Új ingyenes munkafüzetek támogatják az iskolai pénzügyi nevelést

2023. augusztus 23.
 

A Pénziránytű Alapítvány az állampolgári ismeretek tantárgy keretén belül a pénzügyi ismeretek tanítását segítő kiadványokat fejlesztett. Az Állampolgárok pénzügyei munkafüzeteket a most induló tanévtől a 8. és a 12. osztályos diákok használhatják.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése kiemelt fontosságú mind a gazdasági élet aktuális kihívásai, mind a jövő generációk tudatos életvezetésre való felkészítése szempontjából. A Nemzeti Alaptanterv (Nat.) alapvetően különböző tantárgyakba integráltan ad lehetőséget a legalapvetőbb pénzügyi ismeretek elsajátításához, melyhez a Pénziránytű Alapítvány ingyenes tananyagai hasznos segítséget nyújtanak.

A 2020-as Nat. módosítások felmenő rendszerű bevezetésének fontos állomása, hogy a 2023/2024-es tanévtől a 8. és 12. évfolyamon az Állampolgári ismeretek önálló tantárgy lett és a történelem helyett a praktikus pénzügyi ismeretek ennek kerettantervében jelennek meg elsajátítandó ismeretkörként.

A Pénziránytű Alapítvány szakértői a Magyar Nemzeti Bank témaszakértőinek szakmai és a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete módszertani lektorálásával olyan munkafüzeteket készítettek, amelyek az állampolgári ismeretek tantárgy kerettantervének részét képező, mindennapi élethez szükséges, gyakorlatias pénzügyi ismeretek elsajátítását segítik.

Miről tanulhatnak a diákok?

A pénzügyek megkerülhetetlenül mindennapi életünk részét képezik az első zsebpénztől vagy diákmunkával szerzett jövedelemtől kezdve egészen a nyugdíjig. Legyünk akárhány évesek, szegények vagy gazdagok, jó, ha tudunk bánni a pénzünkkel, tudva, hogyan kell azt beosztani, vagy hogyan tudjuk okosan gyarapítani. Az Állampolgárok pénzügyei munkafüzetek célja, hogy a rövid elméleti összefoglalók elolvasásával és a sok gyakorlatias feladat megoldásával olyan praktikus ismereteket szerezhessenek a diákok, amelyek nemcsak a felnőtt életben, hanem akár már most, diákként is segítenek tudatosan dönteni és biztonsággal eligazodni a pénzügyekben.

A 8. osztályos munkafüzet életből vett példái a család gazdálkodásával, a fogyasztóvédelemmel, a munka világát és pénzügyeinket érintő ügyintézés feladataival, valamint az állam gazdasági szerepével, elsősorban az egyének és az állam kapcsolódási pontjaival foglalkoznak.

A 12. osztályos munkafüzet a 8. osztályos témakörei mellett a pénzügyi és az üzleti tervezés alapjaira is kitekintést nyújt. Egyszerre szól azoknak, akik állampolgári ismeretekből szeretnének érettségizni, és azoknak, akik egyszerűen csak kilépnek a felnőtt létbe, és egyre inkább önállóan kell megállniuk a helyüket a világban. Az egyes fejezetek végén ötletek találhatók projekttémák kidolgozására, illetve a lehetséges szóbeli tételekre is pénzügyi témakörökben a tantárgy érettségi vizsgájához.

A képek életre kelnek

A munkafüzetek a kiterjesztett valóság élményével támogatják a digitális tudásszerzési lehetőségeket is. Egyes feladatoknál egy QR-kód beolvasással vagy – mint a Küldetések a pénz világában és az Iránytű a pénzügyekhez tankönyvek legújabb kiadásaiban - az AR-logóval jelölt képek, ábrák megelevenednek, és 2-4 perces magyarázó videók segítségével még alaposabban tanulhatók az ismeretek.

Az AR logóval ellátott képek multimédia tartalmainak megjelenítéséhez le kell tölteni az online áruházakból, vagy frissíteni kell az ingyenes "AR Books librARy" appot. Egy egyszerű és gyors regisztrációt követően az app utasításai szerint a PENZIRANYTU kiadványkódot használva már készen is áll mobileszközünk a Pénzbook YouTube-csatornánkon is elérhető oktató videók és animációk lejátszására.

Ezután az eszköz hátlapi kameráját az AR logóval megjelölt képek fölé kell tartani. A képek ekkor megelevenednek és megtekinthetők az adott témához kapcsolódó kisfilmek. Az applikáció részletes telepítési és beállítási útmutatója itt érhető el: https://shop.arbookslibrary.com/telepites

Ingyenesen minden iskolában

A Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően mindkét munkafüzetet ingyenesen juttatjuk el valamennyi magyarországi iskolába a 8., illetve 12. évfolyamos tanulók számára összesen 162.000 példányban.

Az ingyenes kiadványokat minden hazai iskola automatikusan megkapja, ezeket igényelniük nem szükséges. Köszönjük, ha a tanév elején továbbítják az állampolgári ismereteket tanító kollégáknak, illetve átadják az érintett évfolyam(ok) diákjainak!

A munkafüzetek már elérhetők, a feladataik megoldásai, valamint az Oktatási Hivatal által kiadott Állampolgári ismeretek tankönyv „Mindennapi pénzügyeink” fejezetében található további feladatok megoldásai pedig hamarosan letölthetők a Pénziránytű Alapítvány honlapjáról: https://penziranytu.hu/tankonyvek

A munkafüzetek használatához és az eredményes pénzügyi neveléshez az Alapítvány kapcsolódó 10, 20 és 40 órás ingyenes képzései is segítséget nyújtanak a pedagógusoknak: https://penziranytu.hu/tanartovabbkepzesek

Az eredményes pénzügyi neveléshez további szakmai és módszertani programok, játékok, pályázatok és tananyagok érhetők el ingyenesen a Pénziránytű Iskolahálózathoz csatlakozó intézményeknek: https://penziranytu.hu/iskolahalozatok

A hamarosan kezdődő tanévhez eredményes munkát kívánunk! Várjuk szeretettel iskolahálózatunkban és programjainkon!