Március első hetében a diákok pénzügyi tudatosságáé a főszerep

2020. február 26.
 

A mindennapi pénzügyi ismeretek, a pénzügyi tudatosság ma már megkerülhetetlen része életünknek. A közérthető, de szakszerű, egyben elfogulatlan tájékoztatás azonban kihívást jelent a pénzügyi szféra dinamikusan fejlődő világában. Ennek a kihívásnak kíván megfelelni a PÉNZ7 is, melynek fókuszában az iskolás korosztályok pénzügyi és vállalkozói szemléletformálása áll.

A PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét idén már 6. alkalommal kerül megrendezésre hat szervezet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint projektgazda, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány együttműködésének köszönhetően. Az idei PÉNZ7 2020. március 2-6. között az iskolai tanrendbe illesztve valósul meg, s fókuszába a pénzügyi biztonság és az ötletből vállalkozás témakörei kerülnek. A PÉNZ7 missziója, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára, valamint széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segítse a különféle pénzügyi edukációs projektek terjedését, hasznosulását.

A témahét keretében megtartott iskolai tanórákba önkéntes pénzügyi szakemberek, illetve tapasztalt önkéntes vállalkozók is bekapcsolódhatnak. Az osztályfőnöki és egyéb (pl. életvitel, matematika) órák keretében megvalósuló élményalapú tanórai anyagok segítségével a pedagógusok – akár a pénzügyi vagy vállalkozó önkéntes szakértő bevonásával – interaktív módszerekkel ismertethetik meg a diákokat a pénzügyi és gazdálkodási alapfogalmakkal.

A PÉNZ7 keretében megtartott órákhoz minden segítséget megkapnak a pedagógusok. Az önkéntesek szakmai támogatása mellett komplett óratervek, online és nyomtatott formában is elérhető segédanyagok, kvízek, de bemutatóóra felvételek, e-learning tananyag és webináriumok is a tanárok rendelkezésére állnak. A Pénziránytű Alapítvány, mint a PÉNZ7 egyik tartalomfejlesztője, idén a pénzügyi biztonság-biztosítások témájának kidolgozásával járult hozzá a témahét magas szakmai színvonalához. A tanórai anyagok és a kapcsolódó tanári segédletek, valamint a felkészítő anyagok magas szakmai színvonalát a PÉNZ7 együttműködő partnerek és a MABISZ szakemberei mellett az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE-OFI) lektorálása biztosítja.

Az idei PÉNZ7 segédanyagai csak a regisztrált iskolák pedagógusai számára érhetők el a PÉNZ7 honlapján, s fontos, hogy az előző években már regisztrált intézményeknek ebben a tanévben is újra kell csatlakozni, hogy hozzáférjenek a felkészülést segítő friss tananyagokhoz. Ebben az évben a pénzügyi biztonság - biztosítások témaköre minden korosztály számára elérhető, de a 7-8. osztályosok és a középiskolások a biztosítások mellett a korszerű pénzkezelés - digitális biztonság és az ötletből vállalkozás témáiban is elmélyedhetnek.

A korábbi évek oktatást segítő dokumentumai is elérhetőek, így a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően válogathatnak akár ez előző évek pénzügyi és vállalkozói témáiból is. Az korábbi évek tananyagai és a felkészülés segédletei regisztráció nélkül, szabadon letölthetők a PÉNZ7 honlapjáról, illetve a pénzügyi témájú óravázlatok és tananyagok az általános iskolák részére a http://penziranytu.hu/penzugyi-tananyag-es-tudastar-0, a középiskolák részére pedig a http://penziranytu.hu/tudastar oldalakról.

A PÉNZ7-hez számos kísérőprogram is társul. Az Nagy Diák Pénzügyes Teszt országos versenyén csaknem 13.000 diák indult, a legügyesebbek március 6-án mérkőzhetnek meg a Pénzügymininisztériumban rendezendő középdöntőn és döntőn. A BankVelem PénzOkos Kupán a felső tagozatos diákcsapatok versenyeznek, a középiskolások pénzügyi ismereteit pedig a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány által szervezett BankCode országos pénzügyi csapatverseny teszi próbára. A Digitális Szimat Kvíz a Magyar Bankszövetség online kvízjátéka felső tagozatosok és főként a középiskolások számára. A JAM Videóinterjú pályázat pedig az általános iskola 7-8. osztályos, valamint középiskolás korcsoport vállalkozói létről kialakult elképzeléseibe enged betekintést.

Az egyik legizgalmasabb versenynek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátéka ígérkezik. A negyedik Részvényfutamon március 2-27. között tehetik próbára befektetési érzéküket a középiskolás diákok, tanáraik és szüleik. A 2 millió forintos virtuális kezdőtőke segítségével a 20 kereskedési napig tartó játék során a versenyzők valós időben, valós árfolyamok mellett kereskedhetnek a Budapesti Értéktőzsdén elérhető termékekkel. A résztvevők emellett a naponta kitölthető kvíz kérdések segítségével növelhetik a befektetésre szánt tőkéjüket. A kérdések megválaszolását segítik a játékban is letölthető Tőzsde ABC, a Pénziránytű Alapítvány befektetői tudatossághoz kapcsolódó diasorai, valamint az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyve.

Március 6-ig még lehet csatlakozni a PÉNZ7-hez. Érdemes regisztrálni, s mind a kísérőeseményekből, mind az előző évek tananyagaiból is válogatni, hogy a diákok minél inkább felkészülhessenek a hétköznapi pénzügyi és vállalkozás-alapítással kapcsolatos döntéseikre. A prog-ram folyamatosan bővülő aktuális információi elérhetők a www.penz7.hu oldalon.