Újévi fogadalom helyett

2015. december 9.

Az év utolsó hónapja hagyományosan egyszerre a visszatekintés és a jövő tervezésének ideje. Ilyenkor összegezzük a mögöttünk hagyott év nehézségeit és eredményeit, s a következtetéseket levonva ilyenkor fogalmazzuk meg az előttünk álló időszak céljait is. Ha valóban el akarjuk érni, amit szeretnénk, érdemes ezt a régi szokást az újévi fogadalmaknál gyakorlatiasabb formában űznünk: például összegezzük az előző és tervezzük meg a következő év pénzügyeit!

 

Mindehhez semmi másra nincs szükség, csak egy tollra és egy kockáspapírra. Ha valaki az elmúlt évben rendszeresen vezetett költségvetést, még egyszerűbb dolga van, hiszen elég mindössze áttekintenie a havi összesítéseket. Aki nem készített ilyet, annak nagy segítséget jelenthet, ha előkeresi a számlavezető bankja havi kimutatásait, vagy a netbank felületén tekinti át egyenlegének elmúlt évi alakulását. Ha eddig nem csináltunk havi mérleget, tizenkét hónapra visszatekintve úgysem tudnánk ezt megtenni, így ez most nem is cél. Azt viszont jól fel tudjuk mérni, nagyjából milyen döntések és események juttattak minket abba a pénzügyi helyzetbe, melyben épp most vagyunk, és min kell változtatnunk ahhoz, hogy jövőre jobban alakuljanak az anyagiak.

 

Mennyi pénzből gazdálkodunk egy átlagos hónapban? Mekkorák a havi kiadásaink? Kell hiteltörlesztést fizetnünk? Az egész évet tekintve gyarapodtak a megtakarításaink, vagy épp csökkentek? Ezekre a kérdésekre pár pillantással választ kapunk, ha átnézzük a számlaösszesítőket. Egy év távlatából jól leszűrhető, hogy egy tipikus hónapban mennyire kiegyensúlyozottak a pénzügyeink: tudunk-e félretenni, vagy az utolsó napokra e nélkül is rendszeresen megszorulunk. Ha utóbbi az igaz, akkor mi ennek az oka, mi emészti fel a forrásainkat? Érdemes azt is beazonosítani, hogy mely hónapokban értek minket nagyobb összegű, vagy nem várt kiadások, s hogy ezeket miből, és mennyi idő alatt tudtuk fedezni.

Az előző év áttekintésével nagyon jó kiindulási alapot kapunk az előttünk álló időszak céljainak megtervezéséhez. Egy-egy nagyobb kiadás hónapokra felboríthatja az egyenlegünket, ám ha előre felkészülünk rájuk, sokkal könnyebb egyenesben tartani a költségvetést. Kiszámolhatjuk, hogy a jelenlegi életvitelünk megtartása mellett nagyjából mikor engedhetünk meg magunknak egy új autót, egy nyaralást, vagy bármit, amire vágyunk. Ha rendelkezünk ezekkel az információkkal, onnantól már csak a mi döntésünkön múlik, hogy változtatunk-e valamin azért, hogy hamarabb elérjük a céljainkat.