Már szabadon elérhetők a PÉNZ7 tananyagok

2023. március 27.
 

A PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét lezárult, de a kísérőesemények még a tavasz folyamán lázban tartják a pénzügyi versenyek és játékok iránt elkötekezett diákokat és tanáraikat. Április 3-ig még lehet regisztrálni az általános iskolások országos versenyére, a BankVelem PénzOkos Kupára, csütörtökön mérik össze tudásukat a BankCode szuperdöntő versenyző csapatai, a Részvényfutam pedig szintén a hajrájába ért. A PÉNZ7-en debütáló PénzFutam játékunkat már többezer diák kipróbálta és március 31-ig még mindig lehet játszani az országosan elérhető 210 pályán.

A PÉNZ7 rendezvénysorozat pénzügyes témája a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, vállalkozói kérdésköre pedig a „Gondolkozz és vállalkozz!” területét járta körül. Hazánkban az idei PÉNZ7 a Global Money Week és az European Money Week nemzetközi eseményeihez kapcsolódva március 6-tól 10-ig tartott széles körű szakmai, piaci és kormányzati összefogással. A pénzügyi tananyagokat a Pénziránytű Alapítvány, a vállalkozói tananyagokat a Junior Achivement Magyarország Alapítvány (JAM) készíti évek óta. A témahéten rendhagyó tanórákat tartott többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, Kandrács Csaba, az MNB alelnöke és Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke is.

Idén 1118 iskola 145 ezer diákkal regisztrált, valamint 510 pénzügyi és vállalkozói önkéntes nyújtott segítséget a 12.500 rendhagyó órán. Számos kísérőesemény is színesítette az idei PÉNZ7-et, amelyek a rendezvénysorozat lezárulta után is folytatódnak. 2023-ban már hetedik alkalommal nyílt lehetőségük belekóstolni a diákoknak és a tanároknak a tőzsde izgalmas világába a Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány közös, ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A több mint 2300 játékos március 31-ig teheti próbára befektetési érzékét.

Új fejlesztéssel is indultunk. A Medve Matek és a Pénziránytű együttműködésében PénzFutam szabadtéri játék keretében ismerkedhetnek meg a pénzügyi alapokkal a 4–14. évfolyamos diákok. Az ország több mint 210 pontján játszható izgalmas kihívás során a jó levegőn, a szabadban oldhatnak meg érdekes pénzügyi feladványokat a játékosok még március 31-ig.

A héten a Pénzmúzeumban derül ki, kik lesznek az idei BankCode tanulmányi verseny nyertesei és április 3-ig csatlakozhatnak az 5-6. és 7-8. osztályos csapatok a BankVelem PénzOKos Kupa versenyhez. A Nagy Diák Pénzügyes Teszt keretében pedig a 14–20 éves középiskolások tesztelhetik pénzügyi jártasságukat. A verseny első online fordulója május 7-ig tölthető ki. Emellett további kísérőprogramok is színesítették a témahetet a GFM, a Magyar Bankszövetség vagy a JAM szervezésében.

A pedagógusok pénzügyi ismeretterjesztő munkáját ebben a tanévben három korosztály (5–6., 7–8. osztály és a középiskola) számára készült, digitális eszközökkel kiegészített komplett óratervek, tanári útmutató és segédanyagok támogatták, melyek már szabadon elérhetők a PÉNZ7 hivatalos oldalán, a Tudástárban, így a tanév hátralévő részére is jó szívvel ajánljuk a korszerű pénzkezelés, a digitális biztonság és a vállalkozói téma tananyagait minden érdeklődő pedagógusnak.

Ha kíváncsi, hogy a témahét és kísérőeseményei mellett milyen lehetőségek segítik a diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztését, érdemes elolvasni a Magyar Nemzet oldalán megjelent összeállítást: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2023/03/ne-jatssz-a-penzzel-vagy-megis