A digitalizáció és a mesterséges intelligencia elvitte a showt

2023. november 29.
 

Hogyan segítheti a digitális fejlődés és a Mesterséges Intelligencia oktatói munkánkat? Mi várható a pénzügyi szektorban a rohamosan fejlődő digitalizáció hatására? Az online térben megrendezett őszi szakmai és módszertani rendezvényünk foglalkozásai már visszanézhetők YouTube csatornánkon.

Kiemelkedő érdeklődés mellett zajlottak őszi online workshopunk eseményei. Közel 400, a pénzügyi tudatosság iránt nyitott pedagógus regisztrált rendezvénysorozatunkra. Hálásan köszönjük a résztvevőknek a sok pozitív visszajelzést, melyek mindig energiával töltik fel csapatunkat! A visszajelzések alapján a Mesterséges Intelligencia oktatási és pénzügyi alkalmazási lehetőségei iránt egyre több pedagógus érdeklődik, már dolgozunk azon, hogyan tudjuk a téma iránt fokozódó igényeket a továbbiakban is hatékonyan kiszolgálni. Ötleteiket és visszajelzéseiket ezúton is hálásan köszönjük!

A pénzügyi nevelés legszélesebb körű hazai kínálata

Szakmai és módszertani workshopunk hétfői nyitóelőadásában büszkén számoltunk be újdonságainkról, terveinkről, valamint az ebben a tanévben összesen 8,5 millió Ft összdíjazású pályázati lehetőségeinkről is. Többek között részleteket osztottunk meg Tanári díj pályázatunkról, melyen most minden eddiginél magasabb, akár 600.000 Ft-os támogatást is nyerhetnek az innovatív pedagógusok. A résztvevők első kézből értesülhettek a Medve Matek csatával együttműködésben azóta már nagy sikerrel megrendezett Logirintus játékról, a 4.200 középiskolás érdeklődését felkeltő, épp most zajló MoneySim ViaDal versenyről, illetve országos középiskolás tanulmányi versenyünkről, a BankCode-ról is, amelyre a regisztráció december 1-jén indul. Idén sem érdemes kihagyni a kibővült bázisiskolai programunkat és a jubileumi PÉNZ7 nyújtotta lehetőségeket.

Ha szeretne a pénzügyi nevelés széles, - az óvodás kortól egészen az érettségiző korosztályig terjedő - tárházáról átfogó és aktuális képet kapni, érdemes megnézni programjainkat, ingyenes lehetőségeinket bemutató előadásunkat.

Az általános-és középiskolai tanárokat is vártuk a Canva tréningre, mely nem csak a minden eddiginél népszerűbb Alkotópályázatunkra készített fel, hanem jó szívvel ajánljuk mindazok számára, akik szívesen megismerkednének az egyik legnépszerűbb digitális alkotáskészítő alkalmazás legfrissebb funkcióival Dr. Főző Attila László digitális szakértő vezetésével.

A középiskolai oktatóknak és tanároknak egy gyakorlatias és informatív foglalkozás keretében mutattuk meg, hogyan használhatják e-learning portálunk megújult tananyagait mindennapi oktató munkájuk során. A többek között az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyvünk ismeretanyagát támogató, valamint a 2024-es PÉNZ7 hitelezés témakörére is felkészítő e-learning portálunk tanári (adminisztrátori) funkcióit bemutató előadás ITT érhető el.

Tanárklubunk keretében segítettünk eligazodni a Mesterséges Intelligenciával kapcsolatos információrengetegben. Vendégelőadóink, Dr. Főző Attila László és Jánossy Zsolt digitális oktatási szakértők segítségével a Mesterséges Intelligencia alkalmazásán alapuló, oktatásban is hasznosítható néhány lehetőséget ki is próbálhattak a résztvevők. Ha egyszer is érezte már elveszettnek magát a számtalan digitális eszköz rengetegében, ha a Mesterséges Intelligencia (MI) hallatán ha nem is pánik környékezi, de sok-sok kérdés megfogalmazódott már Önben is, akkor mindenképp érdemes megnéznie a Mesterséges Intelligencia oktatási felhasználását fókuszba helyező Tanárklub felvételeit.

Szakmai napunk középpontjában is a digitalizáció és az MI nyújtotta lehetőségek álltak. Dr. Széles Zsuzsanna, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar dékánja és egyetemi tanára az MI pénzügyekre és oktatásra gyakorolt hatását elemezte a pedagógusok és a diákok számára is hasznos előadásában. Az érdeklődők megtudhatták, milyen módon használható az MI a pénzügyi nevelésben, hogyan támogatja a pénzügyi szektor fejlődését, de arra is fény derült, milyen jogi és etikai kérdések tisztázására van még szükség az MI által kínált előnyök kiaknázásához. Fontos következtetése az előadásnak, hogy a mesterséges intelligencia képes támogatni többek között a személyre szabott tanulást, az adminisztratív és automatizálható feladatok gyorsabb, hatékonyabb elvégzését, de a kreatív pedagógiai munkát, a tanár személyét nem tudja pótolni.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a Mesterséges Intelligencia pénzügyekre gyakorolt hatását vette górcső alá a „A jövő pénzforgalma és a mesterséges intelligenciacímű előadásában. Az ember és a gép együttműködésének MNB által is támogatott lehetőségeiről, a pénzügyi szereplőkkel szemben támasztott jövőbeni feladatokról és a kihívások rendszeréről kaphattunk átfogó áttekintést a szakmai előadásból. Szó esett az egyre népszerűbb digitális pénzügyi asszisztensekről, a személyre szabott termékek és szolgáltatások elterjedéséről, a 2025-ben induló Központi Visszaélésszűrő Rendszerről, a nemzetközi szabályozórendszerekről, a digitális jegybankpénzről, a NAV E-nyugta fejlesztésről és az elektronikus pénzkezelés biztonságát is előmozdító PSD3 pénzforgalmi rendelet előkészítő munkálatairól.

Digitalizáció az élményalapú múzeumi edukációban, avagy a Pénzmúzeum által kínált korszerű lehetőségek az iskolák számára” címmel tartott előadást Merényi Zsuzsanna, aki a Pénzmúzeum alkotócsapatában közgazdász tanárként vett részt. A bemutató fókuszában a múzeum digitális eszköztárának koncepciója és gyakorlati alkalmazása állt. Ha még nem járt a múzeumban, érdemes megnézni, hogyan segítheti a múzeum az élményekkel teli, gyakorlatias és játékos pénzügyi nevelést. Az előadás során nemcsak az átadott tudáselemek, hanem a szórakozva oktatás is fókuszba kerül, emellett szó esik a Bőröndmúzeum kínálta lehetőségekről is.

Köszönjük szépen, hogy ez alkalommal is részt vettek szakmai és módszertani workshopunkon és támogatnak minket a diákok eredményes pénzügyi nevelésében!