Tanuljunk a pénzről! – Megjelent az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv

2016. május 31.
 

„Egy alapszintű számtanfeladatnak jellemzően egy jó megoldása van. Ezzel szemben egy pénzügyi problémára sokféle választ lehet adni, ráadásul ezek helyessége gyakran csak később igazolódik. Sokszor a jó megoldás attól is függ, hogy ki, milyen háttérrel, milyen élethelyzetben válaszolja meg a feltett kérdést” – áll az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv előszavában. Bár a kötet elsősorban 9-10. osztályos középiskolásoknak és szakiskolásoknak szól, a hiány, aminek pótlására létrejött, az egész magyar társadalmat érinti.

Hogyan igazodhatunk el a különböző pénzügyi szolgáltatások és termékek világában? Hogy bánhatunk gazdaságosan a forrásainkkal? Mit kell tennünk azért, hogy egyről a kettőre jussunk? Annak ellenére, hogy a gazdasági válság és a devizahitelek sújtotta társadalomban nélkülözhetetlen az ilyen típusú tudás, az iskolákban mai napig csak elvétve foglalkoztak a témával. Az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv ebből a szempontból új korszakot nyithat a hazai közoktatásban, hiszen olyan tananyagot kínál a pedagógusoknak, mely több közismereti tárgy óráiba is beépíthető, így a pénzügyekkel kapcsolatos oktatás szerves részévé válhat a tanrendnek.

 

„Molnár apuka mindig zavarban van, amikor megérkezik postán a banki számlaértesítője. „Egy kukkot sem értek ebből a sok számból!”– sóhajtozik, és a borítékot általában felbontatlanul dobja a kedvenc újságjai tetejére a konyhában” – olvashatjuk a tankönyv egyik, mindennapi pénzügyekről szóló fejezetében. Noha a gazdasági problémák hátterének megértése elsőre sokak számára túl nagy falatnak tűnhet, valójában ezek a folyamatok a hétköznapi élet szinte minden mozzanatára hatással vannak, így megfelelő nézőpontból vizsgálva könnyen érthetővé válnak. A tankönyv szerzői épp ezért a Molnár család mindenki számára ismerős élethelyzetein vezetik keresztül a diákokat, s ezek révén mutatnak rá a mélyebb gazdasági összefüggésekre.

A hétköznapi élet pénzügyeinek bemutatása után a tankönyv áttér a piacgazdaság működésének elemzésére, melynek keretében a diákok megtudhatják, milyen szerep hárul a vállalatokra, az államra vagy a bankrendszerre a pénzügyi folyamatok fenntartásában. A személyes és családi gazdálkodástól az államon át a globális piacgazdaságig ívelő gondolatmenet révén a diákok teljes képet nyerhetnek a pénz világáról s az ő helyükről ebben a világméretű rendszerben.

Az Iránytű a pénzügyekhez a Pénziránytű Iskolahálózat nevet viselő program keretein belül született meg, melynek révén az Alapítvány számos hiánypótló szolgáltatással segíti a pénzügyi kultúra iskolai fejlesztését. Az Iskolahálózatról itt olvashatnak bővebben

A tankönyv a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. weblapján – az első 40 ezer példány erejéig – ingyenesen megrendelhető. Az oktatást vállaló intézmények a 2016 szeptemberében 9-10. évfolyamba lépő osztályok teljes létszámának megfelelő példányt rendelhetnek ezen az oldalon.