Workshopok

A Pénziránytű Iskolahálózat tagjai félévente szakmai workshopokon vehetnek részt, ahol szakmai és módszertani előadások mellett jó gyakorlatokat bemutató beszélgetésekben vehetnek részt – így lehetőségük nyílik a szakmai ismereteik frissen tartása mellett tapasztalatcserére és egymás megismerésére is.

 

PÉNZIRÁNYTŰ ISKOLAHÁLÓZAT WORKSHOP 2018. november 16.

 

 

A pénzügyi tudatosság fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Pénziránytű Alapítvány, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium szervezésében 2018. november 16-án, az MNB épületében megvalósult konferencia és workshop, amelyen több mint száz általános- és középiskolai pedagógus vett részt. A konferencia során a résztvevők a pénzügyi szemléletformálás iránt elkötelezett szervező partnerek előadásain vehettek részt, délután pedig szekciófoglalkozások nyújtottak segítséget a pénzügyi oktatást segítő módszertani gyakorlatok elsajátításához.

Az eseményt Hergár Eszter a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Alapítvány által fejlesztett tartalmak az MNB támogatásának köszönhetően közel 200 ezer diákhoz juthatnak el.

Az ország versenyképességének növeléséhez, a családok életminőségének javításához nélkülözhetetlen a lakosság pénzügyi tudatossága - mondta Balogh László, pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy a diákok, valamint a családok pénzügyi tudatossága nemzetgazdasági szinten is hozzájárulhat a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez. Előadása során részletezte a 2017-ben, a kormány által elfogadott Pénzügyi tudatosság fejlesztésének hétéves stratégiáját, és annak első kétéves cselekvési tervét, amely kapcsán fő célként kiemelte a köznevelésen belüli pénzügyi edukáció erősítését.

A délelőtt során Dr. Varga Zoltán Balázs, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgatója megosztotta a résztvevőkkel a 2017 szeptembere óta a szakgimnáziumok 10. évfolyamán kötelező Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgy bevezetésének tapasztalatait, amelyben országosan a 10. évfolyam 733 osztálya vett részt, közel 500 felkészített pedagógus támogatásával.

A konferencián az Alapítvány képviseletében Merényi Zsuzsanna oktatási igazgató tartott előadást, amelyben bemutatta az Alapítvány oktatási programját. Kiemelt hangsúlyt fektetett a digitális fejlesztésekre, továbbá felhívta a pedagógusok figyelmét az idei tanév pályázati és verseny lehetőségeire.
Az Alapítványi programok bemutatását követően Sz. Pap Judit, a Magyar Nemzeti Bank vezető kommunikációs szakértője ismertette a Pénziránytű Alapítvány megbízásából az

OECD módszertanán alapuló legfrissebb kutatás eredményeit. Előadása rávilágított arra, hogy a 18-79 éves magyar lakosság pénzügyi tudása nem változott érdemben 2010-hez képest, pozitív elmozdulást mutat azonban a megélhetési gondokkal küzdők aránya, a 2010-es 34 százalékról 2018-ra 20 százalékra csökkent.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta a pénzügyi ismeretek megjelenési lehetőségeit a köznevelési rendszerben. Előadásában kiemelte a téma fontosságát, valamint biztosította a résztvevőket annak NAT-ban való horizontális megjelenéséről.
A konferencia a 2018/2019-es tanévre szóló Kiemelt Pénziránytű Iskola pályázat eredményhirdetésével zárult, Hergár Eszter a nyertes intézmények képviselőinek ünnepélyes keretek között adta át a díjat.

A 2018/19-es tanév Kiemelt Pénziránytű Iskolái:
• Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnázium
• BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium
• Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium
• Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium
• Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium

A délután során a pedagógusok nyolc interaktív szekciófoglalkozáson kaphattak segítséget pénzügyi nevelési munkájukhoz. A résztvevők számára az Alapítvány többek között a matematika és történelem tananyagokban megjelenő pénzügyi ismeretek oktatási lehetőségeit támogatva, képzett trénerei segítségével tartott módszertani foglalkozásokat. Ezeken túl betekintést nyerhettek a 2019-es Pénz7 befektetések témájú tananyagaiba, valamint a digitális eszközökkel támogatott élmény alapú oktatás lehetőségeibe.

További képek az eseményről: https://penziranytu.hu/workshop-181116

 

PÉNZIRÁNYTŰ ISKOLAHÁLÓZAT WORKSHOP 2018. március 21.

 

A március 21-én megrendezésre került ingyenes programon a Pénziránytű Iskolahálózat tagjai vehettek részt, amelyen a szakmai előadások és pódiumbeszélgetés mellett többek között a Pénziránytű Tanári Díjak, és a Részvényfutam nyereményeinek ünnepélyes átadására is sor került.

A rendezvényen Hergár Eszter kuratóriumi elnök köszöntőjét követően Merényi Zsuzsanna oktatási igazgató a hagyományokhoz híven beszámolt az őszi workshop óta eltelt időszak eseményeiről, a jelenben zajló programokról, és a jövőbeni tervekről, pályázatokról. Előadásában kiemelte, hogy az Alapítvány rendkívül fontosnak tartja a digitális fejlesztéseket, folyamatban van az Iránytű a pénzügyekhez című középiskolásoknak szóló könyv digitalizálása, továbbá várhatóan idén szeptembertől a diákok az általános iskolai tankönyvből ismert küldetéseket már mobiltelefonjaikon keresztül teljesíthetik.

A délelőtt folyamán a PÉNZ7 került a középpontba, először Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője az idei tapasztalatokról, és a European Money Week eseményeiről számolt be. Kihangsúlyozta, hogy a magyarországi pénzügyi és vállalkozói témahét a részvételi számok alapján az európai országok közül is kiemelkedik.

Ezt követően az Államadósság Kezelő Központ, és a Magyar Államkincstár vezetői az állampapírokról tartottak előadást a kibocsátó, a digitalizáció és a vásárlók szempontjából, majd Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde marketing és PR igazgatója ismertette a tőzsde által nyújtott befektetési lehetőségeket, továbbá a PÉNZ7 kísérő eseménye, a Részvényfutam online tőzsdejáték tapasztalatait, eredményeit mutatta be.

A rendezvény második felében Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing igazgatója beszélt az előző tanév végén nagy sikerrel zajlott „Pénzre váltható tudás” pénzügyi projektnapokról, amelyek idén májusban és júniusban ismét megrendezésre kerülnek az előzetesen pályázatot benyújtó, és azok alapján kiválasztott iskolahálózati intézményekben. Ezután Daruka Magdolna, a Budapesti Corvinus Egyetem docensének rendkívül izgalmas és előremutató előadása következett a gazdasági tanárképzésben alkalmazott új módszerekről.

A workshop a Kiemelt Pénziránytű Iskola 2017/2018 címet elnyert intézmények képviselőiből álló pódiumbeszélgetéssel zárult, amelynek keretében a résztvevők bemutatták az iskolájukban tartott projektnapokat, és megbeszélték tapasztalataikat a pénzügyi nevelés lehetőségeivel kapcsolatban.

A rendezvényen az előadások mellett több pedagógus, diák és intézmény is elismerésben részesült.

Az ősszel meghirdetett Pénziránytű Tanári Díjat három közgazdász és három nem közgazdász tanár nyerte el, akik a jelenben, illetve a közelmúltban kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a diákok gazdasági- és pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlődéséhez.

Közgazdász tanár kategóriában
• Jakubek Renáta
• Koós Richárd
• Vasné Botár Ágnes,

nem közgazdász kategóriában pedig
• Kárpáti István
• Kiss Zoltán
• Takácsné Horváth Ágnes

vette át az oklevelet és nyerte el a díjjal járó támogatást.

A február 1-28. között lezajlott, több mint 1700 játékost vonzó második Részvényfutam győztesei is átvehették nyereményeiket, a BÉT díjazottjai mellett a Pénziránytű Iskolahálózat tagjai külön díjazásban részesültek. A három legjobb eredménnyel rendelkező pedagógust mobiltelefonnal, a három legügyesebb diákot tablettel, továbbá a három legtöbb résztvevőt mozgósító intézményt projektorral jutalmazta az Alapítvány.

További képek az eseményről: https://www.facebook.com/pg/penziranytualapitvany/photos/?tab=album&albu...