Visszanézhetők tavaszi workshopunk foglalkozásai

2023. április 27.
 

Digitális értékelés, kriptoeszközök, fenntartható gazdálkodás, digitális csapdák. Ismét három délutánon keresztül vártuk a pénzügyi tudatosság fejlesztése iránt elkötelezett általános- és középiskolai pedagógusokat tavaszi online workshopunk keretében.

A pénzügyi nevelés legszélesebb körű hazai kínálata

Szakmai és módszertani workshopunk nyitóelőadásában ismét büszkén számoltunk be eredményeinkről, újdonságainkról. Felidéztük pályázataink nyerteseit, szó esett a Zöldiránytű nyereményjátékunkról, a Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyünk aktualitásairól, a kisiskolás korosztály számára készült, hamarosan rendelhető Erdei Lakoma társasjátékunkról, emellett az új Állampolgári ismeretek tankönyvekhez készülő 8. és 12. osztályos munkafüzetekről is.

Ha szeretne a pénzügyi nevelés az óvodás kortól egészen az érettségiző korosztályig terjedő széles tárházáról átfogó és aktuális képet kapni, érdemes megnézni beszámolónkat ITT.

A digitális eszközök szerepe az iskolai értékelésben – alsó tagozattól a középiskoláig

Módszertani szekciónkban a digitális eszközök, technológiák értékelésbe történő bevonásának lehetőségei kerültek terítékre. Dr. Főző Attila László és Jánossy Zsolt digitális oktatási szakértők segítségével az értékelő eszközök mellett a játékosítás világába is betekintést nyerhettek a résztvevők. Szó esett ellenőrző listákról, a Rubric rendszeréről, a Kahoot új, játékos funkciójáról, de nem maradtak ki a mesterséges intelligencia oktatásban betöltött szerepével kapcsolatos tanácsok sem.

A digitális oktatási eszközök legújabb generációját bemutató izgalmas szekció felvétele megtekinthető ITT.

A jövő már valóság – blokklánc és kriptoeszközök

Szerdai Tanárklubunk keretében a fintech világ egyik legizgalmasabb területére tehettek interaktív kirándulást a kriptoeszközök és blokklánc világa iránt érdeklődő pedagógusok. A Tanárklubon kiderült, mi az a blokklánc és hogyan valósul meg egy tranzakció a blokkláncon keresztül. A résztvevők a Mastercard munkatársai, Cser Tamás és Tilesch Bálint segítségével megismerhették, milyen kriptoeszköz típusok különböztethetők meg, milyen befektetési, fogyasztói és környezeti veszélyekkel kell számolni használatuk esetén és arra is választ kaptak, mik azok az NFT-k. További információ hamarosan Tanárklub aloldalunkon: https://penziranytu.hu/tanarklub

Szakmai előadások a digitális és fenntartható jövő érdekében tanároknak és diákoknak

YouTube csatornánkon már elérhetők szakmai napunk előre rögzített előadásai, melyeket nem csak az érdeklődő pedagógusok, hanem középiskolás diákjaik figyelmébe is jó szívvel ajánlunk.

Dr. Urbán Viktor, a Neumann Technológiai Platform fintech és blockchain szakértője a Szuverén digitális polgárok és a jövő pénzügyei című előadásában rámutatott arra, milyen következményei vannak annak, hogy a pénzünk, vagyonunk egyre kevésbé kézzelfogható, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások, funkciók egyre több esetben virtuális eszközként működnek. Hogyan válhatunk ebben a helyzetben önálló döntést hozó digitális polgárokká, vajon min múlik, hogy győztesként vagy áldozatként viszonyulhatunk a pénzügyi világ új trendjeihez? Az izgalmas fintech kitekintőt ITT nézheti meg.

Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője a Sötét mintázatok és egyéb csapdák a digitális térben című előadásában nemcsak azt mutatta meg, milyen csalárd módszerekkel igyekeznek befolyásolni minket az online térben, hanem szemléletes gyakorlati példákon keresztül ismerhettük meg azt is, hogyan védekezhetünk a csapdák ellen, illetve milyen helyzetekben nem kell elfogadnunk a szolgáltató által szinte ránk kényszerített választási lehetőségeket. Az előadás megtekinthető ITT.

Sódar Gabriella, a Kék Bolygó Alapítvány klímavédelmi igazgatóhelyettese Digitalizáció és fenntarthatóság című előadásában bemutatta, hol tart az emberiség a bioszféra átalakításában és hogyan tudunk összefogással és megfelelő cselekvési stratégiákkal valóban fenntartható megoldásokat találni. Ha Önnek is fontos a fenntartható szemlélet, mutassa meg diákjainak is az ITT elérhető előadást.

Dr. habil. Baranyi Aranka, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi karának egyetemi docense A fenntarthatóság érvényesülése a pénzügyekben című előadásában a nemzetközi és hazai „zöld események” sorát vette górcső alá, kitérve a fenntartható finanszírozás kérdésköreire, bemutatva a zöld pénzügyi termékeket, köztük például a legújabb, svéd fejlesztésű karbonlábnyomfigyelő hitelkártya konstrukciót. Az ITT elérhető előadást jó szívvel ajánljuk a pénzügyi tudatosság és zöld szemlélet találkozása iránt érdeklődő pedagógusoknak és diákjaiknak is.

Köszönjük szépen, hogy idén is részt vettek szakmai és módszertani workshopunkon és támogatnak minket a diákok eredményes pénzügyi nevelésében!