Van hová fordulni!

2016. március 3.
 

A pénzügyi döntések lényegében végigkísérik egész életünket, és jelentős hatással lehetnek anyagi biztonságunkra is. A piacon számos szereplő rengeteg terméke érhető el, melyek között ráadásul vannak bonyolultak és kockázatosak is. Nem csoda, hogy sokan és sokszor érezhetik magukat bizonytalannak a pénzügyek útvesztőjében, pedig itt is van lehetőség arra, hogy igénybe vegyük jól felkészült és független pénzügyi szakemberek segítségét. A tapasztalatok alapján a segítségre szorulók körében egyre nagyobb igény mutatkozik a színvonalas és empatikus pénzügyi tanácsadásra, és növekvő népszerűségnek örvendenek az ingyenes és megbízható tanácsadó irodák. Az MNB szakmai és anyagi támogatása mellett működő, ingyenes tanácsadással foglalkozó Pénzügyi Irodahálózat vezető koordinátora, dr. Morvai Gábor szerint minél hamarabb fordulunk megbízható szakértőhöz, annál könnyebben kaphatunk választ pénzügyi kérdéseinkre.

Mit ajánl az olvasóknak, milyen esetekben érdemes a Pénzügyi Irodahálózathoz fordulniuk?

Az ideális az lenne, ha minden fontosabb pénzügyi döntés előtt megtennék, hiszen a lakosság jelentős része nem kellőképpen tájékozott ezen a téren. A különböző pénzügyi termékekre, hitelekre, biztosításokra vonatkozó üzletkötés előtt különösen ajánlott lenne kikérni egy szakértő véleményét, de sajnos a többség inkább tűzoltás céljából keres fel minket, pedig minél előrehaladottabb egy eset, annál nehezebb segíteni rajta.

Mi lehet ennek az oka?

Biztos, hogy több tényező is szerepet játszik, de az egyik legfontosabb, hogy pénzügyi kérdésekben az emberek általában igen bizalmatlanok; nehezen kérnek segítséget. Bár a bankok és más pénzügyi szolgáltatók is működtetnek tanácsadást, az ügyfelekben – jogosan – él a gyanú, hogy ott az adott társaság értékesítési céljaiknak megfelelően befolyásolnák a döntését. Sokan meg sem merik kérdezni a bankjukban, hogy mi történik, ha valamilyen nehézség miatt egy ideig nem tudják törleszteni a hitelüket, mert attól tartanak, hogy ez kedvezőtlenül befolyásolná a hitel elbírálását. Rengeteg hasonló történettel találkozunk, épp ezért fontos hangsúlyoznunk, hogy a mi irodahálózatunk egyáltalán nem végez értékesítést, és minden piaci szereplőtől tökéletesen függetlenül működik.

Ha valakinek fizetési nehézségei vannak, és felkeresi az irodát, miben tudnak számára segítséget nyújtani?

Az egyéni eset vizsgálata alapján több lehetőség is adódik. Ha valaki ilyen kérdéssel fordul hozzánk, automatikusan felmérjük, hogy milyen háztartási gazdálkodást folytat, hiszen nagyon gyakran már ezen a szinten megoldható a probléma. Mire költ? Mennyit? Hogy fizeti a számlákat? Min tudna spórolni? Ezeket átgondolva sokszor rögtön kiderül, hol lehet kicsit szorosabbra húzni a nadrágszíjat. Ilyenkor különösen oda kell figyelni arra is, hogy nehogy egy kifizetetlen számla vagy közös költség miatt végrehajtás alá kerüljön az illető. Ha az ügyfélnek egy hitel törlesztésével akadt problémája, azt is meg kell vizsgálni, hogy nem tudja-e kiváltani egy gazdaságosabb konstrukcióval. Természetesen konkrét szolgáltatást nem ajánlhatunk, de például a Magyar Nemzeti Bank oldalán elérhető egy hitel- és lízingtermék választó program, ami sokat segíthet ilyen esetekben.

Hol érhetőek el az irodáik?

Jelenleg 11 vidéki megyeszékhelyen tartunk fenn ügyfélfogadást, de telefonon, e-mailen és levélben is válaszolunk a megkeresésekre. Budapesten nem működik irodánk, ugyanis ott több más hasonló szolgáltatás is létezik; a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálata például professzionális segítséget nyújt a fővárosi fogyasztók számára.

Mit tapasztalnak, hogyan változik a tanácsadást kérő ügyfelek száma?

Ennek van egyfajta szezonalitása: a tavalyi évben például a devizahitelek elszámolása, illetve a brókerbotrányok idején egyértelműen megemelkedett az esetek száma. Voltak olyan hónapok, mikor 2500-nál is több ügyfelet fogadtunk. A 2011-es indulásunk óta összesen nagyjából 40 ezer üggyel foglalkoztunk, s ez világosan jelzi, hogy komoly igény van a szolgáltatásunkra. Szerencsére a visszajelzések alapján nyugodtan mondhatom: sokaknak tudunk segíteni és a túlnyomó többség elégedett a munkánkkal.

További információkért érdemes felkeresni a Pénzügyi Irodahálózat honlapját: www.penzugyifogyaszto.hu