h-k-sze Debrecen Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ,
4029 Debrecen,
Monti ezredes u.7.
Kótiné Losonczi Zsuzsanna kotine.losonczi.zsuzsanna(at)oh.gov.hu